02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2022 21:31 | Son Güncelleme: 30.05.2022 21:48

Türkiye’den diploması trafiği: Arabuluculuk dahil istenen desteği vermeye hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ilişkiler, Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere küresel gıda krizi ve bölgesel konular ele alındı
Türkiye’den diploması trafiği: Arabuluculuk dahil istenen desteği vermeye hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinden sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı. Buna göre; iki lider Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konuları ele aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede; Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“Terörden arındırılmış bölge oluşturulmadı''

Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) ile bir araya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını vurguladı.

Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin Türkiye'ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan; Ekim 2019'daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

Tarım ürünlerinin ihracının önemi

Vladimir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sonrasında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider arasında Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna'nın tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti.

Ayrıntılar geliyor...

Kaynak: AA