21 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.05.2024 10:47 | Son Güncelleme: 31.05.2024 15:37

WSJ, İsrail-Mısır çıkmazını yazdı: Refah gelişmesi Sisi'nin korkularına ışık tutuyor

Çökmekte olan ekonomi ve Filistinlilerin ölümünden duyulan üzüntü Mısır'da Sisi üzerinde baskı yaratıyor. WSJ'ye göre Refah gelişmesi Sisi'nin iki büyük korkusuna ışık tutuyor: Çatışmanın Mısır'a sıçraması ve halk isyanı
WSJ, İsrail-Mısır çıkmazını yazdı: Refah gelişmesi Sisi'nin korkularına ışık tutuyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Refah kentine yönelik saldırısı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi üzerinde, uzun süredir soğuk bir barış içinde olduğu ama aynı zamanda derin bir kuşkuyla baktığı eski düşmanına daha güçlü bir şekilde karşılık vermesi için baskı yarattı.,

Mısırlı yetkililer, İsrail'in son haftalarda Gazze'nin güney sınırı boyunca asker konuşlandırmaya başlamasından bu yana Mısır ordusunun sınırdaki askerlere ateş açılması halinde karşılık vermeleri yönünde talimat verdiğini söylüyor. Mısır'ın İsrail'i, güvenliğinin tehdit edilmesi halinde askeri karşılık vermekten çekinmeyeceği konusunda uyardığını da eklediler.

Yanlış hesap olasılığı yüksek

İsrail güçleri bu hafta yaklaşık 15 kilometrelik sınırı kontrol ettiklerini açıklarken, İsrail askerleri Gazze sınırının diğer tarafında mevzilenen Mısır askerlerinden sadece birkaç yüz metre uzakta bulunuyor. Bir yanlış hesaplama olasılığı yüksek. Sınırda nadir görülen bir çatışmada iki Mısır askerinin ölmesi ve Arap ülkesinde öfkeye yol açmasıyla bu korkular gerçekleşti.

Sisi'nin en büyük korkuları

Bu hafta yaşananlar Sisi hükümetinin en büyük korkularından ikisine ışık tuttu: Çatışmaların Mısır'a sıçraması ve Gazze savaşının Ortadoğu'nun en kalabalık ülkesinde bir halk isyanına yol açması. Şimdiden Mısır'da Filistin yanlısı bir dizi küçük gösteri, güvenlik yetkilileri arasında halkın hoşnutsuzluğunun sonunda hükümete karşı dönebileceği korkusunu artırdı. Uluslararası Kriz Grubu ABD Programı Direktörü ve Mısır siyaseti ve güvenliği uzmanı Michael Hanna, son olayların “Mısır için küçük düşürücü” olduğunu söyleyerek "Herhangi bir yanıt gelmemesi pek çok insan için hayal kırıklığı yaratacak" dedi.

Gazze'ye silah kaçırma iddiası

İsrail, Mısır sınırının Gazze tarafını ele geçirmenin savaşın ana hedeflerinden biri olduğunu ve Hamas'ın Gazze Şeridi'ne silah kaçırma kabiliyetini kesmeyi amaçladığını söyledi. Mısır, İsrail'in silah kaçakçılığını engellemek için yeterince çaba göstermediği yönündeki suçlamalarına karşı çıkıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Refah operasyonunun bölgede kalan Hamas askeri güçlerini yok etmeyi amaçladığını söylüyor.

Seçenekler tükenirse İsrail'le ilişkisini tamamen donduracak

Bazı üstü kapalı tehditlere rağmen Mısır şimdilik İsrail'e karşı askeri harekattan kaçındı ve yetkililerin deyimiyle İsrail üzerindeki baskıyı kademeli olarak arttırmak üzere tasarlanmış bir çevreleme stratejisini tercih etti. Bu politika, Mısır'dan Gazze'ye insani yardım için hayati önem taşıyan Refah sınır kapısının yeniden açılmasını İsrail ordusunun bölgeden çekilmesine ve sınır kapısının kontrolünün Filistinlilere geri verilmesine bağlamayı ve İsrail'in reddettiği Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'i soykırımla suçlayan bir davaya katılmayı içeriyor. Mısırlı yetkililere göre Mısır bu seçenekleri tüketirse hükümet İsrail'le ilişkileri tamamen donduracak.

Mısır, İsrail'i tanıyan ilk Arap devletidir. İki ülke, bir dizi savaşın ardından 1979'dan bu yana önemli bir güvenlik ortaklığı geliştirdi ve Mısır, İsrail'in Orta Doğu'da kabul görme stratejisinin temel taşlarından biri haline geldi. İki ülkenin güvenlik birimleri, özellikle de Sisi yönetimindeki son on yılda, Mısır'ın Kuzey Sina bölgesindeki İslam Devleti aşırılıkçılarını yenmeye yardımcı olmak için istihbarat paylaşımı yaparak yakın işbirliği içinde çalıştı. Ancak ilişkiler her zaman soğuk oldu.

Protestoları bastırıyor

Mısır'daki bir dizi küçük protesto, Mısırlı güvenlik yetkilileri arasında herhangi bir huzursuzluğun sonunda hükümete karşı isyan korkusunu artırdı. Mısırlı yetkililer savaşın başlamasından bu yana Filistin yanlısı protestolarla bağlantılı olarak 120 kişiyi tutukladı. Kahire merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu'nun direktörü Mohamed Lotfy, "Genel olarak Filistinlilere karşı bir sempati olduğu kadar, bir savaş durumuna sürüklenme korkusu da var, dolayısıyla herkesin aklında bu var" dedi.