18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 17.10.2022 08:25 | Son Güncelleme: 17.10.2022 08:42

Trump'ın destek verdiği Liz Truss'a Biden'dan eleştiri

Liz Truss, vergi indirimi planı nedeniyle tartışılmaya devam ediyor. Donald Trump'ı desteklediği İngiltere Başbakanı ile ilgili polemiklere Joe Biden da dahil oldu. ABD Başkanı "Plandan vazgeçeceği belliydi" dedi. Truss'ın geri adamı ülkeyi Jeremy Hunt mı yönetiyor? tartışmalarını başlattı
Trump'ın destek verdiği Liz Truss'a Biden'dan eleştiri

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın, tepkiler üzerine vazgeçtiği vergi indirimi planına ABD Başkanı Joe Biden da dahil oldu. Biden, "Truss'ın, söz konusu planı bir hataydı Bunun hata olduğunu düşünen tek ben değildim. Yeni Başbakan Truss'ın bu plandan vazgeçeceği belliydi" dedi.

Biden, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu belirterek "Sorun diğer ülkelerde ekonomik büyümede görülen eksiklik ve sağlam politikaların olmaması. Bunun sonucu da küresel enflasyon" ifadesini kullandı.

İngiltere'yi kim yönetiyor? 

Ötey yandan İngiltere’de yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt’ın göreve başladıktan sonra, Başbakan Liz Truss’ın ekonomik vaatlerinin aksi yönünde adımlar atmaya başlaması, ülkeyi kimin yönettiğinin tartışılmasına yol açtı. Başbakan Truss’ın yazın başbakanlık yarışında en büyük vaadi vergileri azaltmaktı. Truss Eylül’de göreve başladıktan sonra görevlendirdiği Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng vergi indirimi içeren bir “mini bütçe” açıklamış fakat bunun kamuda daha fazla borçlanmaya yol açacağı endişesiyle sterlin büyük değer kaybetmişti.

Truss’ın Cuma günü görevden aldığı Kwarteng’in yerine atadığı Hunt ise önceki planlardan geri dönüldüğünü, vaat edildiği gibi bir vergi indiriminin yapılamayacağını söyledi. Bunun üzerine medyada, Hunt’ın Kabine’deki en güçlü üye olduğuna dair yorumlar çıkmıştı. Hunt ise bu iddiaları reddetti ve “Yetkiler Başbakan’da. Eleştirileri dinledi ve değişti. Siyasetteki en zor şey olan değişimi yapmaya istekli" diye konuştu. 

Donald Trump'ı destiği

ABD eski Başkanı Donald Trump Çiçeği burnunda başbakan geri adım atmış olsa da ABD eski başkanı tartışma yaratan vergi indirimi politikalarını savunmuştu. Trump "Ben de ciddi bir vergi indirimine gitmiştim ve iş sektörü çok daha canlanmıştı. O da böyle bir şey yaptı. Bazı eleştiriler aldığının farkındayım, aslında bu duruma şaşırdım. Fakat günün sonunda çok daha fazla kazanç elde edebilirsiniz. Çok ilginç olacak" demişti.