08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.05.2024 12:08 | Son Güncelleme: 27.05.2024 12:15

WSJ: ABD, Avrupa'nın İran'ı kınama planına karşı çıkıyor

Washington, Avrupa ülkelerine BM Atom Ajansı'nın yaklaşan toplantısında İran ile gerilimi tırmandırmamaları için baskı yapıyor. Wall Street Journal'a göre ABD, İran'ı nükleer çalışmalar nedeniyle kınamak isteyen Avrupa'ya karşı çıktığını yazdı
WSJ: ABD, Avrupa'nın İran'ı kınama planına karşı çıkıyor

Görüşmelere katılan diplomatlara göre Biden yönetimi, Tahran'la gerilimin sonbaharda yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde tırmanmasını önlemek için Avrupalı müttefiklerine İran'ı nükleer programındaki ilerlemeler nedeniyle kınama planlarını geri çekmeleri için baskı yapıyor. Diplomatlara göre ABD, İngiltere ve Fransa'nın haziran ayı başında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın üye devletler kurulunda İran'ı kınama çabasına karşı çıkıyor. Diplomatlar, ABD'nin diğer bazı ülkelere gensoru oylamasında çekimser kalmaları için baskı yaptığını ve Washington'ın da böyle yapacağını söylediğini aktardı. ABD'li yetkililer karara karşı lobi faaliyeti yürüttüklerini reddediyor.

İran'ın istikrarsızlığından endişe ediliyor

Görüş ayrılıkları Batılı yetkililerin İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin kaygılarının derinleştiği bir dönemde ortaya çıkıyor. Atom Ajansı verilerine göre İran'ın elinde üç nükleer silaha yetecek kadar yüksek oranda zenginleştirilmiş bölünebilir madde bulunuyor. Bazı ABD'li yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bu ayın başlarında helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından yeni bir lider için seçime ilerleyen İran'ın daha istikrarsız olabileceğinden korktuklarını söylüyor.

Biden yönetimi uzun zamandır İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüm arayışında olduğu söyleniyor. Avrupalı diplomatlar harekete geçilmemesinin nükleer silahların yayılmasının önlenmesini denetleyen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun otoritesini zayıflatacağından endişeleniyor. İkinci bir ABD'li yetkili ise Washington'un ABD seçimleri öncesinde İran'la sorun yaşamaktan kaçınmayı amaçladığı iddiasının "tamamen yanlış" olduğunu söyledi.