19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.10.2023 10:44 | Son Güncelleme: 25.10.2023 11:07

The Telegraph yazdı: Hamas rehine anlaşmasından nasıl yararlanmaya çalışıyor?

Hamas 7 Ekim'de kaçırdığı 200'den fazla rehineyi serbest bırakmak için İsrail hapishanelerindeki Filistinli tüm mahkumların serbest bırakılmasını istiyor. The Telegraph'a konuşan analistlere göre Hamas son kozunu oynuyor. Ancak İsrail'in de bir kurtarma operasyonu gerçekleştirebilmesi olası değil
The Telegraph yazdı: Hamas rehine anlaşmasından nasıl yararlanmaya çalışıyor?

Hamas, İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıda bin 400 kişiyi öldürürken yüzlerce kişiyi esir aldı. Belki de Gazze için son kozunu oynamaya hazırlanan Hamas, 200'den fazla erkek, kadın ve çocuk için pazarlık yapıyor.  Örgütün İran'daki destekçileri bölgedeki varlıklarını korumak için ateşkes istiyor ve 7 Ekim saldırısının ardından dünyanın dört bir yanındaki saraylarda ve büyükelçiliklerde benzeri görülmemiş bir diplomatik atak başladı. 

Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal verdiği bir röportajda, "Rehineleri İsrail hapishanelerini boşaltmak için kullanacağız ve tüm gruplardan tüm oğullarımız ve kızlarımız serbest bırakılacak" ifadelerini kullandı.  Meşal salı günü Sky News'e verdiği bir diğer röportajda Gazze'de tutulan tüm sivil rehinelerin ancak doğru koşullar yerine getirildiği takdirde serbest bırakılacağını söyledi. 

Serbest bırakılanlarla mesaj mı vermek istiyorlar?

Şu ana kadar bir anne ve kızı ile iki yaşlı kadın serbest bırakıldı. Serbest bırakılan ilk iki rehinenin ABD vatandaşı olması, aralarında İngiltere'nin de bulunduğu İsrail'in müttefiklerini kara harekatını durdurmaya ikna etmesi halinde örgütün elindeki 50 çifte vatandaşın tamamının serbest bırakılabileceği ihtimalini gündeme getiriyor. Serbest bırakılan ikinci çiftin İsrailli olması, sıradan İsraillilerin hükümetlerini işgali durdurmaya ya da ertelemeye ikna edebilmeleri halinde rehinelerin büyük çoğunluğunun canlarını kurtarabileceği mesajını veriyor.

"Kurtarma görevi olası değil"

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi'nin eski başkanı ve Haziran 1976'da Entebbe'ye yapılan başarılı baskının ardından bölgeden ayrılan son İsrailli komando olan Giora Eiland, bugünkü rehine krizinin farklı bir zamana ait olduğunu ve bir kurtarma görevinin olası olmadığını söyledi. Eiland, "Rehinelerin binlerce kilometre uzakta olduğu 1976'daki duruma kıyasla İsrail'e çok daha yakın olsalar da durum çok farklı. Birincisi, muhtemelen tek bir yerde değiller. Ve çoğu, onları kurtarmaya çalıştığımızı hissederlerse her an öldürmeye hazır muhafızlar tarafından yeraltında tutuluyor. İsrail'in denememesi gerektiğini söylemiyorum. Sanırım nerede olduklarına dair doğru istihbaratı almak ve hatta bazı askeri seçenekleri değerlendirmek için pek çok girişim var. Ancak bunun bu sorunun tek çözümü olacağına inanmıyorum" diye konuştu. 

Eiland'a göre büyük olasılıkla rehinelere karşılık tutukluların takasını içeren bir müzakere söz konusu olacak. Eiland, "İsrail, aralarında korkunç katillerin de bulunduğu çok sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakabilir ancak bu savaşı sadece rehineleri kurtarmak için sona erdirmeyeceğiz. Böyle bir şey olmayacak" dedi.

"Ateşkes sınırlı olur"

Böyle bir takas yapılsa bile sonrasında İsrail'in askeri olarak yeniden harekete geçeceğini belirten Eiland, herhangi bir ateşkesin takası mümkün kılmak için zamanla sınırlı olacağını ve müzakere süresinin kısa olacağını öne sürdü. Eiland, "Belki sadece insanların pratik transferi için çok çok sınırlı bir ateşkes olabilir ama bundan fazlası olmaz. Ve rehineler için mahkumların takasıyla ilgili herhangi bir anlaşma zamanla sınırlı olacaktır. Ya çok çok yakında gerçekleşecek ya da muhtemelen gerçekleşmeyecek" dedi.