28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 23.08.2022 09:24 | Son Güncelleme: 23.08.2022 09:34

Trump, Mar-a-Lago baskını nedeniyle ABD hükümetine dava açtı

Donald Trump bir  mahkeme yetkilisi atanana kadar el konulan belgeleri okumasını engellemeye çalışıyor. ABD eski başkanı belgelerin incelenmesini durdurmak için Adalet Bakanlığı'na dava açtı
Trump, Mar-a-Lago baskını nedeniyle ABD hükümetine dava açtı

ABD eski Başkanı Donald Trump, FBI’ın Mar-a-Lago malikanesini araması nedeniyle ABD hükümetine dava açtı ve ele geçirilen belgeleri incelemek için özel bir mahkeme yetkilisi atanana kadar büronun materyalleri okumasını geçici olarak durdurma talebinde bulundu. 

Arama emri kapsamında olmayanlar iade edilecek

Trump’ın baş avukatı ve The Guardian’a konuşan iki kaynağa göre FB’ın imtiyazlı materyallere el koyduğu ve bu nedenle emekli bir avukat ya da yargıcın belgeleri incelemek için atanması bekleniyor.  Florida'nın güney bölgesi için ABD bölge mahkemesinde açılan dava, hükümetin mülk için daha ayrıntılı bir ibraname vermesini ve hükümetin arama emri kapsamında olmayan herhangi bir eşyayı iade etmesini gerektiriyor. 

"Aday olmaya karar verirse açık ara önde"

Florida mahkemesine sunulan 27 sayfalık belgede, Trump'ın hukuk ekibi, Adalet Bakanlığının yaptırdığı aramanın "sadece devenin burnunu çadırın altına sokmak ve Trump'ın tekrar aday olmasını engellemek için çabaları desteklemekle" suçladı. Ayrıca açıklamada Trump adaylığına da atıfta bulunularak, “Başkan Donald Trump, 2024 Cumhuriyetçi Başkanlık ön seçimlerinde ve 2024 genel seçimlerinde, aday olmaya karar verirse açık ara önde gidecektir” denildi. 

Eski ABD başkanı, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin ve partinin seçim tabanının desteklediği bir duruş olan Biden yönetimini kötü muameleyle suçlamak için Mar-a-Lago'daki FBI baskınını da kullanıyor. Pazartesi günü açılan davada FBI baskını, “çoğu Amerikalıya neden olacağı sıkıntıyı anlamadan, şok edici derecede agresif bir hareket” olarak nitelendirildi. Trump, aramanın nasıl geliştiğine dair kısmi bir görüş ortaya koydu ve Adalet Bakanlığı'nın haksız olduğunu iddia etti.

8 Ağustos'taki Mar-a-Lago baskını Trump'ın, görevden ayrıldığında uygunsuz bir şekilde Beyaz Saray'dan alındığına inandığı resmi kayıtları ve materyalleri aramak için yapıldı. Soruşturmanın Casusluk Yasası kapsamında yürütüldüğü ve bazı materyallerin nükleer silahlarla ilgili olduğu bildirildi. 

Mar-a-Lago baskını

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida’da bulunan Mar-a-Lago malikanesi, 8 Ağustos sabahı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından düzenlenen baskınla aranmıştı.

Trump, yazılı açıklamasında, "Florida, Palm Beach'teki güzel evim Mar-A-Lago şu anda kuşatma altında, büyük bir FBI ajanı grubu tarafından baskın yapılıp işgal edildi, bu milletimiz için karanlık bir zamandır. Daha önce hiçbir ABD Başkanı'nın başına böyle bir şey gelmedi” ifadelerini paylaşmıştı.  

Daha sonra ABD basınına yansıyan haberlerde, FBI aramasının, Trump'ın Beyaz Saray'daki görevi sırasında Florida'daki ikametgahına gizli kayıtları alıp almadığına ilişkin devam eden bir soruşturmayla ilgili olduğu açıklanmıştı. Yaklaşık 40 FBI ajanının 9 saatten fazla süren aramasında Mar-a-Lago’dan 12 kutu kanıt toplandığı haberlere yansımıştı.