27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 13:53 | Son Güncelleme: 19.06.2023 14:34

Y ve Z kuşağı çatışmasına ara: İkisi de finansal planlar yapmayı erteliyor

Çoğu zaman karşıt görüşlere sahip olan ve genellikle yaş aralığı yüzünden çatışan Y ve Z kuşakları ortak bir noktada buluşuyor: Finansal plan yapmamak. Business Insider iki farklı kuşağın da zaman alıcı ve karmaşık olduğu için finansal planlar yapmayı ertelediğini yazdı
Y ve Z kuşağı çatışmasına ara: İkisi de finansal planlar yapmayı erteliyor

Z ve Y kuşağı çoğu zaman farklı fikirleri doğrultusunda anlaşmaya varamayan iki kuşak olarak tanımlanır. Fakat yakın zamanda yapılan bir ankete göre birçok Z ve Y kuşağı, zaman alıcı ve karmaşık olduğunu düşündükleri için finansal planlar yapmayı erteliyor. Bu durum da onların farklılıkları içinde benzer yönlerinin olduğunu gösteriyor.

Anket, finansal hizmetler şirketi Charles Schwab için Logica Research tarafından gerçekleştirildi. Charles Schwab, ABD nüfusunu ulusal olarak temsil ettiğini söylediği bin yetişkinle iş birliği yapıldığını belirtti. Çıkan sonuç Z kuşağı ve Y kuşağı katılımcılarının servet ve finans konusunda büyük ölçüde benzer tutumlara sahip olduğunu, ancak bu görüşlerin yaşça daha büyük katılımcıların düşünceleriyle keskin bir tezat oluşturduğunu ortaya koydu.

Finansal planlar onlar için karmaşık

Genç kuşakların, zaman, para ve algılanan çaba nedeniyle finansal planlar oluşturmaktan vazgeçme olasılığı diğerlerine göre çok daha yüksek. Z kuşağı ve Y kuşağı katılımcılarının yüzde 29'u resmi bir finansal plan geliştirmek için yeterli zamanları olmadığını söylerken, bu oran boomer kuşağı katılımcıların da yüzde 9 civarında. Ankete katılan Z ve Y kuşağının dörtte birinden fazlası, bir plan oluşturmanın çok karmaşık göründüğünü söylüyor.

Plan yapmama nedenlerinden biri bütçe sıkıntısı

Ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi resmi bir finansal planları olmadığını, yaklaşık dörtte biri ise hiç finansal planları olmadığını belirtti. Credit Karma tarafından nisan ayında yayınlanan bir araştırma, katılımcıların çoğunluğunun net değerlerini nasıl hesaplayacaklarını bilmediğini ve neredeyse üçte birinin birikiminin 0 veya negatif bir sayı olarak listelediğini ortaya koydu.

Charles Schwab'ın anketine katılan 58 ila 75 yaş arasındaki boomer'ların yarısından fazlası, belgelenmiş resmi bir finansal planları olmadığını çünkü buna ihtiyaç duyacak kadar paraları olmadığını söyledi. Z kuşağı ve Y kuşağı için bu oran yüzde 38'dir.

Z kuşağının mülk alma olasılığı daha düşük

Z ve Y kuşağı arasındaki farklardan biri, Z kuşağından katılımcıların önemli bir kısmının resmi bir finansal planları olmadığını çünkü plan oluşturmalarını gerektirecek önemli bir yaşam olayı yaşamadıklarını belirtmeleri. Charles Schwab'ın 21 ila 25 yaş arasındaki kişiler olarak sınıflandırdığı Z kuşağının çocuk sahibi olma, düğün için birikim yapma veya mülk satın alma olasılığı daha düşük.

Y kuşağı için büyük durgunluk, Z kuşağı için Pandemi

2020 Bank of America Araştırma raporu, pandeminin Z kuşağının finansal ve profesyonel geleceğini, tıpkı Büyük Durgunluğun Y kuşağı için yaptığı gibi etkileyeceğini öngörüyordu. Z kuşağı, istikrarsız bir iş piyasasına girmeden önce Zoom aracılığıyla lise ve üniversiteden mezun olmak zorunda kaldı. ABD 2020'de karantina dönemine girerken işten çıkarma dalgaları yaşandı ve daha yakın zamanda teknoloji sektöründe bir dizi işten çıkarma yaşandı.

Genç kuşaklar servete daha fazla değer veriyor

Ancak finansal planlama eksikliklerine rağmen, genç nesillerin servete yaşlı nesillerden daha fazla değer verdiği görülüyor. Ankete katılan boomer kuşağının üçte ikisi zamanın paradan daha önemli olduğunu söylerken, bu oran Y kuşağı katılımcılarında yüzde 56. Z kuşağı ve Y kuşağında arkadaşlarıyla benzer bir yaşam tarzına sahip olmanın kendilerini varlıklı hissettirdiğini söyleme olasılığı boomerlar'ın neredeyse iki katı ve Z kuşağının yaşam tarzlarını sosyal medyada aileleri ve arkadaşlarıyla karşılaştırma olasılıkları boomerlar'ın yaklaşık dört katı.