15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 14:15 | Son Güncelleme: 23.12.2022 14:17

The Financial Times ve BuzzFeed’ten TikTok'a tepki

TikTok’un ana şirketi ByteDance’in Forbes başta olmak üzere birçok gazete çalışanının kişisel bilgilerini ele geçirdiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili ilk tepki gazetecilerinin tüm verileri takip edilen The Financial Times ve BuzzFeed’ten geldi
The Financial Times ve BuzzFeed’ten TikTok'a tepki

BuzzFeed News'in Çin merkezli ByteDance çalışanlarının TikTok şirket içi toplantılarını 80 saatten fazla ses kaydına aldı. Bunun üzerine ABD kullanıcı verilerine defalarca erişildiği ortaya çıktı. Forbes'un haberine göre kişisel verilerine ulaşılanlar arasında The Financial Times, BuzzFeed News ve Forbes da var. İzinsiz erişimi kanıtlanmasıyla birlikte gazetelerden ilk tepkiler geldi.

 The Financial Times gazetesi, yayınladığı haberde yer alan açıklamasında, gazetecilerin gözetlenmesi, yaptıkları işe müdahale edilmesi veya kaynaklarının yıldırılmaya çalışılmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu bildirdi. Gazete, resmi bir karşılık vermeden önce olayı tüm boyutları ile soruşturacağını açıkladı.

BuzzFeed News, CNN’e yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilerin kişisel verilerine yönelik ifşaatla derinden sarsıldıklarını, bunun, gazeteciler ile TikTok kullanıcılarının mahremiyeti ve haklarının açıkça göz ardı edilmesi anlamına geldiğini aktardı.

Ne olmuştu?

BuzzFeed News, bu yılın başlarında, bazı ABD’li kullanıcıların verilerine Çin’den erişim sağlandığını ileri sürdü. Bunun üzerine TikTok, bazı ABD’li kullanıcıların verilerine Çin’deki çalışanların erişim sağlayabileceğini ancak bunun kararını ABD merkezli güvenlik ekibinin verdiğini belirtti. ABD merkezli Forbes Dergisi ekim ayında, ByteDance’in TikTok verilerini bazı ABD vatandaşlarını izlemek için kullandığını ileri sürmüş, dün yayınladığı haberde şirket tarafından izlenen 3 gazetecinin ismini vermişti. Benzer şekilde The New York Times, TikTok’un birkaç gazetecinin iletişim bilgilerini bu gazetecileri izlemek için kullanıldığını iddia etti. Konu üzerine sosyal medya platformundan ve ByteDance’den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: AA