15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.04.2023 17:35 | Son Güncelleme: 08.04.2023 17:56

The Guardian yazdı: Biden Trump'ın iddianamesi hakkında neden hiçbir şey söylemiyor?

Donald Trump, geçen hafta bir davada suçlanan ilk ABD başkanı olarak tarihe geçti. Fakat eski başkanın halefi Joe Biden konuyla ilgili konuşmaktan titizlikle kaçınıyor. The Guardian Biden'ın eski başkanın iddianamesi hakkında neden yorum yapmadığını yazdı
The Guardian yazdı: Biden Trump'ın iddianamesi hakkında neden hiçbir şey söylemiyor?

Bu hafta ABD'deki en büyük haber ABD eski Başkanı Donald Trump'ın Manhattan'daki bir mahkeme salonunda eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sanık sandalyesine oturmasıydı. Fakat Joe Biden bu olaydan habersizmiş gibi görünmeye özen gösterdi. Trump'ın 34 suçlamayla karşı karşıya olduğunu öğrendiği gün, Biden gününü Fransa lideri Emmanuel Macron ve İngiltere Kralı Charles III ile telefonda konuşarak geçirdi. Ayrıca kendisini her gün takip eden gazetecilerin tüm çabalarına rağmen, Manhattan bölge savcısı Alvin Bragg tarafından ortaya atılan iddialarla ilgili tüm soruları görmezden geldi.

“Odak noktamız Amerikan halkı”

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, iddianamenin Beyaz Saray'da neden yasak bir konu gibi göründüğü sorusu üzerine "Bizim odak noktamız Amerikan halkı olmaya devam edecek. Neyi örtbas edeceğiniz hepinizin bileceği bir şey ama biz yolumuzdan sapmamaya ve önemli konular hakkında konuşmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Susmak akıllıca bir strateji olabilir

Biden'ın yönetimini yakından gözlemleyenler, Biden'ın Trump ile gelecek yıl olası bir rövanş maçına çıkması durumunda bu stratejinin akıllıca olduğunu söylüyor. CNN Demokratların çoğunluğunun gelecek yılki seçimlerde başkan adayı olarak başka birini tercih edeceğini ortaya koyan bir anket yayınladı.

Biden bu taktiği daha öncede uyguladı

Center for American Progress Action Fund'da yönetici direktör ve eski bir Demokrat kampanya çalışanı olan Navin Nayak "Bence bu biraz da kasıtlı bir şey. Bence Donald Trump'ın yarattığı kaos ve bölücülükten uzak durmak istiyorlar" ifadelerini kullandı. Bu strateji aynı zamanda Biden'a Trump'ı skandallarla dolu ve göreve uygun olmayan, kendisini ise yetkin bir alternatif olarak gösterme fırsatı veriyor. Biden bu taktiği daha önce 2020'de Trump'ı yenmek için uyguladığı bir strateji.

Trump’ın davası bazı şeylerin ertelenmesine neden oldu

Biden henüz ikinci bir dönem için aday olup olmayacağını söylemedi, ancak ona yakın kişiler defalarca aday olacağını söyledi. First Lady Jill Biden şubat ayında yaptığı açıklamada, "İşinin bitmediğini söylüyor" dedi. Demokrat anketçi Carly Cooperman "Neden bununla rekabet edelim? Şu anda aday olduğunu açıklaması için bir neden göremiyorum. O zaten başkan ve en azından kısa vadede tüm dikkatler Trump'ın ve yasal mücadelelerinin üzerinde olacak. Dolayısıyla bence bu başkanlık açıklamasını biraz daha ertelemek için neden" dedi.

“Başkanın anayasal düzeni savunması gerek”

Şu ana kadar hiçbir mevcut ya da eski Amerikan başkanı hakkında dava açılmadı. Berkeley'deki California Üniversitesi Hükümet Çalışmaları Enstitüsü'nün eş direktörü Eric Schickler, Beyaz Saray'ın bunu Biden'ın uzak durması gereken türden bir skandal olarak görebileceğini söyledi. Schickler, "Ekibinin bunu başkanın odaklanması gereken bir konu olarak görmemesi beni şaşırtmaz. Fakat bu, Başkan'ın ön planda olması gereken bir konu. Pek çok insanı ikna etmese bile, yine de anayasal düzeni savunmak başkanın rolünün bir parçası" dedi.

Bir şey söylememek her şeyi söylemek anlamına geliyor

Cooperman, "Biden hiçbir şey söylemeyerek bir nevi her şeyi söylemiş oluyor. Biden'ın bakış açısına göre, daha azı daha çoktur ve hiçbir şey söylememek yapabileceği en iyi şey" dedi.