14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.02.2024 14:20 | Son Güncelleme: 16.02.2024 16:29

Trump’ın kadın düşmanlığı NATO seçimlerini etkiledi

Trump’ın Beyaz Saray’a dönme ihtimali ve kadın düşmanlığı, NATO’nun planlarında değişikliğe neden oldu. Rus saldırganlığına karşı kilit rol için artık Ursula von der Leyen yerine Mark Rutte favori
Trump’ın kadın düşmanlığı NATO seçimlerini etkiledi

NATO, Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ‘kadın düşmanlığının’ transatlantik ilişkilere daha fazla zarar vereceği korkusu nedeniyle ittifakın başına kadın lider getirme planından vazgeçti. Hollanda başbakanı Mark Rutte, 2014'ten bu yana bu görevi yürüten 64 yaşındaki Jens Stoltenberg'in istifa etmesiyle NATO genel sekreterliği görevini üstlenecek adayların başında geliyor. Bu durum Estonya'nın 46 yaşındaki başbakanı Kaja Kallas için kötü bir haber. Kendisi bu göreve getirilen ilk kadın ve Doğu Avrupalı müttefik olmayı umuyordu.

Ursula von der Leyen bir diğer lider adayıydı. İngiltere'nin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i NATO liderliği görevine ikna etme çalışmaları, Trump’ın yeniden başkan olma ihtimali nedeniyle rafa kaldırıldı. Von der Leyen'in artık komisyon görevinde ikinci bir dönem daha kalması bekleniyor ve her halükarda Trump'la yüzleşmek zorunda kalabilir.

Trump’ın Avrupalı kadın liderlere karşı düşmanca tutumu var

77 yaşındaki Trump, başkan olarak görev yaptığı süre boyunca Theresa May ve Angela Merkel gibi bazı Avrupalı kadın liderlere karşı düşmanlık sergiledi. Aralarında Biden, Rishi Sunak, Macron ve Olaf Scholz'un da bulunduğu ittifak liderleri, NATO'nun ilk kadın başkanını atama fikrinden artık vazgeçtiler.

Başkanlık döneminde İngiltere’ye ziyaret gerçekleştiren Trump, dönemin başbakanı Theresa May için ‘ahmak’ ve ‘felaket’ dedi. Trump’ın Merkel'le ilişkileri ise son derece düşmancaydı. 2017'de Brüksel'deki NATO karargahında Merkel'e ‘katlanamayacağını çünkü bu kadının nefret ettiği her şeyi bünyesinde barındırdığını’ söylemişti.

Yıllar içinde onlarca kadın Trump'ı cinsel saldırı veya tacizle suçladı. Biden ve diğer Avrupalı liderler risk almak istemiyor. Birlikten bir diplomat “Trump’ın birçok kişi tarafından kadın düşmanı olarak görüldüğü bir geçmişi var. Bir kadını bu role sokmaktan kaçınmak en iyisi olabilir” dedi.

Rutte dikkat çekiyor

57 yaşındaki Rutte'nin 4 Nisan’da yapılacak NATO seçimlerinde lider olması planlanıyor. Rutte, Hollanda başbakanı olarak 13 yılı aşkın süredir bağımsızlığı, açık sözlülüğü ve sert tutumuyla tercih ediliyor. Rutte, 2018'de Beyaz Saray'da Trump'ın sözünü keserek Avrupa Birliği ihracatını gümrük vergileriyle vuran agresif ticaret politikasına "hayır" demişti.

Bir NATO diplomatı “Seçim fiilen yapılana kadar bitti sayılmaz. Rutte'nin ilgilendiği ve ittifak liderlerinin de onunla ilgilendiği bir sır değil. Geçmişte Trump'a karşı çıkmıştı” dedi.

Trump geçtiğimiz günlerde finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir Rus saldırısını engellemeyeceğini açıkladı. Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesiyle Ukrayna'nın Rusya ile savaşına verilen desteğin giderek azalacağına dair korkular artıyor. Ancak Başkan Putin, Biden'ın zaferinin Rusya için daha iyi olacağını düşündüğünü öne sürdü.