23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.10.2023 10:37 | Son Güncelleme: 11.10.2023 11:06

The Guardian yazdı: Hükümetler vatandaşlarını İsrail'den tahliye etmeye çalışıyor

Savaş nedeniyle birçok ülkenin vatandaşları İsrail'i terk etmek istiyor. Kanada, Almanya ve Avustralya gibi ülkeler tahliye uçuşları düzenlerken, ABD ve İngiltere ticari uçuş seçeneklerinin hala mevcut olduğu konusunda ısrar ediyor
The Guardian yazdı: Hükümetler vatandaşlarını İsrail'den tahliye etmeye çalışıyor

Hamas savaşçıları tarafından hafta sonu gerçekleştirilen ölümcül saldırının ardından dünyanın dört bir yanındaki ülkeler vatandaşlarını İsrail'den tahliye etmek için çabalarken, uçuşları iptal edilen bazı yabancılar da hükümetlerinden yardım istedi. Çatışmalarda ölenler arasında ABD, Avustralya, Arjantin, Kamboçya, Kanada, Nepal, Tayland, Rusya, İngiltere, Ukrayna ve Fransa gibi birçok ülkeden ölenlerin olduğu teyit edildi.

İsrail'de bin 200'den fazla kişi öldürülürken, bazıları Hamas savaşçıları tarafından kaçırılıp Gazze'ye götürüldüğünden korkulan birçok insan da kayıp. İsrail'in misilleme amaçlı hava saldırıları başlatmasının ardından Gazze'de de 900 kişi öldürüldü. Aralarında Virgin Atlantic, Air France, Lufthansa, Emirates, United Airlines, Delta Air Lines ve American Airlines'ın da bulunduğu çok sayıda havayolu şirketi İsrail'den uçuşlarını iptal etti ya da erteledi.

Kanada askeri uçak gönderecek

Kanada salı günü yaptığı açıklamada, vatandaşları için önümüzdeki günlerde Tel Aviv'e askeri uçak göndereceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Melanie Joly, X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamada "Kanadalıların Tel Aviv'den ayrılışına yardıma başlamayı planlıyoruz... Tel Aviv'deki havaalanına ulaşamayanlar için ek seçenekler üzerinde de çalışıyoruz" dedi. İsrail'e göre ülkede yaklaşık bin Kanadalı, Hamas'ın cumartesi günkü saldırısının ardından ülkeyi terk etmek istiyor.

Avustralya: Uçak bulabiliyorsanız beklemeden ayrılın

Avustralya hükümeti, bölgedeki ölü sayısı artarken Qantas ve Virgin'den İsrail'deki Avustralyalıların ülkelerine geri gönderilmesi için acil yardım istediğini doğruladı. Ancak Dışişleri Bakanı Penny Wong, bölgeden ayrılmak için ticari bir seçenek bulmaları halinde insanları hükümet destekli geri dönüş uçuşlarını beklememeye çağırdı. İsrail'de yaklaşık 12 bin Avustralyalının bulunduğuna inanılıyor, ancak bunların çoğu ayrılmak istemeyebilecek çifte vatandaşlar.

Almanya uçak kiraladı

Dışişleri bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Almanya'nın perşembe ve cuma günü ayrılmak isteyen vatandaşlarını tahliye etmesi için Lufthansa'yı kiraladığını söyledi. Alman medyası İsrail'de aralarında çok sayıda okul ve gençlik grubunun da bulunduğu yaklaşık 4 bin 500 Alman'ın olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Hükümet çarşamba günü yaptığı açıklamada Danimarka'nın da vatandaşlarını İsrail ve Filistin topraklarından tahliye etmeyi teklif edeceğini belirtirken Fiji Savunma Bakanı Pio Tikoduadua, Fiji Havayolları'na ait bir uçağın Tel Aviv'den yaklaşık 200 Fijili hacı ile Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada ve ABD vatandaşlarını alarak ayrıldığını ve perşembe günü Fiji'ye varacağını söyledi.

Yüzlerce vatandaşlarını tahliye ettiler

Macaristan pazar günü iki uçakla 215 kişiyi tahliye ederken, Meksika pazartesi günü ordusu tarafından işletilen insani yardım uçuşlarıyla ayrılmak isteyen yaklaşık 300 vatandaşını tahliye ettiğini açıkladı. Çarşamba günü Tel Aviv'den 192 Güney Koreliyi taşıyan bir uçak Incheon Havaalanına vardı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı'na göre yaklaşık 570 Güney Korelinin İsrail'de uzun süreli, yaklaşık 230'unun ise kısa süreli kaldığı tahmin ediliyor.

İsrail'in ana havalimanı olan Ben Gurion Havalimanı'nın kalabalık ve telaş içinde olduğunu söyleyen 62 yaşındaki Jang Jeong-yoon, Sukot festivaline katılmak üzere İsrail'e gittikten sonra Korean Air uçağıyla ülkesine döndüğünü söyledi. Jeong-yoon, "Uçuşlar iptal edildiği ya da ertelendiği için korku vardı ve insanlar ülkeyi terk etmek için acele ediyordu" dedi.

Tahliye planı olmayanlar

ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere diğer ülkeler, milletvekillerinin ve etkilenenlerin çağrılarına rağmen vatandaşlarını tahliye etme planları olmadığını söyledi. Ulusal güvenlik konseyi sözcüsü pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin vatandaşlarının acil tahliyesini aktif olarak düşünmediğini söyledi. Başkan Joe Biden aynı gün yaptığı açıklamada "Ayrılmak isteyenler için ticari uçuşlar ve kara seçenekleri hala mevcut" dedi.

Çok sayıda kongre üyesi hükümeti ABD vatandaşlarını tahliye etmeye çağırdı. Temsilci Grace Meng, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e gönderdiği mektupta "İsrail'de kalan ve mümkün olan en kısa sürede ABD'ye dönmek isteyen seçmenlerinden üzücü haberler aldığını" söyledi. Londra'dan bir kadın BBC'ye İsrail'deki İngiliz Büyükelçiliği ile temasa geçtiğini ancak yanıt alamadığını söyledi. Kadın, üç yetişkin ve 12 çocukla birlikte Tel Aviv'de mahsur kaldığını belirten kadın, "Kimse güvenli bir şekilde geri dönmemize yardım etmek istemiyor. Bu savaş zamanında ne yapmamız gerekiyor?" dedi. 

İngiltere, İsrail'in bazı bölgelerine ve işgal altındaki Filistin topraklarına seyahat edilmemesini tavsiye etti ancak vatandaşlarını tahliye etme gibi bir planı yok. Dışişleri Bakanı James Cleverly salı günü LBC radyosuna yaptığı açıklamada bakanların İsrail'den ayrılmak isteyen İngilizler için ticari uçuşların devam etmesini sağlamak üzere havacılık sektörüyle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bu arada Kıbrıs Rum Kesimi de salı günü yaptığı açıklamada İsrail'i terk etmek isteyebilecek vatandaşların tahliyesine yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi. Hükümet, Estia olarak bilinen ve kriz bölgelerinden kaçan Avrupa Birliği ve üçüncü ülke vatandaşlarına geçici konaklama ve yardım sunan bir geri dönüş programını devreye soktu. Salı günü seksen beş Portekiz ve İspanya vatandaşı ülkeye ulaştı.