20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.01.2023 21:26 | Son Güncelleme: 06.01.2023 23:01

Taliban liderinden Prens Harry'e: Satranç taşı dediklerinin aileleri vardı

İngiliz Ordusu'ndan emekli olan albay Tim Collins, Taliban lideri Anas Haqqani, Büyükelçi Lord Kim Darroch ve Kraliyet deniz piyadesi gazisi Ben Mcbean Afganistan'da 25 kişiyi öldürdüğünü ve bundan utanç duymadığını söyleyen Prens Harry'i eleştirdi
Taliban liderinden Prens Harry'e: Satranç taşı dediklerinin aileleri vardı

Irak'ta savaş öncesi yaptığı bir konuşmayla tanınan Albay Tim Collins, Prens Harry'nin Afganistan'da öldürdüğü 25 kişi için utanç duymadığı açıklamasıyla ikinci ailesi olan orduya karşı sırtını döndüğünü söyledi. Afganistan'daki Taliban lideri Anas Haqqani ise öldürdüğü kişileri satranç taşları olarak tanımladığı için dükü kınadı, ancak Afganları öldüren pek çok kişinin vicdanlarını ortaya koyma ve savaş suçlarını itiraf etme nezaketine sahip olmadığını da sözlerine ekledi. Eski bir komando olan Ben McBean Prens Harry'e çenesini kapatmasını söyledi.

Ölen 25 kişiyi satranç taşları olarak nitelendirdi

Dük, tartışmalı anı kitabı Spare'de Afganistan'da geçirdiği zamanı yazdıktan sonra yoğun bir tepkiyle karşılaştı. Harry, 2012-2013 yılları arasında cephe hattındaki ikinci görevi sırasında 25 kişiyi öldürdüğünü ve bundan ne gurur ne de utanç duyduğunu yazdı. Anı kitabının İspanyolca bir kopyasını İspanya'daki bir kitapçıdan temin eden The Telegraph, Harry'nin öldürdüğü kişileri insan olarak değil, tahtadan indirilen satranç taşları olarak gördüğünü yazdı.

“Orduya sırt çevirdi”

Ancak Collins, Harry'yi bu açıklamayı yaptığı için eleştirdi ve bunu trajik bir para kazanma dolandırıcılığı olarak nitelendirdi. Colins Forces News'e verdiği demeçte "İddiaları arasında Afganistan'da 25 kişiyi öldürdüğü de var. Orduda böyle davranılmaz; biz böyle düşünmeyiz. Harry şimdi, bir zamanlar kendisini kucaklayan ikinci ailesine, orduya sırtını döndü ve öz ailesini çöpe attı" ifadelerini kullandı

“Satranç oyununda siz yenildiniz”

Taliban lideri Haqqani paylaştığı tweet'te "Harry! Öldürdükleriniz satranç taşı değildi, onlar insandı. Geri dönmelerini bekleyen aileleri vardı. Afganların katilleri arasında, vicdanlarını ortaya koyacak ve savaş suçlarını itiraf edecek dürüstlüğe sahip çok az kişi var. Gerçek şu ki; masum insanlarımız askerleriniz, askeri ve siyasi liderleriniz için satranç taşlarıydı. Yine de o beyaz ve siyah satranç oyununda yenildiniz. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin sizi çağırmasını ya da insan hakları aktivistlerinin sizi kınamasını beklemiyorum, çünkü onlar sizin için sağır ve kör. Ama umarım bu zulümler insanlık tarihinde hatırlanacaktır" ifadelerini kullandı.

“Bu türden ayrıntılara girmemesini tavsiye ederim”

Büyükelçi Lord Kim Darroch Sky News'e yaptığı açıklamada, Harry'nin yorumlarının ardından askeri uzmanların dile getirdiği güvenlik endişelerine katıldığını söyledi. Darroch, "Afganistan'da savaşan herkese saygı duymak zorundasınız. Ulusal güvenlik danışmanıyken oraya birkaç kez gittim. Gerçekten zor bir ortamdı, gerçekten tehlikeli bir savaştı. 500'den fazla İngiliz askerini kaybettik. Orada savaşan herkese saygı duyuyor ve takdir ediyorum. Şahsen ben Prens'e danışmanlık yapıyor olsaydım, onun orada girdiği türden ayrıntılara girmemesini tavsiye ederdim" ifadelerini kullandı.

“Çeneni kapatmalısın”

2008'de Afganistan'da Kraliyet Deniz Piyadeleri ile birlikte görev yaparken bir kolunu ve bir bacağını kaybeden ve çeşitli etkinliklerde bir araya geldikten sonra Harry tarafından gerçek bir kahraman olarak tanımlanan McBean bir tweet'inde "Seni seviyorum #PrinceHarry ama çeneni kapatmalısın!" ifadesini kullandı.