15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.12.2023 13:03 | Son Güncelleme: 05.12.2023 13:20

Singapur'da 34 yıllık kedi yasağı kaldırıldı

Singapur'da 1989 yılında yürürlüğe giren ve apartmanlarda kedi beslemeyi yasaklayan yasa, yeni bir kararla kaldırıldı. Ülkede artık dairelerde kedi beslenebilecek
Singapur'da 34 yıllık kedi yasağı kaldırıldı

Singapurlu hayvanseverler toplu konutlarda kedi beslenmesini yasaklayan kararın 34 yılın ardından kaldırılmasının sevincini yaşıyor. Ülkede küçük köpeklerin evde beslenmesine izin veriliyordu. Ancak kediler çeşitli hijyen sorunları işaret edilerek 'yasaklı' listesine alınmıştı. Singapur'da evlerde 62 farklı cins küçük köpeği, kuşları ve balıkları beslemeye izin veriliyor. Hayvanseverler ise en çok bu çifte standarttan rahatsızdı.

Kimlik ve çip uygulaması

Ev ve sokak kedileri için kimlik ve çip programı uygulanarak kediseverler ve sevmeyenler arasında uzlaşma sağlanması planlanıyor. Karar, 2024 yılı sonlarında yürürlüğe girmeden önce daha fazla görüş alınacağı bildirildi. Cat Welfare Societ Başkanı Thenuga Vijakumar, “Sorumlu kedi sahiplerinin, sahiplik ve ruhsatlandırma koşullarına uymaları halinde, kedilerini herhangi bir inceleme korkusu olmadan sevebilmeyi hak ettiklerini düşünüyorum” dedi. Vijakumar, çoğu kedi sahibinin 3 bin dolarlık cezaya tabii olmamak için toplu konutlardan taşındığını sözlerine ekledi.

 28 yaşındaki Farhan Hamid, iki kedisini eve getirdiğinde komşularına karşı temkinli davrandığını ifade etti. Hamid, “Bildiğime göre evleri dolaşıp kedilere dair işaret arayan kimse yok. Eğer olasaydı endişelenmekle kalmaz, hükümete karşı tutumumu da değiştirirdim” dedi.

Yasaktan ya da karardan haberdar değiller

Toplu konutlarda kedi beslemeyi yasaklayan karar ilk olarak 1989 yılında duyurulmuştu. Kedilerin apartman daireleri içinde tutulmasının zor olduğu gerekçe gösterilmişti. Gerekçede ayrıca kedilerin apartman içerisinde dolaştığı zaman tüylerini etrafa dökeceği, toplu alanları kirletebileceği ve ses çıkararak komşuları rahatsız edebileceği ifade ediliyordu.

Basına konuşan çoğu kedi sahibi yasaktan ya da karardan haberdar olmadığını ifade etti. 25 yaşındaki kedisever Alicia, apartmanında 10 kediye birden baktığını söyleyerek “Yasağı biliyorum ancak herhangi bir caydırıcı uygulama yok” dedi.

"Binada çok fazla kedi göreceğimden korkuyorum"

Ancak hala bazı apartman sakinleri temizlik endişesi nedeniyle kedilerin dairelerde beslenmesine karşı çıkıyor. Adı açıklanmayan 27 yaşındaki apartman sakini, “Sadece 2 kedi sahiplenilmeye izin verilse bile binada çok fazla kedi göreceğimden korkuyorum. Kaç kedi sahibinin onları dairelerinde tutabileceği belirsiz” dedi. Ancak Vijakumar, toplumdaki pek çok kişinin hükümetin kısırlaştırmayı zorunlu hale getirmesini umduğunu ve bunun da kedilerle ilgili pek çok sorunun önünü kesebileceğini söyleyerek “Çok sayıda sorun kısırlaştırma yoluyla kaynağından engellenebilir” dedi.