İşten çıkarmalarla gündemden düşmeyen Elon Musk yeni bir dava ile karşı karşıya. Şirketi satın aldıktan sonra çalışanlarıyla yolarını aniden ayıran milyarder kadınlara ayrımcılık yapmakla suçlanıyor. Carolina Bernal Strifling ve Willow Wren Turkal tarafından çarşamba günü açılan davada, Musk'ın hızlı bir şekilde uygulamaya koyduğu yeni politikalar nedeniyle kadınların süreçten daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Musk'ın kadın düşmanlığı barındıran yorumlarla dolu tweetl'erinden bahsedilen davada bu ayrımcılığın sürpriz olmadığı ifadesi yer alıyor.
Davacılar dilekçede, Musk'ın TITS kısaltmasını kullanarak bir okula isim vermek istemesine ve kadınların göğüsleri hakkında şaka yapan tweet'lerini örnek gösterdiler. Ayrıca Musk'ın bu hafta testosteronun harika bir şey olduğuna dair bir tweet attığı ve kadınların çok sayıda bebek sahibi olmasını teşvik ettiği belirtildi.
Musk’a yeni bir meydan okuma
Dava, Musk'ın şirketi satın almasının ardından Twitter'daki çalışma koşullarına ilişkin yeni bir meydan okuma. Twitter şu anda, federal yasaları ihlal ederek çalışanlara işten çıkarmalarla ilgili bildirimde bulunmadığı ve Musk'ın çalışanlardan ofise dönmelerini istemesi, sonrasında da uzun, yoğun saatler çalışmalarını talep etmesinin engelli çalışanlara karşı ayrımcılık yaptığı iddiasıyla açılan davalarla karşı karşıya.
İşten ayrılmaya zorlayan politikalar
ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan yeni davaya göre, Twitter'ın o zamanki 5 bin 134 çalışanından yaklaşık 2 bin 621'ine 4 Kasım'da işten çıkarılacakları söylendi. Davaya göre işten çıkarmalarda kadın çalışanların yüzde 57'si işlerini kaybederken, erkek çalışanların sadece yüzde 47'si pozisyonlarını kaybetti. Davada işten çıkarmaların hem mühendislik hem de mühendislik dışı rollerde kadınlar ve erkekler arasındaki işten çıkarma oranlarında büyük bir eşitsizliğe yol açtığı belirtildi. Musk tarafından uygulanan ve işten çıkarılmayan kadın çalışanları ayrılmaya zorlayan politikalar arasında, çalışanların uzun ve geç saat aralığında çalışması ve fiziksel ofislerin dışında çalışmaları beklentisi de yer alıyor.
Kadınlar endişeli
Dava, işten çıkarılan kadınların vaat edilen kıdem tazminatını almanın bir koşulu olarak yasal haklarını devretmeye zorlanacaklarına dair bir endişeye yaratıyor. Musk'ın diğer şirketi Tesla'nın da kısa bir süre önce federal yasaların gerektirdiği bildirimi yapmadan toplu işten çıkarmalar gerçekleştirdiği belirtildi.
Strifling Haziran 2015'ten kasım ayına kadar, Turkal ise Haziran 2021'den kasım ayına kadar Twitter'da çalıştı. Davacılar, ülke genelinde benzer cinsiyet önyargısına maruz kalan kadınlardan oluşan bir sınıfın yanı sıra sadece Kaliforniya merkezli kadın çalışanlardan oluşan bir sınıfı da temsil etmeye çalışıyorlar.