20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2023 23:31 | Son Güncelleme: 22.07.2023 23:39

Yaptırımlar Rus oyuncuların yüzde 70'ini korsana dönüştürdü

Ukrayna işgali sonrası Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle bazı oyun yayıncıları ve platformları oyunlarını ülkede satmayı bıraktı. Bir online oyun geliştirme platformu olan School XYZ tarafından yapılan araştırmaya göre, bu göç Rus oyuncuların en az yüzde 70'inin korsana yönelmesine neden oldu
Yaptırımlar Rus oyuncuların yüzde 70'ini korsana dönüştürdü

Araştırma, her 10 Rus oyuncudan yaklaşık 7'sinin 2022 yılında korsan oyun oynadığını ortaya koydu; bu oran önceki yıllara göre artış gösterdi ve her 10 oyuncudan 5'i eskisinden daha fazla korsan oyun oynadığını söyledi. 

Rus oyuncuların korsan olarak kullandıkları içerik miktarı oldukça değişken. Araştırmaya katılanların yüzde 69'u korsanlık yaptığını kabul ederken bunların yüzde 27'si geçen yıl üç oyunu korsan oynadığını kabul etti, yüzde 20'si ise 10'dan fazla korsan oyun oynadığını söyledi.

Korsan kullanmayan yüzde 31'lik kesimin tamamı ise korsana karşı olduklarını belirtti. Bu katılımcı grubu, halen ülkede oyun satan yerli oyun yayıncıları için ilginç bir demografik grup olabilir.

Steam ve GOG işleri zorlaştırdı

Steam ve GOG gibi popüler oyun platformları işgalin ardından Rus banka kartlarını desteklemeyi bırakarak ülkedeki insanların yasal yollardan oyun satın almasını zorlaştırdı. 

Oyuncuların yüzde 31'i şu anda korsanı reddederken, TorrentFreak korsan kullanım oranlarının yüzde 90'a ulaşabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Vengeance Games'in kurucu ortağı Konstantin Sakhov'un denizaşırı oyun yayıncılarının korsan nedeniyle 300 milyon dolara varan kâr kaybına uğradığını söylediğini aktaran TorrentFreak, yerel raporların yerel oyun endüstrisinin bile sıkıntıyı hissettiğini iddia ettiğini belirtti.

Artık korsana alışan Rusların sayısı arttığı için, yaptırımlar yarın kaldırılsa bile korsan seviyelerinin tekrar düşmesinin ne kadar süreceğini kimse bilemez. Bazıları Steam gibi platformların rahatlığını tercih ederken, diğerleri yasadışı yollardan bile olsa para biriktirmeye öncelik verecek.