28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 05.04.2023 17:29 | Son Güncelleme: 05.04.2023 17:57

New York Times'ın Pulitzer ödüllü yazarı yazdı: Sus payının suç olması ödemenin amacına bağlı

New York eyalet yasalarına göre sus payı ödemek suç değil ancak Donald Trump'a yöneltilen suçlamalarda ödemenin amacı önem kazanıyor. New York Times'ın Pulitzer ödüllü yazarı Michael Rothfeld, eski başkanın davasındaki cevaplanması gereken soruları yazdı
New York Times'ın Pulitzer ödüllü yazarı yazdı: Sus payının suç olması ödemenin amacına bağlı

Michael Rothfeld / The New York Times

Sus payı ödemek suç mudur?

Çoğu durumda cevap hayırdır. Gizlilik anlaşmaları olarak da bilinen sus payı anlaşmaları, şirketler ve özel şahıslar tarafından davalardan kaçınmak ve utanç verici bilgileri gizli tutmak için uzun süredir kullanılıyor. Tecavüzden hüküm giyen eski yapımcı Harvey Weinstein, kadınlara yönelik taciz ve saldırılarını gizlemek için yıllarca bu tür anlaşmaları kullandı.

Cevabı savcı verdi

Ancak siyasi kampanyaların ortasındaki adaylar söz konusu olduğunda bu soru daha çetrefilli bir hal alıyor ve federal ya da New York eyalet mahkemelerinde pek sık sorulmuyor. Eski Başkan Donald Trump ve yetişkin film yıldızı Stormy Daniels ile ilgili olarak, Manhattan bölge savcısı Alvin Bragg, Salı günü Trump hakkındaki iddianameyi açıkladığında cevabını ortaya koydu: Bir siyasi adayı korumak için yapılan sus payı ödemesi suç teşkil edebilir.

Seçim yasası ihlal edildi mi?

Trump'ın karşı karşıya olduğu tüm suçlamalar, eski iş bitiricisi Michael Cohen'in, Trump ile yaşadığını söylediği ilişki hakkında sessiz kalması karşılığında Daniels'a 130 bin dolar ödemesinden kaynaklanıyor.  Trump'ı iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlayan Bragg'in ofisi, karmaşık yasal zeminde yol almak zorunda kalacak. Mahkumiyet kararı, Cohen'e yapılan geri ödemelerin, başka bir suçu gizlemek için yanlışlıkla yasal ücret olarak gösterildiğini kanıtlamaya bağlı olacak. Bunlardan biri belki de seçim yasalarının ihlali. Ancak iddianamede Trump'a bir seçim yasası ihlali suçlaması yöneltilmedi, Cohen ise Daniels'a yaptığı ödemeyle bu suçu işlediğini kabul etti.

John Edwards davası

Bu dava, eski bir ABD senatörü olan Kuzey Carolina'lı John Edwards'ın 2008'deki başkanlık adaylığı sırasında metresine yaptığı ödemeler nedeniyle 2011'de federal kampanya finansmanı ihlalleriyle suçlanmasıyla bazı benzerlikler taşıyor. Dava mahkumiyetle sonuçlanmadı. Federal ve eyalet kampanya yasaları kampanya ile ilgili ödemelerin raporlanmasını gerektiriyor ve bu ödemeler Cohen gibi adayla koordinasyon halinde olan üçüncü şahıslar tarafından yapıldığında belirli sınırlamalara tabi oluyor. Cohen'in 2016 başkanlık seçimlerinden önce Daniels'a yaptığı ödeme federal yasal sınırın çok ötesindeydi. 

Trump hakkındaki iddianamede, Cohen'e sus payı olarak ödenen paranın geri ödenmesinde ticari kayıtlarda tahrifat yapmaktan 34 kez suçlandı. Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı için bir kez daha yarışan Trump, Daniels'la ilişkisini reddetti. Demokrat Bragg tarafından açılan davayı siyasi olarak nitelendirdi ve yanlış bir şey yapmadığını söyledi. Salı günü Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne çıkan Trump suçsuz olduğunu savundu.

Sebebinin yorumlanmasına bağlı olacak

Ticari kayıtlarda tahrifat yapmak New York eyaletinde tek başına bir kabahat. Ancak başka bir suçu gizleme amacı taşıyorsa ağır bir suç olarak itham edilebilir. Bu davada, iddianame Trump'ı ticari kayıtlarda tahrifat yapmakla suçluyor. İddianameye eşlik eden olgu açıklamasında Trump'ın seçim yasalarını ihlal etmek için bir plan düzenlediği belirtiliyor. Bu unsurun kanıtlanması büyük olasılıkla sus payının Trump'ın 2016 başkanlık kampanyasına hizmet etmek için mi yoksa eşi Melania ve en küçük oğlu Barron'u Daniels'ın hikayesinden korumak gibi kişisel nedenlerle mi ödendiğinin yorumlanmasına bağlı olacaktır.

"Bu kişisel bir harcamaydı"

Trump'ın avukatları da bu tür bir işlemin gerçekleştiğini söylüyor. Avukatlarından  Joe Tacopina Pazar günü CNN'de, "Bu kişisel bir harcamaydı, bir kampanya harcaması değildi. Kampanya harcaması olsaydı, kampanya fonlarını kullanırdı" dedi. Trump'ın ekibi, Daniels'a yapılan ödemenin bir kampanya katkısı olmadığı iddiasını desteklemek için Edwards'ın başarısız kovuşturmasına işaret etti. Bragg'in ofisi, Daniels'a yapılan ödemenin kişisel nedenlerden ziyade Trump adına seçimleri etkilemek için yapıldığını savunarak daha güçlü bir dava açabilir. 

Öncelikle Daniels en az beş yıldır Trump'la birlikte olma hikayesini satmaya çalışıyordu ama Trump daha önce Daniels'ın sessizliği için ödeme yapmayı kabul etmemişti. Cohen bunu seçimden haftalar önce ve Trump'ın kadınları taciz etmekten bahsettiği Access Hollywood kasetinin yayınlanmasından günler sonra yaptı ve Trump'ın kampanyasına potansiyel olarak darbe vurdu. 

İkinci olarak Trump'ın kampanyasının başında Ağustos 2015'te Cohen ve The National Enquirer'ın yayıncısı David Pecker ile bir araya gelerek olumsuz hikayeleri bastırma stratejisini tartıştı. Pecker'ın şirketi de Daniels'a ödeme yapılmasından üç ay kadar önce bir başka kadının, Playboy modeli Karen McDougal'ın hikayesini bastırmak için ödeme yapmıştı. 

Hem Pecker hem de Cohen, Trump'ı suçlayan büyük jüri önünde ifade verdi ve duruşmada da ifade vermeleri bekleniyor. San Francisco'lu bir avukat ve Edwards davasında çalışmış eski bir federal savcı olan Jeff Tsai verdiği bir röportajda, paranın öncelikle bir kampanyaya yardım etmek için mi yoksa kişisel nedenlerle mi harcandığının esnekliği nedeniyle, belirli bir davadaki gerçeklerin son derece önemli olduğunu söyledi. Tsai, "Jüri üyeleri, bazı müstehcen ayrıntıları bir kenara bırakarak, bu fonların temelde kampanya amaçları için kullanılıp kullanılmadığına karar vermek zorunda kalacaklar" dedi. 

Adalet Bakanlığı'nın sus payı ödemelerinin seçim yasalarını ihlal edebileceği teorisiyle açtığı başarılı davalardan biri, Daniels ve McDougal ödemeleriyle bağlantılı olarak 2018'de kampanya finansmanı suçlamalarını kabul eden ve eylemlerinin Trump tarafından yönlendirildiğini söyleyen Cohen'in kendisine karşıydı. Ancak Cohen mahkemeye çıkmadığı için savcılığın iddiası bir yargıç ya da jüri önünde test edilmedi.

© 2023 The New York Times Company


New York Times yazarı, Michael Rothfeld, 2019 yılında Wall Street Journal'da Donald Trump'ın sus payı ödemesine dair araştırma hazırladıkları makalelerle Ulusal Habercilik dalında Pulitzer Ödülü kazanan ekibin lideriydi.