29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.07.2023 13:43 | Son Güncelleme: 23.07.2023 15:14

Tecrübesiz yöneticiler uyku kaçırıyor: Her 5 çalışandan 1'i şikayetçi

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre ofis çalışanlarının tecrübesiz yöneticiler yüzünden uykuları kaçıyor. Ankete katılanların birçoğu yeni yöneticilerin çatışmaları azaltma, karar verme gibi konularda zayıf olduğunu düşünüyor
Tecrübesiz yöneticiler uyku kaçırıyor: Her 5 çalışandan 1'i şikayetçi

Ofis çalışanlarının üçte birinden fazlası, çaylak bir yöneticiyle yaşadıkları kötü bir deneyim nedeniyle bir noktada istifa etmeyi düşünüyor. Yeni yöneticiler ofis çalışanlarının kabusu olabilir. Dijital öğrenme sistemi Oji Life Lab ile Harris Research tarafından 2 binden fazla ABD'li çalışanla yapılan araştırmaya göre her beş çalışandan birinin yetersiz liderlik becerilerine sahip yeni bir yönetici yüzünden uykuları kaçıyor.

Üçte birinden fazlası, işten ayrılmak istemelerinin nedeni olarak kaygı, motivasyon eksikliği, uykusuzluk ve çaylak yöneticilerin diğer etkilerini gösterdi. Katılımcıların çoğu ayrıca yeni yöneticileri, diğer eksikliklerin yanı sıra çatışmaları azaltma, karar verme ve kaliteli geri bildirim sağlama konularında zayıf olarak tanımlıyor. 

Bloomberg'in haberine göre kırk yılı aşkın bir süredir yönetim alanında çalışmalar yürüten Harvard Üniversitesi işletme profesörü Linda Hill, "İyi bir yönetici olsanız bile ilk yılınız kötü geçebilir" dedi. Hill, yakın zamanda yeni yöneticiler için başlatılan bir programda Oji ile birlikte çalıştı. Hill liderlik edebilmenin, lider olmaktan tamamen farklı bir beceri gerektirdiğini ve eski rollerinde rock yıldızı olan yeni yöneticilerin çoğu zaman bu becerilere sahip olduklarının varsayıldığını söyledi.

Kadınlar daha fazla kaygı duyuyor

Kadın çalışanlar ve daha yaşlı çalışanların ilk kez yönetici olanlara daha düşük puan verme olasılığı daha yüksek. Hill, bunun nedeninin çoğu yeni yöneticinin insanlara adil davranmanın onlara aynı şekilde davranmak olduğuna inanması olabileceğini söyledi. Hill "Ancak bu farklı gruplar 'Benim gerçekliğime uyum sağlamıyorsun' diye düşünüyor" diye ekledi. Kadınların yüzde kırkı tecrübesiz bir yöneticiyle çalışmaktan kaygı duyduklarını ve bu nedenle şirketlerinden ayrılmak isteme olasılıklarının erkeklerden (yüzde 29) çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Oji Life Lab'in kurucusu ve CEO'su Matt Kursh, uzaktan ve hibrit ekiplere liderlik etme görevinin, üç yıl önce hiç düşünmek zorunda olmadığınız bir dizi zorlukla sonuçlandığını söyledi. Operasyonel verimliliğe yönelik kültürel değişim, yöneticilerin personel sayısını artırmadan üretkenliği artırmalarını beklediği anlamına geliyor.

Proje yönetim uygulaması Wrike tarafından yapılan bir ankete göre, çalışanlar da işten çıkarmalar ve ekonomik belirsizlik nedeniyle iş yüklerinin iki katına çıktığını ve ruh sağlıklarının bozulduğunu söylüyor. Liderlerin yarısından biraz daha azı, bu yılın başlarında pandemi döneminin en yüksek seviyesine ulaşan tükenmişlik duygularını azaltmak için çok fazla baskı altında olduklarını dile getirdi.

"Anında öğrenecekleri fikri mantıksız"

Tecrübesiz yöneticilerin çalışanlar arasında gerginliğe neden olduğuna dair kanıtlar artarken bile şirketler değişim konusunda isteksiz davranıyor. Kursh, "İnsanların resmi bir eğitim almadan anında öğrenecekleri fikri gerçekten mantıksız" dedi. Kursh, şirketlerin, atölye çalışmaları veya bire bir koçluk şeklinde olabilecek yönetim becerileri eğitimi sunmalarını tavsiye etti.

Hill, "Çoğu yeni yönetici, patron olmanın resmi otoritenizi kullanmakla ilgili olduğunu düşünüyor. Ancak zorunluluklarınız gerçekten kendinizi yönetmek ve aynı zamanda ağınızı yönetmektir. İlk kez yöneticilik yapacaklara yaptıkça öğren yaklaşımını öneren Hill, yanlış adımlar üzerinde düşünmeye, otoriter güç yerine nüfuz kullanmaya ve danışmanlık ve rehberlik için işyeri bağlantılarından yararlanmaya özen göstermelerini tavsiye etti.