19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.07.2024 17:02 | Son Güncelleme: 02.07.2024 17:06

Sendikalar isyan ediyor: Yunanistan 6 gün çalışmaya geçen ilk AB ülkesi oldu

Yunanistan 1 Temmuz itibariyle altı günlük çalışmaya geçti. Başbakan Kiriakos Miçotakis, hükümetinin bu düzenlemesini hem işçi dostu hem de büyüme odaklı olacak savundu. İşçi sendikaları ve siyasi analistler ise bu hamleyi sert bir dille eleştirdi
Sendikalar isyan ediyor: Yunanistan 6 gün çalışmaya geçen ilk AB ülkesi oldu

Yunanistan, Güney Avrupa ülkesinde üretkenliği ve istihdamı artırmak amacıyla bazı işletmeler için altı günlük çalışmaya geçti. Ancak 1 Temmuz'da yürürlüğe giren düzenleme, dünyada daha kısa çalışma haftaları konuşulurken tartışmalarla beraber geldi. Geçen yıl daha geniş kapsamlı bir dizi iş kanununun bir parçası olarak kabul edilen yeni mevzuata göre 24 saat hizmet veren özel işletmelerin çalışanlarının günde iki saat daha fazla çalışma ya da sekiz saatlik ekstra bir vardiya seçeneğine sahip olacak.

Bu değişiklik, geleneksel 40 saatlik çalışma haftasının bazı işletmeler için haftada 48 saate kadar uzatılabileceği anlamına geliyor. Ancak yemek servisi ve turizm çalışanları altı günlük çalışma haftası düzenlemesine dahil değil. Başbakan Kiriakos Miçotakis'in iş dünyası yanlısı hükümeti bu tedbirin hem işçi dostu hem de büyüme odaklı olduğunu söyledi. Hükümet bunun fazla mesai için yeterince ücret alamayan çalışanları desteklemek ve kayıt dışı işgücü sorununu çözmeye yardımcı olmak için tasarlandığını belirtiyor.

"Büyük bir geri adım"

İşçi sendikaları ve siyasi gözlemciler bu adımı sert bir dille eleştirdi. İngiltere'deki Loughborough Üniversitesi'nde Avrupa ve uluslararası siyaset alanında öğretim görevlisi olan Giorgos Katsambekis, Yunan hükümetinin çalışma yasasını yürürlüğe koymasını, halihazırda Avrupa Birliği'nde en uzun saatler çalışan işgücü için büyük bir geri adım olarak nitelendirdi.  

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün verilerine göre Yunanistan'daki işçiler ABD, Japonya ve 27 üyeli AB'deki diğer ülkelerden daha fazla çalışıyor. Yunan çalışanların 2022 yılında ortalama 1,886 saat çalıştıkları, bu rakamın ABD ortalaması olan 1,811 ve AB ortalaması olan 1,571 saatten daha fazla olduğu biliniyor. 

"Personel almaktan kaçınmalarını sağlıyor"

İşçi sendikası Adedy'nin yönetim kurulu üyesi Akis Sotiropoulos, "Bu kararın anlamı yok. Neredeyse diğer tüm medeni ülkeler haftada dört gün uygulamasına geçerken, Yunanistan tam tersini yapıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Sotiropoulos, bu değişikliğin kısmen, borç batağındaki Atina'nın ülkenin mali krizi sırasında tasarruf önlemleri almasının bir sonucu olarak sendikaların güçlerinin azalmasından kaynaklandığını olduğunu söyledi. Sendikalar uzun süredir fazla mesainin işverenlerin daha fazla personel işe almaktan kaçınmasına yol açtığını savunuyor. 

Pandemi döneminde evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla beraber son yıllarda birçok ülke, haftalık çalışma saatlerini kısaltma yönünde adımlar attı. Dört günlük çalışma haftalarının denendiği yerlerde üretkenliğin arttığı gözlemlendi ve araştırmacılar bu sonucu odaklanma düzeylerindeki artışa bağladı. Belçika önderliğinde İngiltere, Almanya, Japonya, Güney Afrika ve Kanada gibi ülkelerde pilot uygulamalar gerçekleştirilmeye başlandı.

Eurostat'a göre Yunanlar haftada ortalama 41 saat çalışarak Avrupa'nın en uzun mesai saatlerini harcıyor fakat maaşları bunu yansıtmıyor. Sol muhalefet sık sık "İngiliz fiyatlarındaki bir ülkede Bulgar maaşlarını" kınayarak bu durumun beyin göçünü daha da artırdığını iddia ediyor. İrlanda Maynooth Üniversitesi'nden AB Hukuku Profesörü John O'Brennan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Yunan halkı zaten Avrupa'da haftada en uzun saatler çalışan halk. Yunan hükümetinin bu kararından sonra şimdi altıncı gün çalışmak zorunda kalabilirler. Çoğu medeni ülkede haftada dört güne geçilmesine karşın bu çok saçma" ifadelerini kullandı.