19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2022 21:02 | Son Güncelleme: 03.04.2022 10:35

The Telegraph: Prens Andrew dolandırıcı Türk’ten pasaport için rüşvet aldı

İngiltere, FETÖ davasından cezaevinde olan eski AKP başkan vekili İlhan İşbilen'in eşi Nebahat Evyap İşbilen’in İngiliz pasaportu için Prens Andrew’a rüşvet gönderdiği iddiasıyla çalkalanıyor. İşbilen, Yüksek Mahkeme'deki davada rüşveti gönderen Selman Türk’ün kendisini de dolandırdığını iddiasında
Prens Andrew
Prens Andrew

İngiliz The Telegraph gazetesi mahkeme kayıtlarına dayandırdığı haberinde Prens Andrew'un 1 milyon sterlin, yani yaklaşık 19.2 milyon TL rüşvet aldığı iddiasını haberleştirdi. 

İddialara göre şu an FETÖ davasından cezaevinde olan eski AKP Başkan Vekili İlhan İşbilen'in eşi Nebahat Evyap İşbilen, İngiliz pasaportu alabilmek ve Türkiye’deki mal varlığını kurtarabilmek için mali varlıklarının yönetimini eski Goldman Sachs çalışanı Türk iş insanı Selman Türk’e devretti. 

Türkiye’deki Arko, Duru ve Fax gibi markaların sahibi Evyap Holding’in sahibi ailenin varislerinden Nebahat Evyap İşbilen, İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde açtığı davada Türk’ün güvenini suiistimal ederek kendisini dolandırdığını ve 40 milyon sterlin, yani yaklaşık 770 milyon lira zarara uğrattığını ileri sürüyor.  

Mahkeme kararıyla incelenen hesaplara göre Türk, İşbilen adına Prens Andrew’a 750 bin sterlin, yani 14 milyon 500 bin TL'lik rüşvet gönderdi. 

Davada "hediye" diye adlandırılan rüşvetin yanı sıra Andrew’un eski eşi Sarah Ferguson'a da Türk tarafından para gönderildi.

Taksit taksit ödemeler

İşbilen’in Türk’e açtığı davada sunulan belgelere göre Andrew'a yapılan ilk ödeme, Türk'ün James's Palace'da yapılan ve Pitch@Palace olarak da bilinen Duke's Dragons adlı yarışmada ödü kazanmasından günler sonra gerçekleşti. Nebahat Evyap İşbilen, bu ödeminin Türk'ün bu yarışmaya katılabilmesi için yapıldığını sandığını söylüyor.

Türk ile ilişkilendirilen ve üçüncü bir şahıs üzerinden gerçekleştirilen bir sonraki ödeme 350 bin sterlin. The Telegraph'a göre Andrew'un eski karısına ise 225 bin sterlinlik bir ödeme yapıldı. 

İşbilen'in avukatı, İngiltere'nin en büyük hukuk şirketlerinden Peters & Peters'ın dolandırıcılık ve ticari anlaşmazlıklar departmanının başkanı Jonathan Tickner. Gazete, perşembe gecesi konuştuğu avukatın "müvekkilinin ciddi bir dolandırıcılığın kurbanı olduğunu" söylediğini yazdı. Tickner "İşbilen'in tüm iddialarının bütün muhattaplarının kovuşturulmasına kararlı olduğunu" söylüyor.

15 Kasım 2019'daki 750 bin sterlinlik ödeme Türk'e Y kuşağına hitap eden Heyman AI adlı dijital bankanın Pitch@Palace etkinliğinde Halkın Seçimi ödülünü Andrew'un elinden almasının hemen ardından geliyor. 

Mahkeme belgelerine göre avukat Tickner'in geçen yıl mart ayında Prens Andrew'a iddialarla ilgili olarak yazılı sorular iletti ancak prens sorulara yanıt vermeyi ve Türk ile ilişkisi hakkında açıklama yapmayı reddetti. Ancak prens 750 bin sterlini geri gönderdi.

Mahkemede tanık olarak ifade veren İşbilen, St James Sarayı'ndaki etkinliğe kendisinin de Türk'ün daveti üzerine gitmiş olabileceğine inandığını söyledi. İşbilen "York Dükü'ne para transferi ile bu etkinlik arasında bir bağlantı olup olmadığını merak ediyorum" dedi.

Tickner'ın ekibi dava kapsamında mahkemeden Türk'ün ve onunla bağlantılı şirketlerin banka hesaplarını araştırılması için izin aldı. Andrew ve eski eşine yapılan ödemeler bu hesapların incelenmesi sonucu ortaya çıktı. 

Düke 350 bin sterlinlik taksitler halinde ödenen para Alphabet Capital Ltd. adlı şirket aracılığıyla gönderildi. Tickner, bu belgelerin Andrew'a yapılan ödemeleri gizleme amacını gösterdiğini söylüyor. 

Dijital banka üzerinden ödeme

Avukat, 750 bin sterlinlik ödemenin yapılış biçiminin ve zamanlamasının Türk'ün talimatıyla yapıldığına dair güçlü kanıtlar ortaya koyduğunu iddia ediyor. 

Bu ödelemerin ardından, Temmuz 2019'da Sarah Ferguson yenilenebilir bir enerji şirketi Pegasus Group Holdings'in marka elçisi oldu.

Banka kayıtları, 28 Kasım 2019'da Las Vegas merkezli Pegasus'tan Türk'e 25 bin dolar aktarıldığını da gösteriyor.

Belgelere göre, Alphabet Capital Ltd. hesabından Düşes adına bir hesaba düzenli taksitler halinde ve genellikle "PEG001" referansıyla toplam 225 bin sterlin transfer edildi.

Davacı taraf Alphabet Capital Ltd'in Türk'ün ilişkili olduğu kişilere ödeme yapmak için kullanılan bir dolandırıcılık şirketi olduğunu ileri sürerken İşbilen bu durumdan haberdar olmadığını söylüyor.

Evyap Holding'in varisi İşbilen Türkiye'de tutuklanmaktan ve 90 milyon dolarlık mal varlığına el konmasından korktuğunu, Türkiye'den kaçmasına yardımcı olan Türk'e neredeyse "körü körüne" güvendiğini söylüyor.

Nebahat Evyap İşbilen bütün mali varlıklarının yönetimini Türk'e devrettiğini, kaybettiği toplam miktarın ne kadar olduğunu halen tam olarak bilmediğini ancak Türk'ün "39.37 milyon sterlinlik bir kayba yol açmış olabileceğini düşündüğünü" söylüyor.

Türk'ün mal varlıkları üzerinde uluslararası bir dondurma kararı çıktı. İddiaları reddeden Türk pasaportunu da İngiliz makamlara teslim etti.

Dava kapsamında Cayman ve Britanya Virjin Adaları da dahil olmak üzere hem Birleşik Krallık'ta hem de yurt dışındaki hesaplar üzerinden işleyen karmaşık bir ağı inceleniyor.

Yargıç: Kuvvetli kanı var

Yüksek Mahkeme heyetinden yargıç David Halpern, bu ayın başında Türk'ün sahip olduğu mülklerde arama yapılmasına izin verdi. 

Yargıçın bu kararı, Türk'ün İngilizce bilmeyen ve kendisini bir aile üyesi gibi gören İşbilen'in güvenini kullandığına dair kanaata dayandırdığını söyledi. 

Prens Andrew, The Telegraph'a konuyla ilgili olarak yorum yapmadı.  

Sarah Ferguson'un sözcüsü ise "Düşes'in Türk ile ilgili iddialardan haberi yoktu. Elbette bu iddialardan dolayı endişeli" dedi. 

Avukat Tickner "Bayan İşbilen, kendisine son derece zor koşullarda yardım etmesi için güvendiği Selman Türk'ün ciddi dolandırıcılık ve mali suistimallerinin kurbanı oldu" dedi.

Tickner, "Tük, İşbilen'in güvenini suistimal etti, İşbilen de kendisinden alınan parayı geri almak için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Mahkeme belgeleri ve dava sürecinde verilen kararlar zaten her şeyi anlatıyor" diye konuştu.

Medyaya yansıyan haberlere göre Andrew haftalar önce bir cinsel taciz davasının uzlaşmayla sonuçlanması için 12 milyon sterlin ödemişti. Dük, kısa süre önce babası Edinburgh Dükü Philip'in cenaze töreninde Kraliçe Elizabeth ile birlikte görülmüş, fotoğraf karesi dükü eski günlerine döndürme çabası olaraka yorumlanmıştı.