27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.05.2024 14:26 | Son Güncelleme: 19.05.2024 14:29

The Guardian Avrupa'nın korkusunu yazdı: Rus propaganda reklamları AP seçimlerini hedef alıyor

Bir araştırma Facebook üzerinden yapılan ve Avrupa seçimlerini hedef alan bir kampanyayı ortaya çıkardı. Analiz AB'yi korkuturken Meta'yı da bu tip sahtekarlıklara karşı koymamakla suçluyor
The Guardian Avrupa'nın korkusunu yazdı: Rus propaganda reklamları AP seçimlerini hedef alıyor

Emmanuel Macron, Volodimir Zelenskiy ve Ursula von der Leyen'e yönelik iğneleyici ifadelerle bezeli hikayeler. Yeni bir araştırmaya göre bunlar, önümüzdeki ay yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Fransız ve Alman vatandaşlarının Facebook hesapları üzerinden yürütülen Rusya yanlısı propaganda kampanyasının sadece birkaç örneği. Teknoloji uzmanı Paul Bouchaud tarafından toplanan ve The Guardian ile paylaşılan reklamların tümü Mayıs ayının ilk 13 günü boyunca Facebook'ta yayınlandı. Bouchaud'ya göre hiçbiri siyasi reklam olarak etiketlenmedi ve bu durum Meta'nın kurallarının ve AB yasalarının olası bir ihlali olarak görülüyor. Nisan ayında AB yürütme organı, aldatıcı reklamların ve dezenformasyonun yayılmasını engelleyemediği şüphesiyle Meta hakkında bir soruşturma başlattı.

Meta'nın başarısızlığını gösteriyor

Paris'teki Sosyal Bilimler İleri Araştırmalar Okulu'nda doktora araştırmacısı olan Bouchaud, reklamların Meta'da sistemik bir başarısızlığı ortaya çıkardığını düşünüyor. AI Forensics için daha önce hazırlanan bir raporda Bouchaud, Rusya yanlısı propaganda reklamlarının Ağustos 2023 ile Mart 2024 arasında Fransa ve Almanya'da 38 milyon bireysel hesaba ulaştığını ve çoğunun tespit edilemediğini belirledi. AI Forensics'e göre, 16 Avrupa ülkesinde Facebook'ta gösterilen bildirilmemiş siyasi reklamların yüzde 5'inden daha azı Meta'nın tespit sistemi tarafından yakalandı.

Bouchaud, "Koordineli bir propaganda ağını gerçek zamanlı olarak tespit etmek teknik olarak mümkün. Meta'nın bu konuyu sistematik olarak ele almaması, teknik fizibilite eksikliğinden ziyade isteklilik eksikliğini gösteriyor" dedi. Meta, reklam kütüphanesini kullanan gerçek olmayan faaliyetlere ilişkin araştırmayı memnuniyetle karşıladığını söyledi, ancak herhangi bir işlem yapılmadığı iddiasını reddetti. Meta, AI Forensics'in daha önceki raporundaki iddiaları da benzer şekilde reddetmiş ve alıntı yapılan sayfaların saatler içinde kaldırıldığını söylemişti.

"Yıllardır müdahale için yatırım yapıyor"

Dezenformasyon casusluk, etki operasyonları ve siber saldırıların yanı sıra Avrupa demokrasilerinin karşı karşıya kaldığı dış müdahalenin sadece bir yönü. Avrupa Parlamentosu'nun güvenlik ve savunma alt komitesine başkanlık eden Macron'un partisinden Fransız milletvekili Nathalie Loiseau, Guardian'a verdiği demeçte, "Tehdidin boyutu çok yüksek" dedi. Loiseau, Kremlin'in Fransız siyasi partilerine verdiği desteğe, Fransız entelektüelleri ve siyasetçileriyle yakın ilişkilerine ve Rusya'nın bilgi manipülasyonuna yaptığı muazzam yatırıma atıfta bulunarak, "Rusya o

Slovakya örneği

Loiseau, Avrupa ve NATO yanlısı İlerici Slovakya'nın adayı Michal Šimečka'nın, bu hafta Avrupa'yı şoke eden bir suikast girişimine kurban giden popülist lider Robert Fico'ya karşı sıkı bir yarışı kaybettiği 2023 Slovakya seçimlerini örnek gösterdi. Šimečka'nın yenilgisi, oyları satın alarak seçimlere nasıl hile karıştırılacağını tartıştığını gösterdiği iddia edilen sahte bir ses kaydının ortaya çıkmasının ardından geldi. Bratislava merkezli Globsec düşünce kuruluşunda kıdemli araştırma görevlisi olan Katarína Klingová, bu sahtekarlığın sonucu nasıl etkilediğini gerçekte bilmediklerini uyarısında bulundu. Globsec tarafından Mart 2023'te yapılan bir ankete göre Slovak vatandaşlarının 53yüzde 'ü seçimlerde hile yapılmasını bekliyordu. Klingová, "Dolayısıyla bu ses kaydı gerçekten de bu anlatıyı doğruladı ve Kremlin yanlısı propagandaya karşı daha savunmasız olan insanlar buna inandı" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık on yıldır binlerce dezenformasyon örneğini ortaya çıkaran Avrupalı yetkililer, oylamalardan önceki son günlerde demokratik süreç hakkında şüphe ve kafa karışıklığı yaratmak üzere tasarlanmış kötü niyetli hikayelerin artmasına hazırlanıyor. Kıta genelinde son seçimlerde seçmenler, mürekkebi kaybolan seçim kalemleri, sahte anketler ve oylama makineleri, posta ya da online oylama yoluyla yapılan sahtekarlıklarla ilgili uydurma hikayelerle karşı karşıya kaldılar.

AB seçimlerinin ardından ikinci kez Avrupa Komisyonu başkanlığı için kampanya yürüten Ursula von der Leyen, geçen hafta yeniden seçilmesi halinde yabancı müdahalelere karşı bir AB merkezi oluşturma sözü verdi. Kopenhag'da düzenlenen bir demokrasi konferansında konuşan von der Leyen, "Avrupa'nın artık yabancı müdahalelere karşı koymak üzere kendi özel yapısına ihtiyacı var" dedi. Komisyonun, başta insanları dezenformasyona karşı korumayı amaçlayan ve Meta platformlarındaki dezenformasyonun soruşturulması için yasal dayanak sağlayan AB Dijital Hizmetler Yasası olmak üzere AB yasalarının uygulanmasında uyanık ve tavizsiz olacağını da sözlerine ekledi.