05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2023 13:40 | Son Güncelleme: 29.06.2023 14:32

Wall Street Journal iddiası: Bill Gates'in özel ofisi için iş görüşmesine giden kadınlara uygunsuz sorular soruldu

Wall Street Journal'a konuşan bazı kadın iş adayları, Bill Gates'in özel ofisiyle çalışan bir güvenlik firması tarafından görüşmelerde uygunsuz sorular sorulduğunu anlattı. Gates'in ofisinden bir sözcü ise böyle bir sorgulamanın kabul edilemez olduğunu açıkladı
Wall Street Journal iddiası: Bill Gates'in özel ofisi için iş görüşmesine giden kadınlara uygunsuz sorular soruldu

Milyarder Bill Gates'in özel ofisinde iş arayan bazı kişiler, bir güvenlik firması tarafından cinsel hayatlarının geçmişi, uyuşturucu kullanımları ve özel yaşamlarının şantaja açık olduklarını gösterebilecek diğer kısımları hakkında sorgulanmalarını içeren kapsamlı bir tarama sürecinden geçtiklerini anlattılar. 

Adaylara ve işe alım sürecini bilen kişilere göre bazı kadın iş adaylarına evlilik dışı ilişkilerinin olup olmadığı, ne tür yetişkin filmleri tercih ettikleri veya telefonlarında çıplak fotoğraflarının olup olmadığı soruldu. Herhangi bir erkeğe bu tür sorular sorulup sorulmadığı tespit edilemedi ancak The Wall Street Journal'a konuşan hiçbir erkek bu tür sorularla muhatap olmadığını söyledi.

"Bu sorgulamalar kabul edilemez"

Bazı kişiler, kadın adaylara bazen para için dans edip etmediklerinin sorulduğunu belirtti. Bir adaya göre, adaylardan birine cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığı soruldu. Gates'in sözcüsü, özel ofisi Gates Ventures'ın üçüncü taraf şirketler tarafından yapılan geçmiş kontrolleri sırasında bu tür soruların sorulduğunu duymadığını belirtti. Sözcü, "Bu tür bir sorgulama kabul edilemez ve Gates Ventures'ın istihdam öncesi tarama yasalarına uymak zorunda olan şirket ile yaptığı anlaşmanın ihlali anlamına gelir" dedi. 

Söz konusu kişiler, taramaların son yıllarda Concentric Advisors adlı bir güvenlik danışmanlığı firması tarafından yapıldığını ve görüşmecilerin nihayetinde dünyanın en zengin adamlarından biriyle yakın çalışacak kişileri tehlikeye atma veya şantaj yapma potansiyeline sahip herhangi bir bilgi bulmaya çalıştıklarını söyledi. Concentric, protokollerinin yürürlükteki yasalara uygun olduğunu aktardı.

Yasalara aykırı

Journal'ın haberine göre Gates'in kendisi de birden fazla evlilik dışı ilişki yaşamış ve hüküm giymiş bir seks suçlusu olan Jeffrey Epstein ile görüşmeler yaptı. Gates, Epstein ile ilişki kurmasının bir hata olduğunu kabul etti. İş avukatları ve güvenlik danışmanları, bazı adayların tarif ettiği sürecin eyalet ve federal istihdam ayrımcılığı yasalarına aykırı olabileceğini söyledi. Bazı yüksek güvenlikli devlet görevleri için bu tür soruların daha kabul edilebilir olabileceğini söylediler. 

Federal Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu'nun hukuk danışmanı Carol Miaskoff, bir iş teklifinden önce adayın sağlık veya psikiyatrik geçmişiyle ilgili herhangi bir sorunun, başvuru sürecinde sorgulamayı kimin yaptığına bakılmaksızın yasalar tarafından açıkça yasaklandığını söyledi. Geçmişte yasadışı uyuşturucu kullanımıyla ilgili soruların da aynı yasayı ihlal edebileceğini, çünkü bir bağımlılığı ortaya çıkarabileceğini, bunun da bir engellilik olarak kabul edildiğini söyledi. Miaskoff bunun yerine, bir işverenin adayın şu anda yasadışı uyuşturucu kullanıp kullanmadığını sorabileceğini veya uyuşturucu testi için onay alabileceğini belirtti.

"15 yıldır hiç böyle bir bilgi almadık"

Miaskoff, "Cinsiyetle ilgili soru sorulmasını yasaklayan bir yasa yok" dedi ancak bilgiyi almak ve bu bilgiyle adayı reddetmek gibi bazı olumsuz eylemlerde bulunmak yasal bir itirazın temelini oluşturabilir.  Gates sözcüsü, daha önce bgC3 olarak bilinen Gates Ventures'ın personel işe alırken dikkatli bir durum tespiti yaptığını ve kadın ile erkekler için endüstri standardında istihdam öncesi taramalar gerçekleştirmek üzere yüklenicilerle birlikte çalıştığını söyledi. Sözcü, "15 yılı aşkın geçmişimizde hiçbir şirketten ya da mülakata katılan kişiden tarama sürecinde uygunsuz sorular sorulduğuna dair bir bilgi almadık. Kayıtlarımızın kapsamlı bir şekilde incelenmesinin ardından, bu nitelikteki bilgilere dayanarak hiçbir iş teklifinin iptal edilmediğini teyit edebiliriz" diye konuştu. 

Concentric CEO'su Mike LeFever, şirketin yüzlerce kurum için endüstri standardında geçmiş kontrolleri sağladığını ve kadın ile erkekler için aynı olan istihdam öncesi görüşme protokolünün, hizmet verdiği her eyalet ve ülkedeki yasalarla uyumlu olduğunu söyledi. Cinsel ya da tıbbi geçmişle ilgili soruların yasalara uygunluğu sorulduğunda, Concentric sözcüsü bu tür sorular yönelttiklerini reddetti ve bu tür bilgilerin kamuya açık kayıtlar sorulduğunda iş adayları tarafından gönüllü olarak verilebileceğini söyledi. 

Sözcü, güvenlik taramasının bir adayın doğruluğunu ve şantaja karşı savunmasızlığını değerlendirmeyi içerdiğini, bunun genellikle adayın gönüllü ifadeleriyle başladığını ve şirket görüşmecileri tarafından takip eden sorularla devam ettiğini ifade etti. Sözcü, Concentric'in güvenlik taramasında tartışılan tüm bilgilerin müşterilerine sunduğu raporlarda yer almadığını söyledi.

"Gönüllü olarak vermedik"

İş adayları Concentric'in bu nitelendirmesine itiraz ederek kendilerine hassas bilgilerin sorulduğunu ve bu bilgileri gönüllü olarak vermediklerini söylediler. Ayrıca iş tekliflerinin değerlendirmeleri geçme koşuluna bağlı olduğu konusunda bilgilendirildiklerini kaydettiler. Belgeler de tarama sürecinin istihdam amaçlı olmadığı iddiasıyla çelişiyor.

Journal tarafından incelenen bir onay formunda, bir Concentric uzmanı tarafından yapılan davranışsal değerlendirmenin Gates'in özel ofisi tarafından işe uygunluğu değerlendirmek için kullanılacağı ve işle ilgili olarak uyuşturucu ve alkol geçmişinin yanı sıra geçmiş tıbbi ve psikiyatrik geçmişi de içereceği belirtiliyor.

Belgeye göre iş adayının imzasını gerektiren form, son derece hassas bilgiler de dahil olmak üzere değerlendirme sonuçlarının Gates'in özel ofisine açıklanmasına izin veriyor ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların yeniden ifşa edilmesine izin vermiyor. Gates'in özel ofisinde çalışan bazı kişiler böyle bir sorgulamaya tabi tutulmadıklarını söyledi.