23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.01.2024 14:14 | Son Güncelleme: 13.01.2024 14:20

UAD kararını halka açık oturumda duyuracak

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslrarası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davasında Güney Afrika Perşembe günü iddialarını ortaya koydu, İsrail ise dün savunmasını yaptı. Mahkeme dün davayla ilgili görüşmelere başlayacağını duyurdu. UAD, kararını yine halka açık oturumda duyuracağını ifade etti
UAD kararını halka açık oturumda duyuracak

Güney Afrika ekibi, 11 Ocak’ta 84 sayfalık iddialarında yer alan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği ve ‘ihtiyati önlemler alınması’ taleplerini sözlü olarak UAD’a sundu. Hukuk ekibinden Adila Hassim’in “Soykırımlar asla önceden ilan edilmez, ancak bu mahkeme, soykırım eylemlerine ilişkin makul bir iddiayı haklı çıkaran bir davranış modelini ve ilgili niyeti tartışmasız bir şekilde gösteren son 13 haftalık delillerden faydalanmaktadır” argümanı dikkat çekti.

İsrail: İhtiyati tedbir savunmayı engeller

İsrail ekibi ise dün ‘İsrail’in Filistin halkına karşı değil, Hamas’a karşı savunma savaşı yaptığını’ belirterek karşı savunmasını yine sözlü olarak yaptı. Hukuk ekibinden Galit Raguan konuşmasında “Şehir savaşları her zaman trajik ölümler, zarar ve hasarlarla sonuçlanacaktır, ancak Gazze'de bu istenmeyen sonuçlar daha da kötüleşiyor çünkü bunlar Hamas'ın arzuladığı sonuçlar” ifadelerini kullandı.

Tal Becker, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal askıya alması yönündeki ‘ihtiyati tedbir alınması’ talebiyle ilgili “İsrail'in vatandaşlarını, rehineleri ve evlerine güvenli bir şekilde dönemeyen 110 binden fazla yerinden edilmiş İsrailliyi savunma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini engelleyeceğini” belirtti.

Uluslararası Adalet Divanı kararları bağlayıcı mı?

Sadece devletler arasındaki uyuşmazlıklara bakan Divan, dokuz yıl boyunca görev yapan ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ile Güvenlik Konseyi tarafından ortaklaşa seçilen 15 hakimden oluşuyor. Divan'ın giderleri Birleşmiş Milletler tarafından karşılanıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e suçlama olarak yönelttiği "Soykırım", uluslararası belgelere ilk defa 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'yle girdi.

Uluslararası Adalet Divanı bugüne kadar Srebrenitsa Katliamı, Arakanlı Müslümanlara yönelik suçlar ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile dosyalara baktı. Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı kararlar bağlayıcı ancak yaptırımı yok.

Peki duruşma salonunda neler oluyor?

Halka açık ve canlı yayınlanan duruşmada taraflar, kanaati etkilemek için fotoğraf ve görüntülerden faydalanabiliyor. Taraflara sadece hakimler soru yöneltebiliyor, taraflar birbirlerine müdahale edemiyor. Duruşmaların tamamlanmasının ardından müzakereler başlıyor.