21 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2023 23:00 | Son Güncelleme: 11.10.2023 23:17

The Guardian yazdı: Gazze'deki tek elektrik santrali devre dışı kalırken insanlar kuşatmadan endişeli

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze'de insanlar kuşatmanın etkisine dair büyük korku içinde. Kentteki tek elektrik santralinin yakıtı bitti. Şehrin en büyük hastanesi El Şifa'da durum giderek kötüleşiyor. İngiliz The Guardian, hastanenin dolduğunu ve malzemenin tükenmek üzere olduğunu yazdı.
The Guardian yazdı: Gazze'deki tek elektrik santrali devre dışı kalırken insanlar kuşatmadan endişeli

Kuşatmanın giderek sıkılaştığı Gazze’de tek elektrik santralinin yakıtı tükenirken, yüzlerce insan bombardıman sırasında bölgenin en büyük hastanesine sığındı. Gazze’nin ana hastanesi El Şifa'da cerrah olan Ghassan Abu Sittah, hastanenin tamamen dolduğunu ve malzemelerin tükenmeye başladığını söyledi. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; Abu Sittah, durumun kötüleşmeye devam ettiğini anlatarak, şunları söyledi:

Fotoğraf: Anadolu Ajansı
  • Korkunç yaralanmalarla gelen hasta sayısı, özellikle de çocuklar… Bu sabah yüzünde tarif edilemez yaralar olan bir çocuk, genç bir kız vardı, annesi El Şifa'da doktordu ve evleri hedef alındığında öldürüldü. Dün gece de Şeyh Radvan Mahallesi’ndeki evinin enkazından çıkarılan 10 yaşındaki bir başka çocuğun yüzünde de yıkıcı yaralar vardı.

Hayati önemdeki hizmetler devredışı

Filistin Enerji Bakanı'nın Gazze'deki tek elektrik santralinin en fazla 12 saat daha yetecek yakıtı olduğunu açıklamasından birkaç saat sonra Gazze Enerji İdaresi yakıtın bittiğini duyurdu. Güneydeki Mısır sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Gazze'deki pek çok kişinin evlerine ve hastanelerine elektrik sağlamak için çalıştırmakta zorlandığı jeneratörler, yakıtın tükenmesiyle birlikte devre dışı kalmanın eşiğine geldi.

Gazze'deki Al Mezan İnsan Hakları Merkezi, "Yakında hastaneler de dahil olmak üzere halkın hayatta kalması için hayati önem taşıyan tüm hizmetler artık çalışmayacak" dedi.

Gazze'de arama ve kurtarmadan sorumlu Filistin Sivil Savunma Teşkilatı, çok sayıda insanın yıkılan evlerinin enkazı altında mahsur kaldığını söyledi. Örgüt kurtarma görevlilerinin İsrail'in hava saldırıları ve arama kurtarma çalışmalarını yürütebilecek malzeme eksikliği nedeniyle enkaz altından ceset çıkaramadıklarını söyledi.

Gazzeli öğrenci yaşadıklarını anlattı

Gazze’nin güneyinde yaşayan öğrenci Rama Abu Amra, yakındaki bir binanın vurulacağına dair uyarıların ardından geceyi korku içinde geçirdiğini söyledi. Abu Amra yaşadıklarını şöyle anlattı.

  • Korkunç anlar yaşadım. Karşımızdaki binanın bombalanmak üzere olduğunu biliyorduk, bu yüzden ben ve ailem nereye gitmemiz gerektiğini bilmeden evimizi hızla terk etmek zorunda kaldık. Bu olay olduğunda arkadaşlarıma ya da çevremdeki insanlara anlatabileceğim bir internet bağlantım yoktu. Olanları bir türlü aklımdan çıkaramıyorum. 

Gazze’deki durum felaket

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (STD) Filistin topraklarındaki misyon şefi Léo Cans, Gazze'deki durumu felaket olarak tanımladı. Bölgedeki doktorların daha önce de birçok saldırıya maruz kaldıklarını belirten Cans, "Bu kez durumun farklı olduğunu, bir çıkış yolu göremediklerini ve her şeyin nasıl sona ereceğini merak ettiklerini söylüyorlar... İnsanların neler yaşadığını anlatacak kelime bulamıyorum" dedi.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Cans sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi İsrail hükümeti su ve elektrik kaynaklarını tamamen kesmeye karar verdi ve telefon şebekesi ağır hasar gördü. Bu sabah Gazze'deki ekiplerimize telefonla ulaşamadık. Kaçınılmaz olarak, tüm bunlar kurtarma operasyonlarını koordine etmeyi ve yaralılara ulaşmayı son derece zorlaştırıyor."

Acımasız bombardımanlardan tıbbi tesislerin de nasibini aldığını belirten STD Başkanı, MSF'nin destek verdiği bir hastanenin bir hava saldırısında hasar gördüğünü, ikinci bir saldırıda ise yaralı taşıyan bir ambulansın tahrip edildiğini söyledi.