01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.07.2023 10:36 | Son Güncelleme: 18.07.2023 17:04

Türkiye'nin İsveç kararı sonrası Kanada İHA yasağını kaldırmak için harekete geçti

Kanada, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılmasına yeşil ışık yakmasının ardından Ankara'ya uygulanan İHA parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için görüşmelere başladı
Türkiye'nin İsveç kararı sonrası Kanada İHA yasağını kaldırmak için harekete geçti

Türkiye'nin NATO için İsveç'e yeşil ışık yakmasının ardından Kanada, Türkiye'ye uygulanan insansız hava aracı (İHA) parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için Ankara ile görüşmelere başladı.

Kanada, Türkiye'ye gönderdiği İHA teknolojilerinin Dağlık Karabağ'da Azerbaycan tarafından Ermenistan'a karşı kullanıldığı gerekçesiyle ihracatı durdurmuştu. 

Reuters'ın haberine göre bilinmeyen bir kaynak, Kanada'nın, dondurulan IHA görüşmelerinin Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini taahhüt etmesi koşuluyla yeniden açmayı kabul ettiğini söyledi. Aktarılan bir başka bilgide ise Türkiye'nin NATO Zirvesi öncesinde Kanada'nın ihracat kontrollerinin de nihai görüşmeye dahil edilmesini istediği ve Ankara'nın bu konuda bir paket anlaşma istediği belirtildi.

İsmi bilinmeyen bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi ise Türkiye'nin Kanada ile ihracat kısıtlamalarını kaldırmak için görüşmelerde bulunup bulunmadığı sorusuna "Vilnius Zirvesi'nde bu konuda belirli bir ilerleme kaydedildiği" cevabını verdi.  NATO müttefiklerinin birbirlerine ihracat kısıtlamaları getirmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen yetkili, "Ancak Vilnius Zirvesi'nde yapılan görüşmelerin sonuçlarını ve alınan kararları takip edeceğiz" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda Kanada'nın optik ekipman da dahil olmak üzere insansız hava aracı parçalarının Ankara'ya göndermeye başlaması bekleniyor.

"İhracat kontrollerinin yürürlükte"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun ofisinden yapılan açıklamada ise önemli nedenlerle uygulanan bu ihracat kontrollerinin yürürlükte kalmaya devam ettiği söylendi.  Açıklamada, "Kanada, müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik hiçbir kısıtlama, engel ya da yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir" denildi. 

"Erdoğan, elindeki kozları kullanmayı seviyor"

Avrupalı bir diplomat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İsveç'i oyalayarak ne kadar kazanabileceğini maksimize etmiş olabilir. Geçmişte de gördük ki elindeki kozları kullanmayı seviyor" dedi.  Türkiye'nin tüm NATO müttefiklerinden savunma sanayi üzerindeki yaptırım ve kısıtlamaları kaldırmalarını beklediğini söyleyen Erdoğan, Avrupa Birliği'nden gümrük birliğinin güncellenmesi ve vizesiz seyahat de dahil olmak üzere adımlar beklediğini ifade etti.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştükten sonra F-16 savaş uçaklarının satışı konusunda "her zamankinden daha umutlu" olduğunu kaydetmişti.  Washington, Vilnius'taki NATO zirvesi öncesinde açıklanan kararın hemen ardından ABD'nin F-16 savaş uçakları konusunu Kongre'ye danışacağını açıklamıştı.