19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2022 10:24 | Son Güncelleme: 21.04.2022 11:01

Venedik'e giriş ücretli oluyor: Günübirlik ziyaret 10 euro

Doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile ünlü Venedik, turist yoğunluğunu azaltmak için yeni önlemler almaya hazırlanıyor. İtalyan turizmimin kalbi olan şehre girişlerin rezervasyona bağlanması ve günübirlik ziyaretlerde 10 euro ayakbastı ücreti alınması gündemde
Venedik'e giriş ücretli oluyor: Günübirlik ziyaret 10 euro

Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan Venedik, turist sayısını kontrol altına almak için kente girişlerde ücret almaya hazırlanıyor. Haziran ayından itibaren geçeri olacak uygulamaya göre, Venedik’e girmek isteyenler 10 euro’ya  kadar ücret ödemek zorunda.

İngiliz The Guardian gazetesi, uygulamanın pandemi sonrasında ilk kez Haziran ayında başlayacağını, ziyaretçilerin İtalya şehrine girmek için rezervasyon yapması gerekeceğini aktardı. Eğer sistem başarılı olursa, 2023 yılından itibaren kalıcı hale gelecek.

4 günde yarım milyon turist

Geçen hafta sonu Paskalya döneminde Venedik'i dört gün içinde yarım milyondan fazla kişinin ziyaret etmesi yerel yönetimi harekete geçirdi. Venedik Belediyesi Turizm Dairesi Başkanı Simone Venturini, İtalyan basınına yaptığı açıklamalarda 2023 başından itibaren kente giriş için rezervasyon şartı getirileceğini söyledi.

"Turizm yeniden başlıyor"

Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, Paskalya sonrası Twitter'da yayımladığı mesajında, "Venedik'te turizm yeniden başlıyor" dedi ve kente rezervasyonla girilmesi planının turizmi daha dengeli şekilde yönetebilmek için doğru yol olduğunu söyledi. Brugnaro, Venedik'in dünyada "bu zorlu deneyi yapan" ilk yer olacağını belirtti.

BBC'nin haberine göre; 70 yıl önce 175 bin seviyesinde olana Venedik nüfusu bugün 50 bin civarına düşmüş durumda. Pandemi öncesinde kentin çektiği turist sayısı ise yıllık 30 milyon olarak hesaplanıyordu. Paskalya tatilinin ardından, gelecek hafta sonu başlayacak Venedik Bienali'nin de kente ziyaretleri artırması bekleniyor. 2021'de yapılması planlanan 59. Venedik Bienali, pandemi nedeniyle bu yıla ertelenmişti

Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nu açıldı

 İtalya'nın Venedik kentindeki Arsenale muhitinde iki yılda bir yapılan Venedik Bienali'nin 59. Uluslararası Sanat Sergisi ön izleme günüyle kapılarını sanatseverlere açtı. Dışişleri Bakanlığı'nın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla ve İstanbul Kültür Sanat Vakfının (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nun açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yapıldı.

Eczacıbaşı: Ben sonuçtan çok mutluyum

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı bienale sanatçı Füsun Onur'un eseriyle katıldıklarını belirterek, “Son derece etkili bir katılım gerçekleştirildiğini düşünüyorum. Sanıyorum bienalin en başarılı eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. İlk işaretler de zaten onu gösteriyor. Çok değerli bir sanatçımız Türkiye’yi temsil ediyor. Güncel ve kavramsal sanatımıza damgasını vurmuş olan son derecede başarılı ve değerli bir sanatçımız. Bu çalışmasını da iki yıl süren yoğun çabalarla ortaya çıkarmış" değerlendirmesinde bulundu.

Eserin etkileyici bir masal üzerine kurulu olduğunu dile getiren Eczacıbaşı, "Çağımızın koşullarını yansıtıyor. Duygularımıza hitap ediyor. Gezegenimizin sorunlarından hareket ediyor. Bu sorunlarla baş edebilmek için yola çıkan bir farenin, kedilerle işbirliği yapmasını anlatıyor. İstanbul’da başlıyor Venedik’te devam ediyor" dedi. 

Eczacıbaşı, her zaman kullanılan malzemelerden yararlanılarak ortaya çıkarılan bir eser olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Birbirini takip eden sahnelerle ilerliyor. Sanıyorum ki bu mekandaki yerleştirmesi de esere ayrı bir nitelik kazandırıyor. Çok etkileyici bir biçimde yer almış eser. Tabii ki başka mekanlarda Füsun Onur’un evinde oluşturulmuş, o şekilde sunuluyor ki sunuluş biçimi açısından çok farklı bir nitelik gösteren bir eser ortaya çıkmış, sanıyorum sanatseverler de zevkle izleyeceklerdir Türkiye’nin katılımını. Ben sonuçtan çok mutluyum."

27 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek

58 ülkeden 200'ü aşkın sanatçının eserleriyle yer alacağı Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, 23 Nisan - 27 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

 Kaynaklar: (BBC, The Guardian, AA)