İsrail, İran ve müttefiklerinden gelecek koordineli bir saldırıya hazırlanıyor. Bu saldırı, ülkenin güvendiği Demir Kubbe sisteminin şimdiye kadarki en büyük sınavı olacak. Geçtiğimiz on yıl içinde ABD-İsrail tarafından geliştirilen Demir Kubbe, kısa menzilli roketleri düşürmede dünyanın önde gelen sistemi haline geldi ve Hamas gibi grupların kullandığı silahlardan kaynaklanan tehditleri azalttı. İran'ın ve Lübnan merkezli Hizbullah'ın kabiliyetleri ise başka bir konu.
İran, Demir Kubbe'nin durdurmak için tasarlanmadığı insansız hava araçlarına ve balistik füzelere sahip. Hizbullah'ın ise on binlerce havan topu, roket ve hassas güdümlü füzeden oluşan ve ülkenin savunmasını alt etme tehdidinde bulunabilecek bir cephaneliği var. Buna karşılık İsrail ve ABD daha büyük bir hava savunma sistemini bir araya getirdi. İsrail, Amerikan ve diğer hava kuvvetlerinin yeteneklerinden yararlanıyor.
Tel Aviv'deki bir düşünce kuruluşu olan Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Yehoshua Kalisky, "Bu, senkronize edilmiş ve bir saat gibi çalışan bütün bir sistem" dedi. Kalisky İsrail'in büyük bir saldırıya karşı nispeten hazırlıklı olduğuna inandığını söyledi. Bu hazırlıkların çoğu ABD'nin Orta Doğu'daki askeri operasyonlarından sorumlu olan Merkez Komutanlığı tarafından koordine ediliyor. İsrail 2021 yılında Centcom'un coğrafi bölgesine dahil edilerek uluslararası ilişkilerinin olmadığı Arap ülkeleriyle daha fazla koordinasyon yapabilmesine olanak tanındı. Askeri faaliyetler Centcom'un hem Florida'daki merkezi hem de Katar'daki bir istasyonu aracılığıyla koordine ediliyor.
Senkronize saldırıdan endişe ediliyor
ABD'li yetkililer İran'ın saldırısına Hizbullah'ın ve Tahran'ın bölgedeki diğer müttefiklerinin (Yemen merkezli Husiler ve Irak'taki gruplar dahil) İsrail savunma sistemlerini alt etmek amacıyla daha da senkronize saldırılar düzenleyebileceğinden endişe ediyor. İran ve Hizbullah'ın İsrail'e saldırması bekleniyor.
Büyük, çok cepheli bir yaylım ateşiyle başa çıkmanın beklenen zorluklarından biri, çok sayıda farklı hedefi hızlı bir şekilde sınıflandırma ve neyin vurulması gerektiğine karar verme ihtiyacıdır. Analistler, İsrail'in büyük bir kısmını ABD ile birlikte geliştirdiği çok katmanlı hava savunma sisteminin böyle bir olasılık için inşa edildiğini ve kısa menzilli roketlerden daha sofistike balistik füzelere kadar farklı tehdit türlerine karşı koymayı amaçlayan çeşitli parçalardan oluştuğunu söylüyor.
En yeni sistemlerden biri olan Davud Sapanı kısa-uzun menzilli füzeleri, insansız hava araçlarını ve uçakları kapsamakta olup İsrail devletine ait Rafael Advanced Defense Systems ve ABD'deki Raytheon RTX tarafından ortaklaşa geliştirildi. Sistemin baş tacı olarak kabul edilen Arrow 3 dünya atmosferini terk eden uzun menzilli balistik füzeleri engellerken, Arrow 2 halen orta-uzun menzilli füze tehditleri için kullanılıyor.
Demir Işın sistemi geliştiriyor
İsrail, güvenlik uzmanlarının insansız hava araçlarına karşı etkili olabileceğine inandığı, mermileri vurmak için lazer kullanan Demir Işın adlı yeni bir sistem geliştiriyor. Sistem henüz faaliyete geçmedi ancak bazı yetkililer 2025'e kadar hazır olabileceğine inanıyor. İsrail'in hava savunma sistemi etkili olsa da ucuz değil. Kalisky daha önce İran'ın nisan ayındaki füze ve insansız hava aracı saldırısının engellenmesinin 550 milyon dolardan fazla tutacağını tahmin etmişti.