Son birkaç hafta içinde Rusya'da, aralarında Tuapse'deki bir Rosneft petrol rafinerisi, Klintsy'deki bir Rosneft depolama tesisi ve Novatek'in Baltık Denizi Ust-Luga terminalinin de bulunduğu, enerji altyapılarına ait birçok noktada drone saldırısı şüphesiyle yangınlar çıktı. Business Insider, Ukrayna'nın küçük ve ucuz insansız hava araçlarıyla Rusya'nın petrol ve gaz endüstrisini hedef aldığı ve Rus tedarik hatlarını kesintiye uğratmaya çalıştığını yazdı.
Sosyal medyada yayınlanan videolarda Tuapse ve Klintsy'deki tesislerde çıkan yangınlar görülüyor.
This does look to be the oil storage facility in town of Klintsy, in Russia's Bryansk region - hit yesterday by a 🇺🇦 drone. Filmed from inside (see red arrow), it's unclear if #Ukraine hit it again today, or Russia's Muppet firefighters gave up yesterday & went home.… https://t.co/TOXOLdxONA pic.twitter.com/S3YHL6oOTX
— Glasnost Gone (@GlasnostGone) January 20, 2024
Ukrayna’nın Rusya'nın askeri operasyonlarını sekteye uğratmak amacıyla bu tesisleri hedef aldığı düşünülüyor. Ukraynalı düşünce kuruluşu DiXi Group'ta enerji güvenliği uzmanı olan Olena Lapenko "Petrol depolarına ve petrol depolama tesislerine yapılan saldırılar lojistik rotaları bozar ve savaş operasyonlarını yavaşlatır" dedi. Lapenko, "İnsan vücudu için kan gibi olan bu kaynakların kesintiye uğratılması, Rusya'ya karşı koymaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçası" diye ekledi.
Petrolden 400 milyar dolardan fazla gelir elde etti
Saldırılar aynı zamanda Batı'nın ekonomik yaptırımlarından fazla etkilenmeyen kârlı bir sektöre de zarar vermeyi amaçlıyor. Lapenko, Moskova'nın savaşın başladığı Şubat 2022 işgalinden bu yana petrol ihracatından 400 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini söyledi. Ancak Bloomberg'in haberine göre, Baltık Ust-Luga terminaline yapılan saldırı ve bölgedeki kötü hava koşulları, Rusya'nın deniz yoluyla ham petrol sevkiyatının neredeyse iki ayın en düşük seviyesine gerilemesini neden oldu.
Reuters'in haberine göre, saldırının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiği doğrulanırsa, bu durum Kiev'in yerli üretim olduğu düşünülen insansız hava araçlarıyla Rus topraklarının normalden daha derinlerindeki hedefleri vurabileceğini gösterecek. Askeri bir kaynağın iddiasına göre Ukrayna, Petersburg'daki bir petrol deposuna düzenlediği saldırı sırasında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sarayının üzerinde uçan bir insansız hava aracı gönderdi.
Ukrayna haber ajansı RBC'ye konuşan ismi açıklanmayan bir özel servis kaynağı, Rus hava sahasında 775 mil uçan insansız hava araçlarından birinin Putin'in saraylarından birinin üzerinden geçtiğini söyledi.
Rusya’nın hava savunma sistemi tespit edemiyor
Rusya'nın hava savunma sistemlerinin, tespit etmekte zorlandıkları küçük insansız hava araçlarına karşı daha az etkili olduğu kanıtlandı. Naval Analyses Center'da insansız ve robotik askeri sistemler konusunda uzman ve analist olan Samuel Bendett daha önce Business Insider'a verdiği demeçte "Rusya savaştan önce farklı füze bataryaları, kinetik bataryalar, radarlar gibi tehdidi tespit edip engelleyebilecek katmanlı savunmalara sahip olmakla övünüyordu. Ancak "bu savunmaların çoğu füze, helikopter, uçak gibi daha büyük hedefleri belirlemek ve yok etmek için inşa edildi. Birçoğu çok daha küçük İHA'ları tanımlamaya yönelik değil” dedi.
Birkaç gram patlayıcı yetiyor
Ulusal Savunma Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan T.X. Hammes, küçük ve düşük maliyetli insansız hava araçlarının asgari bir bomba yüküyle yanıcı hedeflere karşı kullanıldığında büyük hasara yol açabileceğini yazdı. Hammes, "Doğrudan hedefe gönderilen birkaç gram patlayıcı bile hedefi yok edecek ikincil patlamayı başlatabilir" diye yazdı.