18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.03.2024 14:05 | Son Güncelleme: 07.03.2024 14:10

WSJ beklenen karşılaşmayı yazdı: ABD'de hiçbir seçim bu kadar sevilmeyen iki aday arasında olmadı

ABD'de adaylık yarışını Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump önde götürüyor. En yaşlı başkan ve iddianamelerle savaşan selefi rövanşa ilerliyor. Wall Street Journal beklenen benzersiz seçimi yazdı
WSJ beklenen karşılaşmayı yazdı: ABD'de hiçbir seçim bu kadar sevilmeyen iki aday arasında olmadı

ABD'de Süper Salı'nın ardından Cumhuriyetçi önseçimin son korlarının da sönmesiyle birlikte ülke 2024 başkanlık seçimlerinde yeni bir aşamaya geçiyor: Başkan Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında modern tarihteki hiçbir yarışa benzemeyen teke tek bir karşılaşma. 

Cumhuriyetçilerin son rakibi eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley, Trump'ın ülke genelindeki eyaletlerde kendisini alt etmesinin ardından çarşamba günü çekildiğini açıkladı. Eski başkan gelecek hafta içinde GOP adaylığını garantileme yolunda ilerlerken, Biden yeniden Demokratların adayı olmaya doğru yelken açıyor.

Şimdiye kadar en yaşlı iki aday

Amerika hiçbir zaman bu kadar yaşlı iki aday arasında seçim yapmak zorunda kalmadı ve modern zamanlarda hiçbir zaman seçim, her ikisi de görevde olan ya da zaten Beyaz Saray geçmişi olan bu kadar sevilmeyen iki aday arasında olmadı. Hiçbir kampanya, adaylardan biri olan Trump'ı hapse attırabilecek bir dizi ceza davası ve aile şirketini zora sokabilecek sivil yargı kararlarıyla karşı karşıya bırakarak, mahkeme salonlarından yürütülmemişti. 

Biden ise yaşı ve görevine devam edebilecek durumda olup olmadığı konusunda şüphelerle karşı karşıya ve ikinci bir dönem kazanmak için düşük onay oranlarının üstesinden gelmesi gerekecek. Adaylar, modern siyasette hiç olmadığı kadar kutuplaşmış ve parçalanmış bir seçmen kitlesine hitap edecekler. Geleneksel medyanın geçmişe kıyasla daha az etkiye sahip olduğu bir ortamda halk, haberleri sürekli genişleyen bir dizi kuruluştan alıyor.

Yapabileceklerine ikna etmeleri lazım

Eğer iki adayın karşı karşıya geleceği münazaralar gerçekleşirse, bunlar her birinin Beyaz Saray'a getireceği gündemden ziyade, halihazırda son günlerde konuşmalarında gündem olan dil sürçmeleri ve ilerlemiş yaşlarına bağlı bilişsel gerilemelere yakından bakmak için dikkatle incelenecektir. Seçimi ülke için rakip vizyonlar arasında bir seçim olarak çerçevelemenin ötesinde, her iki adayın da Amerikalıları bu görevi yapabileceklerine ikna etme konusunda benzersiz zorlukları olacak.

Wall Street Journal'ın anketine göre, seçmenlerin neredeyse dörtte üçü Biden'ın yeniden aday olmak için çok yaşlı olduğunu söylerken, Biden'ın Amerikalıların büyük bir kısmını dünyanın en zor pozisyonu olarak kabul edilen bir pozisyonun üstesinden gelebilecek zihinsel yeteneğe sahip olduğuna ikna etmesi gerekecek. Journal'ın yaptığı kamuoyu yoklamasına göre mahkumiyet kararının siyasi duruşuna zarar vereceğini düşünen Trump, ülkeyi hakkındaki suçlamaların ve aleyhte hukuk kararlarının kendisini Beyaz Saray'a kadar takip etmeyeceği ve etkinliğini engellemeyeceği konusunda ikna etmek zorunda.