19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.10.2023 17:32 | Son Güncelleme: 06.10.2023 17:49

The Guardian fenomenlerin tahtakurusu korkusunu yazdı: Paris’ten ABD’ye yayılır mı?

Tahtakuruları bu yıl Paris Moda Haftası’na damgasını vurdu. Haşerelerin, şehirden ayrılan influencer'lar ile ABD’ye yayılıp yayılmayacağı ise merak konusu. The Guardian yazarı Alaina Demopoulos, fenomenlerin tahtakurusu endişesini yazdı
Paris Moda Haftası, Pierre Cardin Defilesi
Paris Moda Haftası, Pierre Cardin Defilesi

Geçtiğimiz günlerde Parislilerin sosyal medya akışları, metrodaki koltukların üzerinde tahtakurularının gezindiğini gösteren kliplerle doldu. Başkaları da zincir sinema salonlarına gittikten sonra olduğunu söyledikleri, ciltlerinde ortaya çıkan kırmızı şişliklerin yer aldığı klipler yayınladı. Bir süredir tahtakurularıyla baş etmekte zorlanan Parislilerin yanı sıra, Paris Moda Haftası’nın kapıya dayanmasıyla dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçiler de tahtakurularıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu böceklerin ışıklar şehri Paris’teki varlığının sosyal medyada hızla yankı bulmasıyla, Paris’in ev sahibi olacağı Paris 2024 Yaz Olimpiyatları için de akıllarda bir soru işareti oluşturdu.

Paris Moda Haftası’na katılanlardan biri yüz bini aşkın takipçisi olan Hintli-Amerikalı influencer Malvika Sheth. Sosyal medya fenomeni, geçen hafta Paris'teki otel odasında ayaklarının kaşınması ve baldırlarının şişmesiyle uyandığında, bunun sadece sivrisinek ısırığına karşı bir alerjik tepkiden kaynaklandığına inanıyordu. Çünkü kendisinin vücudu normalde sivrisinekler tarafından ısırıldıktan sonra aşırı tepki veriyor ve şişiyordu. Ama sonra Sheth TikTok'u kontrol etti ve bunun bir sivrisinek ısırığı olmadığını anladı.

"Herkes bundan bahsediyor"

Los Angeles’dan gelen fenomen, Paris Moda Haftası’na denk gelen bir tahtakurusu salgınından etkilendiğini öğrendi. Binlerce moda çalışanı ve fenomen, potansiyel olarak kan yiyen böceğe maruz kaldı. Parisli aksesuar tasarımcısı ve sanat yönetmeni Yaz Bukey için, Paris'teki tahtakurularıyla ilgili ilk gördükleri sansasyonel görünüyordu. Bukey, "Moda haftasında sadece yabancılar bunun hakkında konuşuyordu ama şimdi konu her yerde büyüyor ve daha fazla insan bunun hakkında konuşuyor. Bir yandan çok kaşındığımı hissediyorum ama aslında şu anda kaşınmıyorum." dedi.

Geçen hafta Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Grégoire, "Gerçekte kimse güvende değil. Tahtakuruları her yerde sizi yakalayabilir ve evinize getirebilirsiniz" uyarısında bulundu.  Sheth'e olan da buydu. Dior ve Maje gibi markaların ev sahipliği yaptığı etkinlikler aracılığıyla 117 bin takipçisini bir araya getirmeyi planladı. Herhangi bir haşereyi ABD’ye geri getirmeyi beklemiyordu.

"Hepsini iki kez yıkayacağım"

Sheth, "Paris'te gerçekten çok eğlendim ve bir noktada oraya taşınabileceğimi düşündüm çünkü burası modanın merkez üssü ve onu çok seviyorum. Bütün bu tahtakuru meselesi açıkçası bana böylesine büyük bir karar vermeden önce düşünecek bir şey veriyor" dedi. Sheth çarşamba gününü Paris'te giydiği tüm kıyafetleri derinlemesine temizleyerek geçirdi. Sosyal medyada içerik üreticisi Sheth, "Sadece 10 dakika giysem bile yıkamaya gider. Onları dondurmayı ya da yakmayı düşünmüyorum çünkü bu kıyafetler oldukça pahalı. Onları iki kez yıkayacağım ve buraya hiçbir şeyin gelmediğini umup dua edeceğim” diyerek endişesini dile getirdi.

Salgın mı kuruntu mu?

Sosyal medyada insanlar, editörleri ve fenomenleri New York ve Los Angeles'taki evlerine tahtakurularını getirmekle suçladılar. New York'ta yaşayan aktör ve yazar Daniella Sinder, şehirdeki farklı vintage mağazalarında çekilmiş bir video yayınladı. Klipte "Paris tahtakuruları gelip bunu yüksek riskli bir faaliyet haline getirmeden önce hızlı bir tasarruf gezisi" diye yazdı. Şimdilik New York'ta bir salgın ihtimalinin kuruntudan ibaret olduğu söyleniyor. New York'un sağlık ve akıl sağlığı departmanından bir temsilci, bir e-postada ABD'yi vuran Paris’teki tahtakuruları istilasına ilişkin herhangi bir raporu takip etmediklerini vurguladı.

Amerikalı Böcek Bilimci ve Ulusal Haşerelerle Mücadele Derneği’nin halka ilişkilerinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Doktor Jim Fredericks, "Bu istilanın Amerikan şehirlerini etkileyip etkilemediğini ve Fransa'daki tahtakurularının ABD'deki tahtakurularıyla aynı şekilde görünüp davranmadığını söylemek için henüz çok erken, dolayısıyla Paris istilasının ABD'li gezginler üzerindeki gerçek etkisini hiçbir zaman tam olarak bilemeyebiliriz" dedi.

Bilimsel yazılar yazan ve Infested: How the Bed Bug Infiltrated Our Bedrooms and Took Over the World adlı kitabın yazarı Brooke Borel, birini tahtakurusunun ısırmasının o kişinin haşereyi yaydığı anlamına gelmediğini söyledi. Ayrıca, “Tahtakurular insan gözüyle görülebilir. Kıyafetleri, valizleri ve çarşafları incelemek önemli. Birisi eve tahtakuruları getirdiyse muhtemelen çok fazla olmayacak; belki bir ya da iki tane” diye ekledi. Paris moda haftasında giyilen bazı kıyafetler kurutucuya atılamayacak kadar hassas olabilir ancak bu onları temizlememek için bir mazeret değil.