22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.07.2023 09:46 | Son Güncelleme: 19.07.2023 10:19

Suudi Arabistan ve Türkiye Ukraynalı çocukların iadesi için anlaşma arayışında

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi kişilere göre Türkiye ve Suudi Arabistan Rusya'ya götürülen Ukraynalı çocukların iadesi için bir anlaşma yapmak istiyor. Kaynaklara göre Rus milyarder Roman Abramovich de bu anlaşmada arabulucu olacak
Suudi Arabistan ve Türkiye Ukraynalı çocukların iadesi için anlaşma arayışında

Financial Times'ın haberine göre Suudi Arabistan ve Türkiye, Rusya'ya götürülerek yetimhaneye ya da Rus aileler tarafından evlat edinilen Ukraynalı çocukların ülkelerine geri gönderilmesi için bir anlaşma yapmaya çalışıyor. İngiliz gazetesi, görüşmeler hakkında bilgi sahibi dört kişiye dayandırdığı haberinde, görüşmelerin birkaç aydır devam ettiğini ve Chelsea futbol kulübünün eski sahibi Roman Abramovich'in arabuluculuk girişimine dahil olduğunu belirtti. 

Haberde, Kiev ve Moskova'daki yetkililerin arabuluculuk sürecinin bir parçası olarak, Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinden bu yana Rusya'ya taşınan çocukların listelerini derledikleri belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Çocuk Hakları ve Rehabilitasyondan Sorumlu Danışmanı Daria Herasymchuk, Reuters'in raporla ilgili yorum yapma talebini reddetti.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir diplomata göre Suudi Arabistan Haziran ayında Kopenhag'da seçilmiş G20 üyelerinden yetkililerin katıldığı bir toplantıda, üçüncü tarafların hem Ukrayna hem de Rusya ile konuşması gerektiğine dair daha geniş tartışmaların bir parçası olarak evlerinden koparılmış çocukları gündeme getirdi. Diplomat, Batılı ülkelerin Riyad'a çocuklar ve tahıl anlaşması, Ukrayna'nın güneyinde Rusya'nın elinde bulunan nükleer santral korkusu ve potansiyel nükleer tırmanış gibi diğer konularda arabuluculuk yapmaya devam etmesi için onay verdiklerini söyledi.

19 bin 500 çocuk götürüldü

Zelenskiy, ülkesinin çocuklarını geri almasına yardımcı olmaları için yabancı liderlere defalarca çağrıda bulundu.  Kiev, geçen yılki işgalden bu yana yaklaşık 19 bin 500 çocuğun yasadışı olarak Rusya'ya ya da Rus işgali altındaki Kırım'a götürüldüğünü tahmin ediyor. Ukrayna resmi verileri şu ana kadar sadece 385 çocuğun ülkesine geri gönderildiğini gösteriyor.

Ukrayna'nın doğu ve güneyinin büyük bölümünü kontrol eden Moskova, çocukların kaçırıldığını reddediyor ve kendi güvenlikleri için götürüldüklerini söylüyor. Haziran ayında Ukraynalı savcılar bir Rus politikacıyı ve iki şüpheli işbirlikçiyi, daha önce işgal edilen güneydeki Kherson kentinden, bazıları bir yaşında olan düzinelerce yetim çocuğun sınır dışı edildiği iddiasıyla savaş suçu işlemekle suçladı.

Ukrayna savcıları tarafından yöneltilen suçlamalar, Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliği içinde yürütülen daha geniş çaplı bir soruşturmanın ardından geldi. Mart ayında savaş suçları mahkemesi olan UCM, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya'nın çocuk hakları komiseri Maria Lvova-Belova hakkında Ukrayna'dan çocuk kaçırmakla suçlayarak tutuklama emri çıkarmıştı. Rusya UCM'nin iddialarını reddederek mahkemenin yargı yetkisini tanımadığını ve yakalama emrinin geçersiz olduğunu söylüyor.