04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2022 23:59 | Son Güncelleme: 27.12.2022 00:10

San Bankman-Fried’ın eski çalışanı Caroline Ellison müşterilerini dolandırdığı için özür diledi

Geçen hafta savcılarla işbirliği yapan Alameda Research'ün eski CEO'su Caroline Ellison mahkemede, yatırımcılardan ve müşterilerden özür diledi. Ortaya çıkan mahkeme tutanaklarına göre Ellison, "Yaptığım şey için gerçekten üzgünüm. Bunun yanlış olduğunu biliyordum" dedi
San Bankman-Fried’ın eski çalışanı Caroline Ellison müşterilerini dolandırdığı için özür diledi

FTX’ın kurucusu Sam Bankman-Fried’ın ticaret şirketi Alameda Research’ün eski CEO’su, yatırımcıları ve müşterilerini dolandırdığı için özür diledi. 28 yaşındaki Caroline Ellison, Associated Press tarafından elde edilen mahkemeye tutanağına göre, bir yargıca geçen hafta Manhattan'daki bir mahkemede suçunu kabul ederken yöneticilerin kanunları çiğnediğinin farkında olduğunu söyledi. 

19 Aralık’ta gerçekleşen duruşmada Ellison, “Yaptığım şey için gerçekten üzgünüm. Bunun yanlış olduğunu biliyordum. Etkilenen müşterilerden ve yatırımcılardan eylemlerim için özür dilemek istiyorum” dedi. FTX, birkaç üst düzey yöneticinin, riskten korunma fonu Alameda Research aracılığıyla riskli alım satımlar yapmak, lüks gayrimenkul satın almak ve siyasi kampanyaları finanse etmek için müşteri mevduatlarında milyarlarca dolar kullandığı iddiasının ortaya çıkmasının ardından Kasım ayında battı. 

Ellison'ın Yargıç Ronnie Abrams'a kendisinin ve diğerlerinin, Bankman-Fried'ın Alameda'nın kredilerini geri ödemek ve iki şirket arasındaki yakın ilişkiyi gizlemek için FTX'ten birkaç milyar dolar borç alma kararına katıldığını söylediği ortaya çıktı.

Haberdar olmadığını söylüyordu

30 yaşındaki Bankman-Fried, 21 Aralık'ta Bahamalar'dan ABD'ye iade edildi ve yargılanmayı beklerken 250 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakıldı. Tutuklanmasından önceki röportajlarda, eski milyarder yatırımcılardan özür diledi ancak kripto şirketlerinin hiçbirinde herhangi bir dolandırıcılık faaliyetinden haberdar olmadığını söyledi.

Ellison savunma duruşmasında, Kasım ayında FTX ve Alameda'nın iflas etmesinden sonra müşterilerin yararına varlıkların kurtarılmasına yardımcı olmak ve hükümetin soruşturmasında işbirliği yapmak için çok çalıştığını söyledi. Associated Press, FTX yöneticilerinin Alameda'dan milyarlarca dolarlık gizli kredi aldığını da kabul ettiğini bildirdi.

Cezaları hafifleyecek

Ellison ve ikinci bir eski FTX yöneticisi Gary Wang, elektronik dolandırıcılık, menkul kıymetler dolandırıcılığı ve emtia dolandırıcılığı gibi suçlamalardan suçlu bulundu. Ellison ve Wang 110 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya ancak işbirliği yapmaları karşılığında cezalarının hafifletilmesi teklif edildi.