20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 24.02.2022 17:22 | Son Güncelleme: 24.02.2022 19:44

Ukrayna ordusu Rusya karşısında çok zayıf

Rusya, Ukrayna işgalini tam 190 bin askerle başlattı. Savaşa 125 taktik tabur gücü katılıyor. Kremlin'in savaş için görevlendirdiği uçak sayısı, Ukrayna’nın tüm hava gücünü oluşturan 200 uçaktan fazla
Ukrayna ordusu Rusya karşısında çok zayıf

Michael Schwirtz /THE NEW YORK TIMES

Sadece son birkaç hafta içinde Batılı müttefikler tarafından Ukrayna'ya teslim edilen tonlarca silah, mühimmat ve teçhizata rağmen, Ukrayna ordusu çok yönlü bir işgal başlatan daha büyük, teknolojik olarak daha gelişmiş Rus kuvvetleri karşısında çok zayıf bir güce sahip.

Ukrayna Askeri İstihbarat Servisi Komutanı General Kyrylo O. Budanov, Aralık ayında “Bir Rus işgalinin mühimmat depoları ve siperdeki birliklere yönelik hava saldırıları ve roket saldırılarıyla başlayacağı” şeklindeki senaryosu perşembe sabahı başlayan saldırının öngörüsüydü.

Budanov, Ukrayna ordusunun çok hızlı şekilde aciz kalacağını, komut kademesinin bir savunmayı koordine edemeyeceğini ve cepheye tedarik sağlayamayacağını söylemiş, böyle bir senaryoda savaşa tek başına devam etme sorumluluğunun cephe komutanlarına düşeceğini belirtmişti.

Kurşunları olduğu sürece dayanabilecekler

Komutan Budanov, "Kurşunları olduğu sürece dayanabilecekler, ellerinde olanı kullanabilecekler. Ama inanın bana, yeterli malzeme olmadan dünyada buna dayanabilecek bir ordu yok” uyarısını yapmıştı.

Budanov, Rus ordusunun bölgeye yaklaşık 100 bin asker yığdığı bir zamanda bu konuşmayı yapmıştı. ABD'li yetkililere göre, işgal başladığı sırada Rusya, Kırım ve doğu Donbas bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçı bölgeler de dahil olmak üzere Ukrayna toprakları ve sınır bölgelerine tahminen 190 bin asker yığmıştı.

 Son haftalarda Rus ordusu, Ukrayna'nın küçük hava kuvvetlerini etkisiz hale getirebilecek gelişmiş S-400 uçaksavar sistemlerinin yanı sıra Ukrayna'nın hemen her yerindeki hedefleri vurabilen İskender-M seyir füzelerini de konuşlandırdı.

Bazı birlikler Ukrayna'da kalacak askerlerden oluşuyor

Amerikan istihbarat kaynaklarına yakın olan iki ABD'li yetkiliye göre saldırıyı başlatan Rus gücü 120 ila 125 tabur taktik grubunu içeriyor. Bu sayı Şubat ayı başlarında 80-85 tabur civarındaydı. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Rus gücü içindeki bazı birliklerin işgalin tamamlanmasından sonra Ukrayna’da kalacak askerlerden oluştuğunu söylüyor.

Görev başında olmayan çok az sayıda asker var

Savunma Bakanlığı'na göre, Ukrayna ordusunda halen görev başında olmayan çok az sayıda asker ve subay var. Ukrayna'nın tüm hava kuvvetlerini oluşturan yaklaşık 200 uçak, Rusya'nın Ukrayna sınırına konuşlandırdığı savaş uçaklarının sayısından bile daha az.

2014'te seçkin Rus birlikleri, Ukrayna'nın güneyindeki tüm Kırım Yarımadası'nı tek kurşun atmadan ele geçirmeyi başarmıştı. Rus destekli ayrılıkçılar daha sonra tartışmalı Donbas bölgesinin bir bölümünü ele geçirdiğinde, Ukrayna çok az askeri eğitim almış veya hiç eğitim almamış, silaha sarılmış gönüllü tugaylara güvenmek zorunda kalmıştı.

Ukrayna ordusu o zamandan beri, Batılı müttefiklerin de yardımıyla ayrılıkçılarla savaşmış, ciddi tehditleri engellemeyi başarmıştı.

Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’ya yüksek teknolojili gözetleme ve iletişim ekipmanı ve insansız hava araçlarını içeren 2.5 milyar dolarlık askeri yardım sağladı. Kasım ayında ise Biden yönetimi tarafından taahhüt edilen 60 milyon dolarlık askeri yardım paketinin bir parçası olan yaklaşık 88 ton mühimmat teslim etti.

© 2022 The New York Times Company