Üniversite eğitim süreçlerini uzaktan eğitim alarak geçiren yeni mezunların, e-posta yazmaktan asansör sohbetine ve uygun iş kıyafetlerine kadar sosyal becerilerini tazelemeleri gerekebilir. Business Insider haberine göre, bazı şirketler ve üniversiteler Z Kuşağı çalışanlarının ofise uyum sağlamalarına yardımcı olmak için eğitim vermeye başladı bile.
KPMG şirketinden Sandy Torchia konuyla ilgili verdiği röportajda şirketin yeni işe başlayanlara, insanlarla yüz yüze nasıl konuşulacağı, uygun göz teması seviyesi ve bir konuşmada duraklamalarla ilgili ipuçları içeren bir tanıtım eğitimi sunduğunu söyledi. Financial Times'ın mayıs ayında yayınladığı haberine göre Deloitte ve PwC de bu yılın başlarında benzer eğitimler vermeye başladı.
Yeni çalışanlar için verilen eğitimin tanımı genişledi
Benzer şekilde, danışmanlık şirketi Proviti, yaptığı açıklamada, pandemi sırasında yeni işe alınanlara yönelik eğitimini, özgün konuşmanın nasıl yapılacağı gibi konulara odaklanan bir dizi sanal toplantıyı içerecek şekilde genişlettiğini söyledi. Protiviti'nin küresel insan kaynaklarından sorumlu başkan yardımcısı Scott Redfearn, yaptığı açıklamada şirketin yeni işe alınanlara yırtık kot pantolon gibi gündelik kıyafetlerden kaçınmaları gerektiğini hatırlatmak zorunda kaldığını söyledi.
Kültürel uçurumu her kuşak yaşıyor
Her kuşak işgücüne katılırken, iş kıyafetinin tanımı, teknoloji ve sosyal medyayı uygun şekilde kullanma yolları ve sürekli değişen kurumsal sosyal adetlere nasıl uyulacağı gibi konularda bir tür kültürel uçurumla karşı karşıya kalıyor. Bu durum Z kuşağı için, karmaşık bir sosyal medya kullanım geçmişine sahip ilk kuşak olarak işgücüne katılan Y kuşağı ya da hızla gelişen kurumsal modanın ortasında işgücüne katılan X kuşağı için olduğundan farklı değildir.
Sosyal becerileri geliştiren dersler zorunlu
Bazı üniversiteler de bu boşluğu doldurmak için devreye girdi. Michigan Eyalet Üniversitesi kariyer yönetimi direktörü Marla McGraw, yaptığı açıklamada, şirketlerin yeni işe alınanlara ofiste ne giyeceklerini ve nasıl davranacaklarını söyleme konusunda daha açık olmaları gerektiğini söyledi. Okul artık işletme bölümlerinin yüz yüze iletişim kurma gibi sosyal becerileri geliştiren dersler almasını zorunlu kılıyor.
Şirketlerin kılık kıyafet ve kişiler arası ilişki kuralları gibi ofis dinamiklerini kapsayan işe alım oturumları düzenlemesi yaygın olsa da, bazı uzmanlar genç çalışanların bu hatırlatmalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Uzaktan çalışmak yerine ofise gitmek daha faydalı
Bu arada, bazı CEO'lar genç çalışanların ofiste daha fazla zaman geçirmelerinin faydalı olabileceğini söylüyor. Bu yılın başlarında Meta'dan Mark Zuckerberg, şirkete yüz yüze katılan çalışanların uzaktan katılanlara göre ortalama olarak daha iyi performans gösterdiğini söyledi. O zamandan beri şirket, çalışanlarının haftada en az üç gün ofise gelmelerini zorunlu tutmaya başladı.