19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.10.2023 17:40 | Son Güncelleme: 05.10.2023 17:53

New York Times yazdı: Paris Moda Haftası’na tahtakuruları damga vurdu

Defilelerle ve ünlü isimlerin akınıyla her yıl dikkat çeken Paris Moda Haftası bu yıl başka bir şeye odaklandı: Tahtakuruları. New York Times Paris'teki tahtakurusu krizini yazdı
28 Eylül'de Paris Moda Haftası gerçekleşen Schiaparelli, İlkbahar 2024 defilesi (Fotoğraf: Simbarashe Cha/The New York Times)
28 Eylül'de Paris Moda Haftası gerçekleşen Schiaparelli, İlkbahar 2024 defilesi (Fotoğraf: Simbarashe Cha/The New York Times)

Jessica Roy / The New York Times

Her eylül sonunda Paris Moda Haftası için şehre akın eden stil ustaları defilelerden sonra tereyağlı kruvasanların ya da suçluluk duymadan içilen Vogue sigarasının tadını çıkarmayı hayal ederler. Ancak bu sene biraz farklı geçti. Çünkü Paris tahtakurularıyla doluydu. Sosyal medyada paylaşılan videolar, günde 5 milyondan fazla yolcu taşıyan Paris metrosunun koltuklarında tahtakurularının gezindiğini gösteriyor. Bazı Parisliler zincir markalara ait sinema salonlarında ısırıldıklarından şikayet etti. Paris belediye başkan yardımcısı Emmanuel Grégoire geçen cuma “Gerçekte kimsenin güvende olmadığını anlamalısınız. Elbette riski artıran faktörler var ancak tahtakurularını herhangi bir yerden evinize getirebileceğinizi de bilmeniz gerek” dedi.

Tek sohbet: Nasıl korunuruz

Her ne kadar Parisliler tahtakurusu istilası konusunda pek endişeli görünmese de (metro, barlar ve sinema salonları her zamanki gibi tıklım tıklım dolu), Paris Moda Haftası şovlarında katılımcılar tahtakurusu istilasından nasıl kaçınabilecekleri konusunda fikir alışverişinde bulunuyordu. İşte bazı öneriler: Bagajınızı küvette saklayın. Toplu taşıma kullanıyorsanız kumaş koltuklara oturmayın. Amazon'dan 220 dolarlık tahtakurusu öldürücü bir ısıtıcı satın alın.

Tahtakuruları şiltelerde, halılarda, giysilerde ve çarşaflarda yaşayan ve genellikle geceleri beslenmek için, mümkünse kanımızı emmek için yüzeye çıkan yaygın bir kentsel bela. Tipik olarak zikzak şeklinde ısırıyorlar. Ciltte kaşıntıya, kızarıklığa, şişmeye ve yanmaya neden olabilecek üç ila beş ısırıktan oluşan kümeler bırakıyorlar. New York gibi büyük şehirlerde tahtakurularını o kadar yaygın bir durum ki New York sağlık departmanının kendi tahtakurusu şikayet hattı var.

Gündüz vakti görünüyorlarsa sıkıntı büyük demektir

Kentucky Üniversitesi'nde kentsel böcek bilimi alanında yardımcı doçent olan Zachary DeVries, “Bütün büyük şehirlerde tahtakurusu vardır. Fakat özellikle toplu taşımada da rastlandıklarını gösteren bazı videoları biraz endişe verici buluyorum. Gün ortasında bu yüzeylerde dolaşan tahtakuruları görüyorsanız muhtemelen sayıları çok fazla demektir” diyor. Paris Moda Haftası'nda hangi otellerin, restoranların ve barların istila edilmiş olabileceğine dair söylentiler ve dedikodular da ortada gezdi.

EnVi Media'nın moda ve güzellik editörü Mayra Peralta “Paris Moda Haftası'nı kaçırdığı için hayıflanan herkes, editör arkadaşlarımdan birinin bugün lüks bir restoranda tahtakuruları gördüğünü bilmeli” diye tweet attı. Montaigne Caddesi'nin minik kan emici böceklerle dolu olduğunu bir düşünsenize!

Zengin fakir ayırt etmiyor

Aslında tahtakurular demokratikleştirici bir güç. Zenginlik, şöhret veya nüfuzu ne olursa olsun kimsenin doğanın gücüne karşı bağışıklığı olmadığını hatırlatıyor. Sonuçta, tahtakuruları Zara taklidi bir ürünün de Chanel marka tüvit ceketin de içine yuvalanabilir. Bir saray-otelde mi yoksa 1 yıldızlı bir Airbnb evinde mi kaldığınız onları ilgilendirmez. Paranız varsa belki metrodan uzak durabilirsiniz ama dönüş yolunda Charles-de-Gaulle Havaalanı'nı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Böcekler oraya da ulaştı.
Paris Moda Haftası sona ererken şehre akın eden editörler, influencer'lar ve stilistler evlerine dönmeye başladı.

Doçent DeVries, gezginlerin tahtakurularını yanlarında getirebilmelerinin mümkün olduğunu söylüyor. Ama valizlerinizi ve kıyafetlerinizi otel yatakları ve kilimlerinden uzak tuttuysanız sorun yaşamayabilirsiniz.  Eve otostopçu getirdiğinizi düşünüyorsanız, ısıtma veya dondurma kuralını uygulayabilirsiniz: Eşyalarınızı kurutucuya atıp bir saat boyunca yüksek ısıda çalıştırın veya iki veya üç gün dondurucuda bırakın. Her iki seçenek de sizle gelen zararlılardan kurtulmanıza yeter.

© 2023 The New York Times Company