10 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2022 17:29 | Son Güncelleme: 24.08.2022 20:38

Washington Post: Zelenskiy istifa etmeye hazırdı

Washington Post, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin savaşı engellemek için işgalin öncesinde istifa etmeye hazır olduğunu yazdı
Washington Post: Zelenskiy istifa etmeye hazırdı

Washington Post (WP) gazetesi Ukraynalı ve Batılı bürokratlara dayandırdığı haberinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 24 Şubat'tan başlayan çatışmaların durmasına yardımcı olması halinde Kiev'i terk etmeye karşı olmadığını yazdı. WP, Batılı siyasilerle yaptığı sohbetlerde Zelenskiy'nin, "İktidarda tutunmaya çalışmıyorum. Eğer mesele sadece benim gitmemse ve bu akan kanı durduracaksa, ben bunu kabul ederim. Hemen şimdi giderim. Ben siyasete bunun için başlamadım, savaşı durduracağını söylediğiniz zaman ben giderim" dediğini iddia etti. 

ABD'li ve Avrupalı yetkililerin ise Zelenskiy'e 'iktidarın sürekliliğinin' sağlanması gerektiğini anlattığı bazılarının ise devlet başkanını başkenti terk etmeye çağırdığı iddia edildi. Zelenskiy, yabancı muhataplarından bazılarının sadece çatışmanın mümkün olduğunca hızlı sona ermesini istediğinden şüphe duymaya başladı. Washington Post'a göre Zelenskiy, "Beni arayanlar arasında hiç kimse hayatta kalacağımıza inanmıyordu" diye anlattı.

Rusya'nın işgali başladıktan birkaç saat sonra Zelenskiy'e durum hakkında bilgi veren Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, o anları şöyle anlattı: Kiev'in tüm partnerleri, Ukrayna'nın çok zorlanacağını, başarı şansının neredeyse sıfıra eşit olduğunu düşünüyordu. Batı, Kiev'e silah temin etmemişti, zira Ukraynalıların ülkelerini koruyup koruyamayacaklarını görmek istiyorlardı. Zelenskiy'e kendisine Rusya tarafından kişisel bir tehdit doğabileceğini söyledim ancak bu durumda ne yapması gerektiğini belirtmedim.

"Ordunun buna dayanamayacağını söylediler"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Müsteşarı Aleksey Arestoviç ise devlet başkanlığı güvenlik biriminin Zelenskiy'e Kiev'i terk etmesini ve ardından mümkünse ülkenin batısına gitmesini salık verdiğini aktardı.
İşgalin ilk gününde askeri alana hakim kişilerin Zelenskiy'e ordunun buna dayanamayacağını söylediğini anlatan Arestoviç, devlet başkanının bu tür söylemlere öfkeyle karşılık verdiğini ve kendisine bu tür şeyler söylenmesini istemediğini söylediğini ifade etti.

ABD tahliye teklifinde bulunduğu iddiası

Washington Post şubat ayında da ABD tahliye teklifinde bulunduğunu sayfalarına taşımıştı. Gazete FBD'nin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e Rusya tarafından yakalanması ya da öldürülmesini önlemek için kendisini Kiev'den çıkarmayı teklif ettiği ancak Zelenskiy'nin bu teklife olumsuz yanıt verdiği iddia etmişti.