29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 13:44 | Son Güncelleme: 01.05.2023 14:33

Washington Post yazdı: Amerikalılar neden yabancıları ve komşularını vuruyor?

ABD'de silahlı saldırılar artarken, bireysel olarak kendini silahla korumaya çalışanların sayısı da artıyor. Bunun nedenini araştıran Washington Post'a konuşan insanlar her şeyin korkuya dayandığını söyledi
Washington Post yazdı: Amerikalılar neden yabancıları ve komşularını vuruyor?

ABD'de bu ay ülke genelinde en az dört erkek, kendi alanlarına giren bir kişiye ateş açarak bir kişinin ölümüne, iki kişinin yaralanmasına ve bir arabanın kurşun delikleriyle dolmasına neden oldu. Bu ani saldırganlık eylemleri ülkedeki bir tartışmayı yeniden canlandırdı: İnsanlar neden yabancılara karşı tetiği çekmekte bu kadar aceleci davranıyor? 

65 yaşındaki bir adam, New York'un kuzeyindeki garaj yoluna yanlışlıkla giren 20 yaşındaki bir kadını neden öldürdü? 84 yaşındaki bir adam Kansas City'de yanlışlıkla kapısını çalan 16 yaşındaki bir çocuğa neden iki kurşun sıktı? Güney Florida'da 43 yaşındaki bir adamın, yanlış adrese gelen 19 yaşındaki teslimat şoförüne ve 18 yaşındaki kız arkadaşına neden ateş ettiği iddia edildi?

Washington Post'un haberine göre uzmanlar bu konuda bir dizi faktörü suçluyor. Bunlar arasında silahların kolay ulaşılabilir olması, meşru müdafaa yasalarıyla ilgili yanlış anlamalar, ateşli silahların kendini savunmak için pazarlanması ve özellikle de Cumhuriyetçiler arasında güvenliğin kötüye gittiğine dair artan bir his var.

Şiddet olayları 5 yıllık ortalamadan daha düşük

Gallup'un geçen sonbaharda açıkladığı son rakamlara göre, 2020'den bu yana kendi toplumlarında suç oranının arttığını söyleyen Cumhuriyetçilerin oranı yüzde 38'den yüzde 73'e yükseldi. Demokratlar arasında ise aynı endişe sadece yüzde 5 puanlık bir artışla yüzde 42'ye ulaşması, anket şirketinin bu soruyu ilk kez yarım asır önce sormasından bu yana en geniş partizan algı farkına işaret ediyor. Gerçek ise daha karmaşık. Washington Post'un 80 büyük polis departmanının kayıtları üzerinde yaptığı bir suç analizi, 2022 yılında ülke genelinde bildirilen şiddet olaylarının beş yıllık ortalamadan daha düşük olduğunu ortaya koydu.  

Daha uzun vadede ise Ulusal Suç Mağduriyeti Araştırması, cinsel saldırı, soygun ve diğer fiziksel saldırıları bildirenlerin sayısının 1990'lara kıyasla çok daha düşük olduğunu ve son yıllarda artmadığını gösterdi. Ancak Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri verilerine göre cinayetler ve hırsızlıklar, 1990'lardaki seviyelere ulaşmasa da pandemi sırasında artış gösterdi.

Bu arada Post gazetesinin yaptığı bir analiz, son iki yıl içinde, ölümcül olabilecek bir güçle karşılık vermeden önce saldırgandan kaçma zorunluluğunu ortadan kaldıran yasalara sahip olan eyaletlerde ateşli silahla işlenen cinayet oranının, bu yasalara sahip olmayan eyaletlere kıyasla yüzde 55 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

"Trajediye davetiye çıkarıyor"

Cumhuriyetçi liderler ve uzmanlar, göçmenlerin ve protestocuların ABD'deki barışı tehlikeye attığını savundukça, hayatın daha tehlikeli hale geldiği algısı sağ kesimde yayıldı. Muhafazakâr haber kanalları şiddete, merkez ve sol eğilimli rakiplerinden daha fazla yer ayırdı. Örneğin, Washington Post'un GDELT AI Television Explorer ve Internet Archive tarafından sağlanan altyazılar üzerinde yaptığı analize göre, son üç yılda Fox News sunucuları ve konukları MSNBC'dekilere kıyasla yüzde 79, CNN'dekilere kıyasla ise iki kat daha fazla suça dikkat çekti. 

Texas Tech Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Bölüm Başkanı Geoffrey S. Corn, korku, paranoya ve meşru müdafaa ve güç kullanımını düzenleyen yasaların yanlış anlaşılmasının trajediye davetiye çıkardığını söyledi. Corn, "Ateşli silahlara sahip olan insanlar için herhangi bir eğitim talep etmiyoruz. Ben askerdim ve haftalarca süren temel eğitimden geçmeden gerçek bir mermiye dokunamazdık" dedi.

Bastrop County, Teksas'ta yerel Demokrat Parti'nin başkanı Steve Bridges, gerilimin yıllardır tırmanmakta olduğunu söyledi. Orta Teksas eyaletinde suç oranı son yıllarda artmış olsa da bu oran ulusal ortalamadan daha düşük. Mevcut en son verilere göre 2021'de, küçük Elgin şehri 2020'de 10 olan toplam 13 şiddet suçu bildirdi.

"Azınlıklar günah geçici ilan ediliyor"

Emekli bir yayıncı olan Curtis Courtney, "Suç daha da kötüleşti. Muhtemelen öyle. Burada daha fazla kaçak var. Austin'den gelen çok sayıda insan var" dedi.  84 yaşındaki Andrew Lester, bu ayın başlarında Kansas City'de kardeşlerini arayan ve kapısını çalan 16 yaşındaki Siyah çocuk Ralph Yarl'ı vurduğunda memurlara ölümüne korktuğunu söyledi. Lester'ın 28 yaşındaki torunu Klint Ludwig, "Bu paranoya ve korku. 24 saatlik haber döngüsü sivil bölünmeyi zorluyor. Herkes her zaman çok korkuyor" dedi. Ludwig, "Azınlık grupları günah keçisi ilan ediliyor" diye ekledi.