04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2024 17:16 | Son Güncelleme: 29.06.2024 17:20

NYT yazarı Lydia Polgreen: Bırakın seçimi Kamala Harris kazansın

Biden ve Trump arasındaki ilk seçim düellosunda ABD Başkanı’nın kötü performansı tepki çekti. New York Times yazarı Lydia Polgreen, seçimler için en iyi Demokrat adayın Başkan Yardımcısı Kamala Harris olduğunu yazdı
(Nic Antaya/The New York Times)
(Nic Antaya/The New York Times)

Lydia Polgreen / New York Times

Perşembe gecesi aday düellosunu izleyen pek çok Amerikalı gibi ben de tartışma bittiğinde uyumamın mümkün olmadığını biliyordum. Bu yüzden neredeyse hiç yapmadığım bir şeyi yaptım: Kablolu TV’de uzmanların yorumlarını dinledim. İyi ki de dinlemişim. Tartışmadan kısa bir süre sonra Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Anderson Cooper ile CNN'e çıktı. Onu sakin ve metodik bir şekilde Cooper'ın sorularına yanıt verirken izlediğimde aklıma bir şey geldi: Başkan Joe Biden'ın korkunç münazara performansıyla yarattığı kaostan çıkmanın en bariz ve mantıklı yolu, onurlu bir şekilde yarıştan çekilmesi ve yerine geçmesi için genç, dinç ve yetenekli başkan yardımcısını desteklemesiydi.

Biliyorum. Hindistan cevizi ağacından düştüğümü sanıyorsunuz. (Oksijen’in notu: Hindistan cevizi ağacından düşmek; Kamala Harris, annesinin söylediği bu benzetmeyi Beyaz Saray’daki ‘eğitimde eşitlik’ konuşmasında kullanmıştı.) Harris son Demokrat başkanlık önseçiminde, kendi eyaleti California'da utanç verici bir mağlubiyetten kaçınmak için tam zamanında çekilmemiş mıydı? Evet. Ancak bir önseçimi kazanmak için kendinizi parti tabanına tanıtırken bir yandan da fikirlerinizi savunmalı ve rakiplerinizin yeteneklerini küçümsemelisiniz; tüm bunları yaparken de seçeneklerinizi açık tutmalısınız çünkü rakipleriniz aynı zamanda sizin gelecekteki vekilleriniz ve müttefiklerinizdir. Kadınlar için (ve özellikle siyah kadınlar için) başkanlık önseçim yarışının cinsiyet ve ırk dinamiklerinin üstesinden gelmek özellikle zor görünüyor.

Harris gerçek süper gücünü kullanabilir

Bu dinamikler, Donald Trump'la paylaşılan ulusal bir sahnede çok farklı bir şekilde ortaya çıkacaktır. Harris orada bir Demokrat arkadaşını politikadaki nispeten küçük farklılıklar nedeniyle azarlamayacak ya da bir vali ya da milletvekili arkadaşına kıyasla kendi sicilini parlatmaya çalışmayacaktır. Gerçek süper gücünü kullanabilir: Trump'a (cinsel istismardan suçlu bulunan, yalancı, demagog, demokrasi ve anayasa için bir tehdit) karşı çok açık bir siyasi davanın amansız bir savcısı.

Harris'in Trump'a haddini bildirdiğini görmeyi çok istediğimi söylerken, bu seçimde muhtemelen en belirleyici oy bloğu olan pek çok kadın adına konuştuğumu düşünüyorum. Ve 2020 önseçim tartışmasında Biden'a indirdiği darbenin aksine (Biden'ın okul servisi politikasıyla ilgili korkunç cevabına karşılık olarak "O küçük kız bendim" dedi) kendini tutamayacak ve ona tehditkar bir hsaygısızlıkla davranacak gerçek bir kabadayı ile ringde olacak.

Harris’in skandalı yok

Trump'ın bir önceki kadın münazara rakibi Hillary Clinton'ın aksine, Harris'i lekeleyen en ufak bir skandal kokusu bile yok. Trump'ın elindeki tek şey kişisel saldırılar olacaktır ki bu da zorba imajını daha da pekiştirecektir. Bunlar olgun bir siyahi kadına yöneltildiğinde özellikle ılımlı seçmenler nezdinde kötü bir etki yaratabilir.

Trump’ı yere serebilirdi

Perşembe gecesi yapılan münazaranın ardından Trump'ın ne kadar zayıf olduğunu gözden kaçırmak kolay. Berbat bir performans sergiledi. Münazarayı izleyenlerle yaptığım röportajlara göre Trump bazı seçmenleri gerçekten küstüren bir yalan ve hakaret tabağı sundu. Ancak saçma sapan konuşan ve kekeleyen Biden ona karşı koymakta tamamen başarısız oldu. Harris, öldürücü içgüdüleri ve duruşuyla, seçmenler için en önemli konularda Trump'ı yere serebilirdi. Harris'in sadece bir savcı olarak değil, aynı zamanda California’da eyalet çapında bir göreve aday olarak da çok başarılı olduğunu unutuyoruz. Trump'ın ilk yönetimi sırasında Senato Yargı Komitesi üyesi olarak sert, sakin ve bilinçli sorularıyla dikkat çekmiş, teatral bir şovmen gibi görünmeden viral anlar yaratmayı başarmıştı.

Harris’in Trump ile düellosunu izlemek sadece ilericiler için değil aynı zamanda Harris'in özellikle açık sözlü olduğu ve dindar bir Katolik olan Biden'ın sessiz kaldığı bir konu olan üreme hakları konusunda tam bir mücadele görmek isteyen banliyö kadınları için de tatmin edici olurdu. Sınır konusundaki politikalarına katılmıyorum ama Harris'in göçmenlik konusunda sert ve ikna edici olduğuna şüphe yok. Seçim kampanyasında popüler bir vekil oldu ve her halükarda daha az tutarlı seçmenler olan siyah ve latin erkeklere pek yardımcı olmasa da, siyah kadınlara ve gençlere enerji verebileceğine inanıyorum. Kampanyanın önünde uzun bir yol var. Ancak yapılacak iş, ülkeyi Trump başkanlığının aslında o kadar da kötü olmadığı alternatif bir evrenden çıkarmaktır. Bence bu iddiayı Demokrat Parti'deki neredeyse herkesten daha iyi ortaya koyabilir.

Seçmenlerin güvenini kazanabilir

Bu münazaradan önceki kamuoyu yoklamaları pek iyi değildi (favorileri Biden'ınki kadar kötü) ancak kararsız eyaletlerde yapılan son anketler, başkanın yerine geçmesi halinde seçmenlerin güvenini kazanabileceğini gösterdi. Harris tehlikelerle dolu bir dünyada, büyük ulusal güvenlik meselelerine dahil oldu ve görevi kurdele kesimlerine indirgenmedi. Pensilvanya'dan Josh Shapiro ya da Kentucky'den Andy Beshear gibi güçlü ve merkezci bir valiyi aday adayı olarak yanına alırsa bu seçimi kazanabilir.

En yüksek cam tavan kırılacak

Eğer Harris bu garip ve son derece beklenmedik olaylar dizisi sonucunda ilk kadın başkan olursa, bu aynı zamanda kadınların liderlik şansı elde etmeleri için nelerin gerektiğinin de mükemmel bir örneği olacaktır: Bir erkek önemli bir işi yüzüne gözüne bulaştırır ve bir kadın kolları sıvayıp o işi temizlemek zorunda kalır. Bize ilk siyahi başkanımızı getiren zafer anının aynısı olmayacak. Ama sonunda o en zor ve en yüksek cam tavanı kıracaktır. Umarım bir sonraki kadın başkan daha iyi koşullar altında göreve gelebilir.

Harris'e onay vermenin başka bir faydası da Biden'ın kamu hizmetindeki uzun kariyerini onurlu ve şerefli bir şekilde sonlandırmasını sağlayacaktır. Biden Trump'ı 2020'de durduran adam olarak tarihe geçecektir. Biden'ın Harris'i aday adayı olarak seçmesinin nedeni ne olursa olsun (ki Harris'in Biden için doğal bir seçim olmadığı açık) Harris nihayetinde Biden'ın görev yapamaması durumunda halefi olarak seçtiği kişiydi. Zaten seçmiş olduğu yetenekli siyasetçiyi es geçerek yerine birini bulmak için çılgınca bir mücadele yaratmak, Biden'ın işi batırmasının bir başka örneği olacaktır. Görevi bırakması ona bir vatansever olma ve doğal düzeninin kendi öngördüğü şekilde gelişmesine izin verme, mirasını ve temsil duygusunu koruma imkanı verir. Bu azımsanacak bir şey değil. Harris 2024: Kulağa oldukça hoş geliyor.

© 2024 The New York Times Company