10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.02.2024 08:30 | Son Güncelleme: 08.02.2024 08:31

Taylor Swift jetlerinden birini sessizce elden çıkardı

Taylor Swift özel jetlerinden birini geçtiğimiz ay elden çıkardı. Pop yıldızı özel jet kullanımlarının çevreye verdiği zarar nedeniyle tepki çekiyor
Fotoğraf: Temsili
Fotoğraf: Temsili

Taylor Swift jetlerinden birini sessizce elden çıkardı. Federal Havacılık Otoritesi'nin (FAA) web sitesine göre pop yıldızı artık 30 Ocak'ta Dassault Falcon 900 model jetin sahibi değil. Tennessee Dışişleri Bakanlığı belgelerine göre, jet daha önce Nashville'deki Taylor Swift Productions ile aynı adrese sahip bir şirket olan SATA LLC altında listelenmişti. FAA verilerine göre Swift'in holding şirketi Dassault Falcon 900'ü 2009 yılında satın aldı.

Jet şu anda Missouri'de bulunan ve 2006 yılında kurulmuş olan bir şirkete kayıtlı. Satışın şartlarının ne olduğu belli değil ancak Business Jet Traveler'a göre yepyeni bir Dassault 900'ün liste fiyatı 44 milyon dolar.

Diğer jeti hâlâ kendi şirketine tanımlı

Ocak ayına kadar pop yıldızının iki özel jeti vardı: Dassault 900 ve Dassault 7X. Dassault 7X hala Taylor Swift Productions ile aynı adres altında listelenen bir holding şirketi olan Island Jet Inc. adına kayıtlı. The Dassault 900 jet 12 yolcuya kadar taşıyabilir. The Dassault 7X, karşılaştırıldığında, 16 yolcuya kadar taşıyan biraz daha büyük bir kabine sahip ve daha uzun uçuşlar için tasarlanmıştır.

Jet izleme sitesi JetSpy tarafından kaydedilen Dassault 900'deki son uçuş, uçağın Illinois'den St. Louis'e uçtuğu 30 Ocak'ta gerçekleşti. 7X uçağı en son 28 Ocak'ta Baltimore'dan Nashville'e uçarken kaydedilmişti. Swift’in farklı Tokyo ve Las Vegas gezileri için yeni bir uçak kiralayacağı tahmin ediliyor.

Karbon emisyonunda ilk sırada

Şarkıcı geçmişte özel jet kullanımı nedeniyle tepkilerle karşılaşmıştı. Swift, 2022 yılında en fazla karbon emisyonuna sahip ünlüler listesinin başında yer aldı. Geçtiğimiz yıl Business Insider, şarkıcının özel jetlerinin Eras turnesinin ilk ABD ayağı sırasında 166 saatten fazla uçuş yaptığını bildirdi. Swift'in sözcüsü daha önce şarkıcının jet kullanımını dengelemek için karbon kredisi satın aldığını söylemişti.

Şarkıcı geçmişte FAA'nın PIA olarak da bilinen prosedürünü kullanarak gizli uçmaya çalışmıştı. Ancak kamuya açık bilgileri kullanarak ünlülerin uçuşlarını takip eden bir üniversite öğrencisi Jack Sweeney, Swift'in seyahatleriyle ilgili uçuş verilerini sosyal medyada yayınladı. Bunu fark eden Swift ve avukatları harekete geçerek öğrenciye ihtarname gönderdi.