20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 03.05.2024 13:40 | Son Güncelleme: 03.05.2024 14:00

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor

Türkiye'nin İsrail'le ticareti tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurması dünya basınında ses getirdi. Ankara-Tel Aviv geriliminde yeni perde genel olarak iki ülke arasındaki krizin karar sonrası daha derinleşeceği yönünde yorumlandı
Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 5

BBC:  İlişkiler tekrar kötüleşebilir

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, Türkiye ve İsrail arasında geçen yıl toplamda yaklaşık 7 milyar dolar değerinde ticaret yapıldığı hatırlatıldı. Haberde, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın, yasak kararının ardından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "diktatör gibi davranmakla" suçladığına işaret edildi.

Analizde, İsrail ve Türkiye'nin 7 Ekim saldırısının ardından karşılıklı olarak diplomatları geri çektiği hatırlatılarak, ticaret yasağı hamlesiyle ilişkilerin tekrar kötüleşebileceği savunuldu.

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 6


The Guardian: Türkiye Gazze'deki  trajedi nedeniyle İsrail ile tüm ticareti durdurdu

İngiliz günlük gazetesi Türkiye'nin Filistin topraklarında kötüleşen insani trajediyi gerekçe göstererek İsrail ile tüm ticaretini durdurduğunu, İsrail Dışişleri Bakanı'nın ise karara sert tepki gösterdiğine dikkat çekti.

Gazze'deki krizin başlamasından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiğini yazan gazete, ticareti durdurma karanının eskiden yakın müttefik olan iki ülke arasında gerilimi daha da derinleştireceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 7

Times of Israel: Etkili hamle

İsrailli haber sitesi Times of Israel, Türkiye'nin ticaret yasağı kararını "Kudüs'e karşı çok etkili bir hamle" diye niteledi. Analizde, yerel seçimlerde Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) karşı yürüttüğü kampanyayla öne çıktığına dikkat çekilerek, YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın "Size biz kaybettirmiyoruz, size İsrail'le ticaret kaybettiriyor" dediği hatırlatıldı.

Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurması dünya basınında: Eski müttefiklerin arasındaki gerilim artıyor - Resim: 8

AP: Hükümet çifte standart uygulamakla eleştiriliyor

ABD merkezli haber ajansı AP'nin haberinde, Erdoğan'ın ticareti durdurması için halktan baskı gördüğüne işaret edilerek "Hükümet, ticari ilişkileri sürdürürken İsrail'e karşı ağır suçlamalarda bulunarak çifte standart uyguladığı gerekçesiyle eleştiriliyordu" dendi.