23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.07.2023 22:27 | Son Güncelleme: 31.07.2023 23:01

Taliban 'ahlaksız' ilan ederek müzik aletlerini ateşe verdi

Taliban ''müziğin ahlaki yozlaşmaya neden olacağı'' iddiasıyla Afganistan’ın kuzeybatısında bulunan Herat vilayetinde müzik aletlerini yaktı
Taliban 'ahlaksız' ilan ederek müzik aletlerini ateşe verdi

Binlerce dolar değerindeki müzik aleti cumartesi günü açık alanda yakılan ateşte yanıp kül oldu. Afganistan Ulusal Müzik Enstitüsü Kurucusu Ahmed Sarmast, Taliban’ın eylemeni ''kültürel soykırım ve müzikal vandalizm''e benzetti. Şimdilerde yerleşik olduğu Portekiz’den İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye konuşan Dr. Sarmast, ''Afganistan halkı sanatsal özgürlükten mahrum edildi. Herat’ta müzik aletlerinin yakılması, Taliban liderliğindeki Afganistan’da yaşanan kültürel soykırımın sadece küçük bir örneğidir'' ifadelerini kullandı. 

Düğünde el koyup meydana yığdılar

İnternette yayınlanan görüntülere göre; Herat’ta ateşe verilen müzik aletleri arasında gitar, armonyum ve bir tür davul olan tabla, bunların yanı sıra amplifikatör ile hoparlör de bulunuyor. Yakılan müzik aletlerin çoğunun kentte bir düğün salonunda ele geçirildiği öğrenildi.

Ahlakın Yayılması ve Yozlaşmanın Önlenmesi Bakanlığı’ndan bir yetkili, ''müzik çalmanın gençleri doğru yoldan saptıracağını'' öne sürmüştü.

Son iki yılda birçok yasak getirildi

1990’ların ortalarından 2001 yılına kadar Taliban’ın Afganistan’da iktidarda olduğu dönemde müziğin her çeşidi toplumsal buluşmalarda, TV ve radyolarda yasaklıydı. Taliban iktidarı ele geçirdiği 2021’den bu yana kamusal alanda müzik çalmanın da aralarında olduğu pek çok yasak getirdi.

Son iki yılda Taliban, katı İslam hukuku yorumuyla ağır kısıtlamaları yürürlüğe soktu. Bu sert tedbirlerin en ağır kısmını kadınlar çekiyor. Taliban, kadınların sadece gözleri açıkta kalacak şeklde giyinmeye zorlayan, 72 kilometreden fazla seyahat etmeleri halinde bir erkeğin eşlik etmesini gerektiren bir karar çıkardı. Genç kızların ve kadınların okul, üniversite sınıfları, spor salonları ve parklara girmesi yasaklandı. Geçen hafta ülke genelinde kuaför ve güzellik salonları, İslam dışı olarak addedilerek, Taliban’ın talimatıyla kapatıldı.