24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2023 11:49 | Son Güncelleme: 07.03.2023 13:37

Toblerone çikolatası ünlü Matterhorn amblemini değiştirecek

Alp Dağları'ndaki zirvelerden esinlenen piramit şeklindeki Toblerone çikolatası, üretim faaliyetlerinin bir kısmının İsviçre dışına kaydırılması sebebiyle Matterhorn Dağı'nın resmini ambalajlarından çıkaracak
Toblerone çikolatası ünlü Matterhorn amblemini değiştirecek

Toblerone çikolatasının ABD'li sahibi Mondelez, İsviçre mevzuatı gereğince üretim faaliyetlerinin bir kısmının İsviçre dışına kaydırılması sebebiyle ambalajlarda yer alan 4 bin 478 metre yüksekliğindeki Matterhorn Dağı'na ait görselin kaldırılacağını açıkladı.

Buna göre ambalajlardaki İsviçre ile İtalya sınırındaki Monte Rosa bölgesinde yer alan Matterhorn Dağı, genel bir dağ zirvesi görseliyle değiştirilecek. İsviçre'deki Aargauer Zeitung gazetesine konuşan Mondalez yetkilisi "Yeniden tasarlanan ambalaj, geometrik ve üçgen estetiğiyle uyumlu ve modernize edilmiş bir dağ logosu sunuyor" diye konuştu. Ürünün arşivlerinden esinlenerek tasarlanan yeni ambalajın İsviçreli çikolata üreticisi Theodor Tobler'in imzasını da içeren yeni bir yazı karakteri ve logoya sahip olması bekleniyor.

Toblerone çikolatasının üretiminin İsviçre'den Slovakya'ya taşınması sebebiyle ayrıca ambalaj üzerindeki İsviçre yapımı ifadesinin yerine de İsviçre'de kuruldu yazılacak. İsviçre'de 2017 yılından bu yana yürürlükte olan mevzuat gereği, içeriğinde yalnızca İsviçre'de üretilen süt ürünlerinin kullanılmadığı ürünlerde ulusal simge kabul edilen yapılara ait görsellerinin satış ve pazarlamada kullanılmasını yasak.

Bu kural, diğer çiğ gıda ürünleri için de en az yüzde 80'inin İsviçre'de üretilen süt ürünlerinden kullanılması koşulunu taşıyor. İlk olarak 1908 yılında satışa sunulan Toblerone'un, Matterhorn ile bilinen imajı 1970'li yıllarda oluştu. 2016 yılında piramit şeklini değiştirme girişimi tüketicilerden gelen tepkiler üzerine kısa sürdü, çikolata 2018'de orijinal şekline geri döndü. 2018'de çikolatanın helal sertifikası alması Müslüman tüketicileri memnun ederken, bazı sert eleştirileri de beraberinde getirdi.