27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 08:40 | Son Güncelleme: 05.04.2023 08:44

Washington Post yazdı: Trump'a yöneltilen suçlar neler ve ne anlama geliyorlar?

ABD eski başkanı Donald Trump'a sus payı davasında savcılar, 34 suçlama yöneltti. Peki bu suçlamalar ne anlama geliyor? Trump hapse girecek mi? Washington Post, iddianameye dair merak edilenleri yazdı
Donald Trump, 4 Nisan'da Manhattan'daki Manhattan Ceza Mahkemesi'nde duruşma salonundayken (Fotoğraf: Curtis Means/Pool aracılığıyla The New York Times)
Donald Trump, 4 Nisan'da Manhattan'daki Manhattan Ceza Mahkemesi'nde duruşma salonundayken (Fotoğraf: Curtis Means/Pool aracılığıyla The New York Times)

ABD eski başkan Donald Trump, geçen hafta büyük jüri tarafından suçlanmasının ardından dün Manhattan Ceza Mahkemesi'nde resmi olarak suçlamalarla yüzleşti. Trump, yetişkin filmlerinde oynayan bir aktrise sus payı ödenmesiyle ilgili bir davada suçlanan ilk eski başkan oldu. Peki iddianame hakkında ne biliniyor? Washington Post, suçlamalara dair merak edilenleri cevapladı:

Trump, New York Ceza Kanunu'nun 175. Maddesi uyarınca 34 kez ticari kayıtlarda tahrifat yapmakla suçlanıyor. New York'ta ticari kayıtlarda tahrifat yapmak, başka bir suç işleme ya da başka bir suça yardım etme veya gizleme niyetini de içeren ve dolandırıcılık niyeti olduğunda ağır bir suçtur. Bu durumda savcıların, Trump'ın 2016 seçimlerinden önceki günlerde yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a 2006 yılında yaşandığı iddia edilen bir ilişkiyi örtbas etmek için yaptığı 130 bin dolarlık ödemeyi gizlemek amacıyla sahte iş kayıtları tutmaktan suçlu olduğunu kanıtlamaları gerekecek. 

Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, duruşmanın ardından düzenlediği basın toplantısında, iddia edilen planın New York seçim yasası ihlallerini örtbas etmeyi amaçladığını ve bu yasaya göre bir adayı yasadışı olarak desteklemek için komplo kurmanın suç olduğunu söyledi. Bragg ayrıca 130 bin dolarlık ödemenin federal kampanya katkı sınırını aştığını ekledi.

New York yasalarına göre, şiddet içermeyen suçların çoğu, iddia edilen suiistimalden itibaren beş yıl içinde suçlanma olarak yöneltilmeli. Ancak hukuk uzmanları, zaman aşımı süresinin, sanığın eyalet dışına taşınması da dahil olmak üzere belirli koşullar altında durdurulabileceğini söylüyor.

Bu Trump'ın 34 farklı suçla itham edildiği anlamına mı geliyor?

Hayır, iddianamede 34 ayrı suçtan bahsediliyor. Her bir suçlama, iddia edilen suiistimalin ayrı bir örneğini temsil ediyor ancak farklı bir suç değil. Daniels'a ödemeyi o dönem Trump'ın avukatı olan ve seçimden sonra Trump tarafından bu ücretler geri ödenen Michael Cohen yaptı. İddianamede Trump Organization'un genel muhasebe defterine yapılan yanlış girişler ve 2017 yılında Cohen'e ödenen ve savcıların yasal hizmetler için yapılan ödemeler olarak yanlış kaydedildiğini söylediği çekler ayrıntılarıyla anlatılıyor.

Bu suçlamalar için muhtemel cezalar nelerdir?

Muhasebe dolandırıcılığı suçlamalarından hüküm giymesi halinde Trump her bir suçlama için dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Ancak bu suçlama zorunlu bir hapis cezası içermiyor. Tüm suçlamalardan suçlu bulunsa bile, Trump'ın hapis cezasıyla karşı karşıya kalması kesin değil. Hukuk uzmanları, sabıka kaydı olmayan ve ilk kez suç işleyen biri olarak Trump'ın hapis cezasına çarptırılmasının pek olası olmadığını söylüyor. 

Trump suçlamalara nasıl yanıt verecek?

Trump Salı günü öğleden sonra yapılan duruşmada suçsuz olduğunu savundu. Avukatı Joe Tacopina Pazar günü yaptığı açıklamada eski başkanın eninde sonunda suçlamaların düşürülmesi için harekete geçeceğini söyledi.