23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2024 13:20 | Son Güncelleme: 01.01.2024 13:28

Tayvan’dan Çin’e caydırıcılık hamlesi: Uluslararası ceza mahkemesine katılacak

Tayvan ve Çin arasındaki gerilim devam ederken yeni bir caydırıcılık hamlesi gündemde. The Guardian, uluslararası ceza mahkemesine katılmayı planlayan Tayvan'ın bu sayede kendilerine savaş emrinin verilmesi durumunda Çin lideri Şi Cinping’in soruşturulmasını sağlayacağını yazdı
Tayvan’dan Çin’e caydırıcılık hamlesi: Uluslararası ceza mahkemesine katılacak

Tayvan hükümeti, Çin’in saldırı ve işgallerine karşı caydırıcı olabilmek adına amacıyla uluslararası ceza mahkemesine katılmayı düşünüyor. Kararı destekleyenler Asya’da olan uluslararası hukuk sisteminin evrenselleştirilmesine yardımcı olacağını ve Tayvan’ın küresel anlamda tanınırlığını artıracağını söylüyor. Tayvan’ın uluslararası ceza mahkemesine katılması, Çin’in kendilerine saldırması durumunda lider Şi Cinping’in uluslararası hukuka göre soruşturma yapılmasına ve tutuklamalara izin verecek.

Tayvan Ulusal Chengchi Üniversitesi'nden avukat Kevin Chang “Tayvan’ın mahkemeye katılması tek başına caydırıcı değil. Ancak Çin'in dünya liderliğini iddiasını ortaya koymaya çalışmasıyla birlikte saldırıdan önce düşünmesi gereken önemli bir unsur olacak” dedi. Yeni yıl konuşmasında Çin lideri Şi, Tayvan ile bir ve aynı ülke olduklarını söyledi.

Mahkeme Putin'e tutuklama emri verdi

Uluslararası ceza mahkemesi, Roma tüzüğüne göre kuruldu ve dört temek suçu yargılıyor: Soykırım, insanlık suçu, savaş suçu, saldırı suçu. 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren örgüt, düzinelerce savaş suçlusunun ceza almasını sağladı. Mahkeme mart ayında Ukrayna’da kaçırılan çocukların Rusya’ya götürüldüğünü ortaya çıkararak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkardı. Rus lider, tutuklama emri nedeniyle Güney Afrika'daki Brics konferansına gitmedi. Ülkeye inmesi halinde tutuklanma ve Lahey’e gönderilme riskiyle karşı karşıyaydı.

Tayvan'ın mahkemeye üye olmasına yönelik yönetmeliklerden biri Roma tüzüğüne kaydolmak. Roma tüzüğü BM anlaşması değil ancak üyeliğin yöneticisi olan kişi BM genel sekreteri. Bu nedenle Tayvan’ın mahkemeye üye olmasının reddedilip reddedilmeyeceği belirsizliğini koruyor.