15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.12.2023 08:40 | Son Güncelleme: 28.12.2023 08:43

The Guardian yazarı derledi: Trump’ın bu yıl söylediği en kötü 10 söz

ABD eski başkanı ve yeni başkan adayı Donald Trump’ın söylediği ırkçı, dengesiz ve otoriter yorumları takip etmenin zor olduğunu yazan The Guardian yazarı Martin Pengelly, bu yıl Trump’ın söylediği en kötü cümleleri derledi
The Guardian yazarı derledi: Trump’ın bu yıl söylediği en kötü 10 söz

ABD eski başkanı Donald Trump, 2024 seçimlerine yeniden adaylığını koydu. 34 suçlamadan yargılanan Trump’ın başkanlık yarışındaki rolü için önündeki engeller tek tek kalkıyor. Son olarak Michigan Yüksek Mahkemesi’nin eyalet seçim pusulasından çıkarılması davasını reddetmesi üzerine Trump’ın eli güçlenmeye devam ediyor. Ancak herkes Trump’ın yeniden yarışmasına sıcak bakmıyor. The Guardian yazarı Martin Pengelly, Trump’ın konuşmalarını inceleyerek şimdiye dek söylediği en kötü sözleri derledi.

"Haşarat gibi yaşayan komünistler"

Trump, kasım ayında New Hampshire, Claremont'ta yaptığı ön seçim konuşmasında tanıdık sözler sarf etti. Ancak bu tanıdık sözlerin içinde nefret unsurları da vardı. Trump, “Ülkemiz sınırları içerisinde haşarat gibi yaşayan komünistlerin, Marksistlerin, faşistlerin ve radikal sol haydutların kökünü kazıyacağımızın sözünü veriyoruz” dedi. Trump, 2016 yılında başkanlık için yarıştığı Hilary Clinton tarafından Hitler’e benzetildi.

Trump'ı Hitler’e benzeten tek kişi Clinton değildi. New York Üniversitesi tarihçisi Ruth Ben-Ghiat Washington Post'a verdiği demeçte “İnsanlara 'haşarat' demek, Hitler ve Mussolini’nin insanları insanlıktan çıkarmak ve destekçilerini şiddete teşvik etmek için kullanıldı” dedi.

"Ülkemizin kanını zehirliyorlar"

Eylül ayında National Pulse podcast programında göç meselesini tartışan Trump, “Şu anda tanık olduğumuz şeyi kimse görmüyor. Ülkemizin kanını zehirliyor” dedi. Eski başkan göçmenler konusunda çoktan Amerikan tarihindeki en büyük sınırdışı operasyon sözünü vermişti. Trump’ın ayrıca göçmenleri kamplarda tutma planı olduğu rapor edildi. Trump’ın ‘zehirlenme’ sözünü kullanması beyaz ırk üstünlüğünü savunan neo-nazi konuşma olarak nitelendirildi.

Diktatör

Aralık ayında, Iowa'daki bir belediye binasında Fox News sunucusu Sean Hannity’e konuşan Trump, gücünü birine karşı intikam için kullanmayacağına söz verip veremeyeceği sorulduğunda “İlk gün hariç” diyerek “İlk gün hariç diktatör olmayacağım. Sınırı kapatacağız. Sonrasında diktatör değilim” açıklamasını yaptı.

"Ben sizin ilahi adaletinizim"

Mart ayında muhafazakarlara seslenen Trump” 2016 yılında şunu ilan ettim: Ben sizin sesinizim. Bugün şunu ekliyorum: Ben sizin savaşçınızım. Ben sizin adaletinizim. Ve zulme uğrayanlar ve ihanete uğrayanlar için: Ben sizin ilahi adaletinizim” dedi. Trump’ın bu sözlerle Abraham Lincoln'ü rahin alıp öldürme planını kastettiği söylendi.

"Geçmişte cezası ölüm olurdu"

The Atlantic dergisi dönemin genelkurmay başkanı olan Mark Milley’in profilini çıkardı. Milley’in Trump’I kontrol altına alma çabası yaygın olarak bilinse de makale Trump’I harekete geçirdi. Truth Social'da açıklama yapan Trump, Çinli yetkililere saldırıya karşı güvence veren Milley’e atıfta bulunarak “O kadar berbat bir eylem ki geçmişte cezası ölüm olurdu” dedi.

“Senin peşine düşerim”

Trump, seçimleri bozma, gizli bilgilerin kaçırılması ve sus payı ödemesiyle ilgili 91 suçlamayla karşı karşıyaydı. 4 Ağustos'ta federal özel danışman Jack Smith'in avukatları, Trump'ın sözlerini işaret ederek kendilerini tehdit ettiğini hakime bildirdi. Trump “Sen benim peşime düşersen ben de senin peşine düşerim” dedi.

“Gidin ve onları suçlayın”

Trump, kendisine yeniden sorulan “yeniden seçilirse federal hükümeti düşmanlarına karşı kullanmaya çalışacak mı?” sorusuna biraz çarpık bir yanıt verdi: “Eğer başkan olursam ve beni alt eden iyi durumda birini görürsem gidin ve onları suçlayın derim. İşsiz kalırlar. Seçimin dışında kalırlar” dedi.

"Soros'un desteklediği hayvan"

Nisan ayında Manhattan bölge savcısı Alvin Bragg, Trump'ın 2016'da ilişki yaşadığı iddia edilen yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı ödemelerle ilgili 34 suçlamada bulundu. Trump, New York başsavcısı Letitia James hakkında ırkçı yorumlar yapatı. Bragg'ı hedef alan Trump, “Doğruyu ya da yanlışı umursamayan, Soros’un desteklediği bir hayvan” dedi. Trump bu sözleriyle finansör George Soros’a atıfta bulunuyor.

“O bir kaçık”

Mayıs ayında Trump, yazar E Jean Caroll'a yönelik cinsel istismardan sorumlu bulundu. Yaklaşık 5 milyon dolar ödemesi emredildi ancak sessiz kalmadı. New Hampshire'da konuşan Trump “Yemin ederim ki bunu asla yapmadım. Kim olduğuna dair fikrim yok. O bir kaçık” dedi. Carroll, Trump’a yeniden dava açtı.

"ABD demokrasisine karşı topyekün savaş yürütüyoruz"

Trump 77 yaşında olduğu için zihinsel uygunluğu merak ediliyor. Bir keresinde 2016'da Barack Obama'yı yendiğini söyledi ve hangi Iowa şehrinde olduğunu unuttu. Ancak 2 Aralık’ta başka bir gaf endişe uyandırdı. Trump “İşte bu yüzden en iyi başkanlıklardan biri olduğunu söylüyorlar. Muhalifleri bile bazen onun çok iyi iş çıkardığını söylüyor. Ama biz Amerikan demokrasisine karşı topyekün bir savaş yürütüyoruz” dedi.