26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2023 09:19 | Son Güncelleme: 30.03.2023 09:38

Starbucks'ın eski CEO'sunun servet tartışması: Hepsini kazandım, kimse vermedi

Starbucks'ın geçen hafta görevden ayrılan CEO'su Howard Schultz, sendikalaşma tartışmalarına dair ABD Senato'sunda ifade verdi. Senatör Bernie Sanders, sık sık Schultz'un servetini gündeme getirdi. Schutlz buna tepki göstererek, "Hepsini kendim kazandım" dedi
Arşiv
Arşiv

Starbucks'ın eski CEO'su Howard Schultz, dün ABD'de Senato'da şirketin işgücü uygulamalarıyla ilgili yapılan çekişmeli oturumda Senatör Bernie Sanders'ın yoğun eleştirilerine karşı milyarder statüsünü savundu. Senatör Sanders, Schultz'un karşı çıktığı Starbucks çalışanlarının sendikalaşma çabalarına verdiği desteği açıklarken, şirket yöneticileri ile tabandaki çalışanlar arasındaki büyük servet farklılıklarını defalarca gündeme getirdi.

"Starbucks çalışanlarıyla paylaştım"

Sanders yaptığı açılış konuşmasında, "Bugün karşı karşıya olduğumuz temel mesele, herkes için geçerli bir adalet sistemine sahip olup olmadığımız ya da milyarderlerin ve büyük şirketlerin ceza almadan yasaları çiğneyip çiğneyemeyeceğidir" dedi. Buna karşılık Schultz Sanders'a, "Milyarder diye sürekli olarak bahsetmeniz adaletsiz. Evet, milyarlarca dolarım var. Bunu ben kazandım ve sürekli olarak Starbucks çalışanlarıyla paylaştım" diye yanıt verdi. 

"Konuşmalarım yanlış yorumlanmış olabilir"

Schultz, Senato Sağlık, Eğitim, Çalışma ve Emeklilik Komitesi önünde, komiteye başkanlık eden Sanders'ın Starbucks ve diğer şirketlerin federal çalışma yasalarını ihlal edip etmediğine ilişkin soruşturması kapsamında mahkeme celbi ile tehdit edilmesinin ardından gönüllü olarak ifade verdi. Schultz duruşma sırasında, Sanders'ın işçilere gözdağı verip vermediğine ilişkin sorularına yanıt olarak, sendikalaşmak isteyen çalışanlarla yaptığı bazı konuşmaların yanlış yorumlanmış olabileceğini kabul etti. 

Schultz ayrıca bir keresinde bir çalışanına "Starbucks'tan bu kadar nefret ediyorsan neden gidip başka bir yerde çalışmıyorsun?" dediği yönündeki haberleri de yalanlayarak Sanders'a "Tam olarak böyle söylemedim" dedi ancak Sanders konuşmanın detaylarını anlatmasına izin vermedi.

Cumhuriyetçilerden cadı avı benzetmesi

Markwayne Mullin, Mitt Romney, Bill Cassidy ve Rand Paul gibi Cumhuriyetçi senatörler Schultz'u savundu. Paul Senato soruşturmasını cadı avı olarak nitelendirdi ve "Starbucks'ın bir Amerikan başarı öyküsü olmasından mutluluk duyan biri olarak beni de sayın ve onların başarısının çöpe atılmasında hiçbir rol oynamayacağım" diye konuştu. 

Forbes'a göre Schultz'un serveti 3.7 milyar dolar ve dünyanın en zengin 753. kişisi. İlk kez 1986 yılında Starbucks'ın CEO'su olan ve şirketin Seattle'daki kuruluşundan dünyanın en büyük kahve zinciri haline gelmesine yardımcı olan Schultz, üçüncü CEO'luk görevinden geçtiğimiz hafta, beklenenden yaklaşık iki hafta önce ayrıldı.