21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.03.2023 09:09 | Son Güncelleme: 29.03.2023 17:51

The Guardian analizi: İskoçya'nın yeni başbakanını ne gibi zorluklar bekliyor?

İskoçya'nın ilk Pakistan kökenli ve Müslüman Başbakanı olan Hamsa Yusuf, resmi olarak görevine başladı. Ancak onu zorlu bir süreç bekliyor. Yusuf, partiyi yeniden birleştirmeli, kasasını doldurmalı ve kendisinin SNP'nin zayıf noktası olduğuna inanan muhalefet milletvekilleriyle yüzleşmeli
The Guardian analizi: İskoçya'nın yeni başbakanını ne gibi zorluklar bekliyor?

Hamza Yusuf'ın 1999'da devredilen parlamentonun toplanmasından bu yana altıncı kez İskoçya'nın yeni Başbakanı olması, görevdeki ilk haftasında karşılaşacağı en kolay görev olabilir. Politika gündemi ve harcama planlarıyla ilgili can sıkıcı kararları bir tarafa bırakırsak, önümüzdeki günlerde, şu anda liderlik ettiği parti ve kurmak zorunda olduğu hükümet içinde bir dizi acil ve zorlu görevi var.

İskoç Ulusal Partisi'ni kim yönetiyor?

Yusuf'un SNP'nin üst düzey pozisyonlarına atayacağı çok sayıda önemli isim var. Bunların arasında partinin genel başkanı ve Holyrood'daki iletişim sorumlusu da bulunuyor. Her ikisi de bu ayın başlarında partinin üye sayısıyla ilgili yanlış bilgi skandalı nedeniyle görevlerinden ayrıldılar. SNP'nin parlamentodaki iletişim şefi Murray Foote, diğer SNP yetkililerini partinin üye sayısıyla ilgili olarak kendisine yanlış rakamlar vermekle suçladıktan sonra istifa etti. 

Foote'nin istifasının ardından, SNP'nin 20 yıldır genel başkanı ve Nicola Sturgeon'un eşi olan Peter Murrell, SNP'nin ulusal komitesindeki üst düzey yetkililerle karşı karşıya geldi. Ona istifa etmesini ya da güvensizlik önergesinde yenilgiyle yüzleşmesini söylediler.

Partinin finansman krizi

Üye sayısındaki keskin düşüş SNP için bir finansman krizini ortaya çıkardı. Gelirinin yarısından fazlasını aboneliklere dayandıran parti borç batağında. Bir yıldan kısa bir süre içinde, yeniden dirilen İşçi Partisi'ne karşı bir genel seçim mücadelesi verecek ve bu Yusuf'un ilk seçim sınavı olacak. 

SNP ayrıca, bağımsızlık kampanyası için 600 bin sterlinlik bağışı zimmetine geçirdiği iddiaları nedeniyle İskoçya Polisi tarafından soruşturma altında. Geçen yıl Murrell'in günlük harcama açığını kapatmak için partiye 107 bin Sterlin borç verdiği ortaya çıkmıştı. Parti o zamandan beri Murrell'e geri ödeme yaptığını söylüyor. Yusuf Pazartesi günü yaptığı açıklamada bu zorluklar hakkında henüz bilgilendirilmediğini söyledi. SNP lideri olarak seçilene kadar bunları bilmeye hakkı olmadığını da ekledi. Şimdi partisinin mali durumunu yeniden inşa etmesi gerekiyor.

Hükümet kurmak

Önümüzdeki 24 saat içinde Yusuf'un ilk kabinesini ataması ve belki de bazı portföyleri yeniden şekillendirmesi gerekiyor. Buna başbakan yardımcısı atamak da dahil. Sturgeon'un son derece güvendiği yardımcısı John Swinney 16 yıl hükümette görev yaptıktan sonra istifa etti.  Yusuf, Sturgeon'un izinden giderek kabinesine ve alt düzey bakanlık görevlerine eşit sayıda kadın ve erkek atama sözü verdi. Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada yardımcısının bir kadın olacağını doğruladı. Sturgeon'un yakın arkadaşı ve Yusuf'un eşi Nadia El-Nakla'nın eski işvereni olan Shona Robison, şu anda SNP meclis üyesi. 

Rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan ile yaşadığı çetin mücadelelerin ardından partiyi yeniden bir araya getirme görevi, Forbes'un Salı günü geç saatlerde kırsal işleri kapsayan bir kabine görevi teklifini reddetmesinin ardından daha da zorlaştı. Regan'a bir bakanlık görevi teklif edilip edilmediği ya da Regan'ın bu görevi kabul edip etmediği henüz belli değil ancak Pazartesi günü 2 bin oy farkla kazandığı zaferin ardından Regan'ın SNP'nin farklı kanatlarını birleştirmenin bir yolunu bulması gerekiyor. Yeni kabine Perşembe günü açıklanacak.

Rakipleriyle yüzleşiyor

Perşembe günü Yusuf, Holyrood'da haftanın doruk noktası olan ilk bakanın sorularının açılış oturumuna ev sahipliği yapacak. İlk kez 2012 yılında bakan olduktan sonra, MSP'lerin sorularını yanıtlama konusunda on yıldan fazla bir deneyime sahip oldu ancak bu farklı. Burada her bakanlık brifingine, her tartışmaya hakim olmalı ve muhalefet liderlerinden gelecek ters köşe sorulara karşı tetikte olmalıdır.

Yardımcıları ve devlet memurları, Perşembe günü başbakana brifing vermeden önce, genellikle Çarşamba günleri gece geç saatlere kadar çalışarak ayrıntılı brifing notları hazırlamak için saatler harcayacaklar. Muhalefet liderleri Yusuf'la haftalık yüzleşmelerinden büyük keyif alıyorlar. Yusuf bakan olarak zor günler geçirdi ve SNP'deki eski meslektaşları da dahil olmak üzere çok sayıda politika başarısızlığından sorumlu tutuldu. SNP'nin artık önlenemez bir düşüş içinde olduğuna ve Yusuf'un da partinin en zayıf noktası olduğuna inanıyorlar.