16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.12.2022 18:44 | Son Güncelleme: 10.12.2022 23:35

Wordle oyuncuları, New York Times çalışanlarının grevini desteklemek için galibiyet serilerini bozdu

New York Times gazetesinde grev kararı alan sendika, okuyuculara gazetenin içeriklerini kullanmama çağrısı yaptı. Birçok Wordle oyuncusu da Times'ın bu yılın başında satın adlığı Wordle'da galibiyet serilerinin bozulmasını göze alarak oyunu bıraktı. Ancak bu oyun bağımlılıları için oldukça zor
Wordle oyuncuları, New York Times çalışanlarının grevini desteklemek için galibiyet serilerini bozdu

Geçtiğimiz perşembe bazı New York Times çalışanlarını temsil eden Times Guild sendikası, New York Times’la aralarında geçen ücret, sağlık sigortası ve uzaktan çalışma gibi konularda anlaşamadıkları gerekçesiyle 24 saatlik bir grev düzenledi. Bu grev sırasında sendika, okurlara o gün Times'a ait içerikleri kullanmama çağrısında bulundu. 

New York Times’ın Ocak'ta Josh Wardle’dan haklarını satın aldığı popüler kelime oyunu Worldle da bu içerikler arasındaydı. Bu verilecek bir günlük ara Wordle oyuncuları için galibiyet serilerini kaybetmek demek, peki Wordle oynayanların bu konudaki düşünceleri neler?

Times’ın sitesindeki birçok oyunda olduğu gibi, Wordle da oyuncularına galibiyet serilerini takip etme olanağını sunuyor. Böylece sürekli kullanıcıları üst üste kaç gün doğru tahmin yapabildiklerini takip edebiliyor. Bir gün oyuna girmemek veya doğru tahmine ulaşamamak ise bu serinin bozulmasına neden oluyor. Bazıları için önemsiz gözükse de bazı oyuncular için galibiyet serilerinin bozulması sindirilmesi oldukça zor bir durum.

"Destek verebildiğim için memnunum"

Bazıları içinse serilerinden feragat etmek çok da zor olmuş gibi gözükmüyor. Torontolu Wordle oyuncusu Chuck Smith, 338 günlük galibiyet serisini bozma kararını Washington Post’a anlattı. Smith, “Benim için hava hoş. Galibiyet serim her ne kadar ailemle ve arkadaşlarımla paylaştığım boş bir gurur kaynağı olsa da grevdeki çalışanlara destek verebilmekten oldukça memnunum" ifadelerini kullandı.

"İşçi madalyası için birer madalya"

Bir kullanıcı ise The Post’a yolladığı Twitter mesajında, 90 günlük serisini bozmamak için bilgisayarının saatini nasıl değiştirdiğinden bahsediyor. Popüler kültür eleştirmeni Matt Baume, 166 günlük serisini Twitter’da paylaşırken, “Bozduğunuz bu serilerin, işçi dayanışması için birer madalya olmasına izin verin" sözlerini kullandı.  Amerika’nın en büyük sendikalar federasyonu AFL-CIO’nun Twitter paylaşımında ise “Serinizi bozun. Her şey iyi olacak" yazıyor.

Yeni bir oyun yaptılar

Bazı oyuncular Wordle için alternatifler paylaşırken, Teksaslı Chris Pitts ise çoktan Strikle adını koyduğu Wordle kopyası oyununu üretti bile. Vice'ın haberine göre oyun açtığınız gibi sizi Solidarity Forever adındaki bir sendika marşı ile karşılamakla kalmayıp, doğru cevabı verdiğiniz takdirde size bir scab (grev hattını geçenler için kullanılan argo bir kelime) olmadığınız için teşekkür bile ediyor. 

Bazı oyuncular ise bu dayanışmadan habersiz kaldıklarını paylaşıyor. Popüler internet sitesi Reddit’teki Wordle içerikleri paylaşılan bir sayfada bu duruma içerleyen birçok paylaşım görmek mümkün. Bu akıma katılmayı direkt olarak reddeden bazı kullanıcılar ise bu durumu oldukça saçma bulduklarını paylaşmaktan çekinmiyor. Bazıları içinse bu umurlarında bile olmayan bir durum. 

Bozulmuş veya bozulmamış bir galibiyet serisi bazen her gün gördüğünüz veya sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaştığınız basit birkaç sayı olmaktan çıkabiliyor. 2019 yılında The Cut’ın keşfettiği gibi, bazı insanlar galibiyet serilerine oldukça bağlanabiliyor ve bu seri ne kadar uzunsa, kaybetme korkusu da bir hayli büyüyor. Hem de Wordle’da olduğu gibi bu serilerin direkt olarak takip edilebilmesi mümkünse. Journal of Consumer Research’ün 2022 yılının haziran ayında gerçekleştirdiği inceleme ise bunun doğrudan bir kanıtı. Bu araştırmaya göre bazı insanlar galibiyet serilerini devam ettirmenin bile kendi başına anlamlı bir hedef olduğu kanısında.

Randevulu oyun

New York University Games Center başkanı Naomi Clark’a göre birçok bilgisayar oyunu oyuncularını günlük bir etkileşim zincirine girmeye teşvik etmekte hatta The Post’a yazdığı e-postada görüldüğü üzere bu taktiğin doğrudan terimsel bir karşılığı bile var: randevulu oyun. Clark’a göre bu randevular bazen günlük bir alışkanlık olmaktan çok daha öteye gidiyor. Clark, "Herkes hayatının kontrolünün elinde olmasını ister. Hoşumuza giden bir şeyin sürekliliğini gördükçe bunun asla bitmemesini isteriz, hatta bu bizim için puslu ve belirsizlik içerisindeki geleceğimizi aydınlatan bir ışık kaynağı biçimini bile alabilir. Her ne kadar günün Wordle’ını doğru tahmin etmenin çok da abartılacak bir şey olmadığının farkında olsak da hayatımızda kontrol edebileceğimiz bu olgunun hep orada olduğunu bilmek bizi rahatlatır. Hayat her şekilde devam ediyor nasıl olsa, değil mi? Aşağı yukarı bu şekilde bir de. Haksız mıyım?” sözleriyle bunu anlattı. 

Bu sebeplerle bir galibiyet serisinin bozulması bir anda basit bir karar olmaktan çıkıp,  derin bir tereddüte bile dönüşebiliyor ancak inandıkları bir şeye destek olmak için serilerinden kendi istekleriyle vazgeçen Wordle oyuncuları için bu söz konusu değil. 

Naomi Clark, “Bilerek bir seriyi bozmak, bizi geçmişin zincirlerinden kurtaran, bilinçli verilen bir karardır. Bu geride bıraktığımız seriler gelecektekilerden haber vermediği gibi, bu zincirin kırılması yeni olasılıkları, üzerimizden kalkan yükleri, rutinlerimize geri dönüşü veya anlık vazgeçişleri temsil eder" diye konuştu.