29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 09:42 | Son Güncelleme: 10.04.2023 10:08

Trump suçlamaların kendisini seçimlerde aday yapabileceğini düşünüyor

Geçen hafta duruşmaya çıkan Donald Trump, hukuk ekibiyle birlikte hakkındaki suçlamaları siyasi bir stratejiye çevirebilmek için çalışmalara başladı. ABD eski başkanının yakın çevresine göre Trump, iddianamenin ona 2024 seçimleri için adaylık getireceğine inanıyor
Trump suçlamaların kendisini seçimlerde aday yapabileceğini düşünüyor

ABD eski başkanı Donald Trump'a yakın kişiler, geçen hafta Manhattan ceza mahkemesindeki duruşması sırasında kızgın ve sarsılmış göründüğünü ancak hafta sonuna kadar bu durumdan kurtularak iddianamenin faydalarına odaklandığını söyledi. The Guardian'ın haberine göre Trump, bu tip yasal sorunların kendisini 2024 başkanlık seçimlerinde adaylığa taşıyacağına inanıyor. 

Eski başkan, gelecek yıl Oval Ofis'i yeniden ele geçirmeye çalışırken hukuki stratejisini siyasi oyun planına ayrılmaz bir şekilde bağlamak için giderek daha yüksek riskli bir oyun oynuyor. Trump'ın iddiasına göre hukuki sorunlarını bir kampanya konusu olarak kullanmak kendi tabanının ve Cumhuriyetçi seçilmiş yetkililerin desteğini arttıracak. Hatta Trump'ın alacağı destek hakkında süren diğer soruşturmaları da baltalayabilir.  

Bu yaklaşım işe yarayabilir de yaramayabilir de ve Trump'ın danışmanları, Cumhuriyetçi önseçmenlere hitap eden kişisel hukuki meseleleri üzerine kampanya yürütmenin, bağımsız seçmenlerin 34 ağır suçla itham edilen eski bir başkanı yeniden seçmekten çekineceği genel seçimlerde geri tepebileceğini kabul ediyor. Ancak 2016'da yetişkin film yıldızı Stormy Daniels'a ödediği iddia edilen sus payı ile ilgili iddianameyi kampanya amacıyla kullanmanın Trump'a sağladığı faydalar, anketlerde, bağış toplamada ve medyanın her alanda kendisine destek sağlamasında açıkça görülüyor.

En çok zarar gören DeSantis oldu

Danışmanlarına göre iddianameden en çok zarar gören kişi Cumhuriyetçi adaylığı için beklenen rakibi Florida valisi Ron DeSantis old. DeSantis Trump'ı savunmak zorunda kaldı ve yine de birçok ankette Trump'ın gerisinde kaldı ki bu da aykırı bir sonuçtan ziyade bir eğilime işaret ediyordu. Yakın zamanda Yahoo News tarafından yapılan bir ankete göre Trump, varsayımsal bire bir yarışta DeSantis'i yüzde 57'ye yüzde 31 oranında geride bırakıyor ve DeSantis'in yanı sıra Trump, BM büyükelçisi Nikki Haley'in de dahil olduğu 10 adaylı daha geniş bir listeyle ile karşı karşıya geldiğinde yüzde 52 ile çoğunluk desteğini alıyordu.

Üstünlüğünü artırdı

McLaughlin and Associates tarafından yapılan ve 2024 genel seçimlerine katılması muhtemel bin seçmenle yapılan ankette Trump'ın DeSantis'i yüzde 63'e yüzde 30 ile geçeceği ve Ocak ayında yüzde 52 ve DeSantis'in yüzde 40 olduğu ankete göre DeSantis'e olan üstünlüğünü arttırdığı görüldü. Trump'ın müttefikleri de iddianamenin Cumhuriyetçi Kongre üyelerini hizaya soktuğunu ve Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Jim Jordan'ın Manhattan bölge savcılığına, kendisine karşı açılan dava hakkında gizli bilgi almak üzere mahkeme celbi gönderdiğini belirtti.

12 milyon dolar bağış topladı

Trump'ın bağış toplama kampanyası da iddianameden sonraki hafta 12 milyon dolardan fazla bağış topladığını açıkladı. Bu rakamın yaklaşık üçte biri ilk kez bağış yapanlardan gelse de, gerçek rakam birkaç hafta boyunca teyit edilemeyecek. Siyasi baskının  ve Trump'ın savcılara karşı başlatma sözü verdiği kişisel saldırıların savcıları caydırıp caydırmayacağı bilinmiyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişi, Georgia'da savcıların Trump ve düzinelerce kişiyi 2020 seçimlerini iptal ettirme çabaları nedeniyle suçlamayı beklediğini söyledi.

Ancak danışmanları, hukuk ekibiyle yaptıkları görüşmelerde, Trump'ın kovuşturmaları gerçekten engelleyememesi halinde, kendisi için bir sonraki en iyi sonucun, en azından ülke genelindeki seçmenler arasında davaların siyasi amaçlı olduğuna dair şüpheler uyandırmak olduğunu öne sürdü. Trump'ın iddianamesi ya da New York'taki sus payı davasında mahkemeye çıkarılması gibi önemli haberlerin ötesinde bile, danışmanları ve ortakları haftalardır hukuki stratejiyi siyasi stratejiye bağlamanın kısa vadede de olsa kazanan bir formül olduğunu tartışıyorlar.

Kanalların izlenme oranlarını artırdı

Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago malikanesinden New York'a giden uçağına binerken helikopterden yapılan çekimler ve Manhattan'daki FDR Drive'dan aşağı inen konvoyunu takip eden sürat tekneleri de dahil olmak üzere Trump'ın mahkemesinin birçok kısmının yayınlanması tüm büyük televizyon kanallarının izlenme oranlarını arttırdı. Duruşmanın ertesi akşamı Fox News, Tucker Carlson'ın programında 6.4 milyon izleyiciyi aştı. MSNBC 2.8 milyon, CNN ise 2.2 milyon izleyiciye ulaşarak 2023'ün ilk çeyreğinde sırasıyla 3.3 milyon, 1.4 milyon ve 0.6 milyon izleyici toplayan en yüksek reytingli programlarını geride bıraktı.