18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.03.2024 10:43 | Son Güncelleme: 16.03.2024 12:06

The Times analiz etti: Putin neden hep kazanıyor?

Rus lider Vladimir Putin 20 yılı aşkın iktidarını yeni bir seçim zaferiyle taçlandırmaya hazırlanıyor. Peki 2024 seçimlerini de kazanmasına kesin gözüyle bakılan Putin'in gücünün ardında ne var? The Times analiz etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Foto: Mikhail Svetlov/Getty Images)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Foto: Mikhail Svetlov/Getty Images)

Vladimir Putin neredeyse çeyrek yüzyıl önce iktidara geldiğinden beri Rusya'yı kendi imajına göre yeniden şekillendirdi, tüm gerçek siyasi rakiplerini ortadan kaldırdı ve devlet televizyonunu kendisini kurtarıcı olarak tasvir eden Kremlin sözcüsüne dönüştürdü. Rusya üzerindeki demir pençesine ve muhalefete yönelik baskılarına rağmen Putin, Kremlin'in bile aslında anlamsız olduğunu kabul ettiği başkanlık seçimlerini düzenlemekte ısrar ediyor. Sözcü Dmitri Peskov süreci "masraflı" bir bürokratik prosedür olarak tanımlayarak "Putin'in yeniden seçileceği çok açık" dedi.

Bununla birlikte Peskov geçen hafta Rusya'nın demokrasi biçiminin dünyanın herhangi bir yerindekinden daha üstün olduğunu söyleyerek "Demokrasimize yönelik eleştirilere artık tahammülümüz yok. Demokrasimiz en iyisidir ve onu inşa etmeye devam edeceğiz" dedi.

Bir Rus devlet başkanı kaç kez seçilebilir?

Anayasaya göre herhangi bir Rus devlet başkanı (görevde beşinci dönemini dolduracak olan Vladimir Putin olmadığı sürece) sadece iki dönem görev yapabilir. Putin iki dört yıllık dönemden sonra 2008'de görevi bırakıp başbakanlığa geçerken, sadık yardımcısı Dmitry Medvedev de devlet başkanı oldu. O dönemde anayasada hiç kimsenin üst üste iki dönemden fazla görev yapamayacağı belirtiliyordu. Putin kanuna "ardışık" kelimesinin eklenmesinin, Medvedev'in bir dönemlik başkanlığının sona ermesinin ardından üçüncü kez göreve gelmekte özgür olduğu anlamına geldiğini savundu.

2012 yılında tepkilerin odağındayken Kremlin'e geri döndü ve başkanlık süresini 6 yıla uzattı. Putin 2020 anayasasını değiştirerek kendine bir istisna yaptı ve iki dönem daha görev yapma hakkı tanıdı. Aksi halde 2024'te görevi bırakması gerekiyordu. Bu hamle onu 2036 seçimlerinde yani 83 yaşındayken bile iktidarda tutabilir. Putin şimdiye kadar altı İngiliz başbakanı ve dört Amerikan başkanından daha uzun süre görevde kaldı. Eğer 2030'da yapılacak bir sonraki seçimlere kadar iktidarda kalırsa, Rusya'nın en uzun süre görev yapan lideri olarak Joseph Stalin ile aynı seviyeye gelmiş olacak.

Putin neden hep kazanıyor?

Putin ve müttefiklerinin demokrasi illüzyonlarını mükemmelleştirmek için 24 yılları oldu. Kremlin geçmişte Putin'in rekabetten korkmadığını göstermek için zayıf ve göstermelik liberal adayların oy pusulasına girmesine izin verirken, Navalni gibi gerçekten meydan okuyan rakipleri engelledi.

2018'de Putin'in vaftiz kızı olduğu söylenen Ksenia Sobchak oyların yüzde 1'ini almıştı. O zamandan beri siyasi hayattan çekildi. 2012 yılında milyarder işadamı Mikhail Prokhorov bağımsız olarak seçime girmiş ve yüzde 7 oy almıştı. Muhalefet figürleri Prokhorov'un Kremlin tarafından aday olmaya teşvik edildiğini söyledi.

Rusya'nın en popüler ismi

Putin siyasi rekabete izin vermemesine rağmen, Rusya'da geniş çapta popüler olmaya devam ediyor. Putin, 1990'lardaki ekonomik çöküşün ardından yaşam standartlarını iyileştirdiği için kendisine güvenen seçmenler arasında da popüler. Bazıları Putin'in iktidarı kaybetmesi halinde kaosa dönülmesinden korktuklarını söylüyor. Üst düzey Rus yetkililer Rusları Putin'in ulusal güvenliğin tek garantörü olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Rusya Parlamentosu Başkanı Vyacheslav Volodin "Putin varsa Rusya vardır. Putin yoksa Rusya da yoktur" diyor.