28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.02.2023 19:20 | Son Güncelleme: 02.02.2023 19:44

Yeni anket sonuçları: Biden'ın evinden gizli belge çıkması kamuoyu güvenini etkilemedi

Yeni bir AP-NORC anketine göre, Joe Biden'ın evinde ve eski ofisinde gizli belgelerin bulunması, genel onay oranlarında büyük bir değişikliğe neden olmadı. Olay kamuoyu tarafından eleştirilse de ABD başkanına duyulan güven ağır hasar almadı, yüzde 43'ten 41'e düştü
Yeni anket sonuçları: Biden'ın evinden gizli belge çıkması kamuoyu güvenini etkilemedi

Associated Press (AP) haber ajansı ve NORC Kamu İşleri Araştırma Merkezinin ortaklaşa yaptığı ankete göre Biden’ın gizli belge hatası kamuoyunun güvenini sarsmadı. Ocak sonuçları Biden’ın hala Amerikan halkının yüzde 41’inin onayına sahip olduğunu gösterdi. Forbes haberinde bu düşüşü, Aralık'taki yüzde 43’e göre oldukça normal olarak değerlendirdi.

Yüzde 39'u durumu yakışıksız buldu

Biden'ın gizli belgeleri ele alışı konusunda, Amerikalıların yüzde 39'u bu durumu onaylamadığını söylerken, yüzde 23'ü onayladığını paylaştı, yüzde 36'sı ise fikrini belirtmedi. Gizli belgelerin ele alınması konusundaki görüşler partizan çizgiler boyunca bölündü; Cumhuriyetçilerin yüzde 68'i onaylamadıklarını söylerken, Demokratların yüzde 15'i ve bağımsızların yüzde 34'ü süreci onaylamadıklarını anketle paylaştı.

Halkın yüzde 57'si Biden'dan memnun değil

Ankete göre Amerikalıların yüzde 57'si Biden'dan başkan olarak memnun değil. Amerikalıların çoğunluğu geçen yılın başından bu yana Biden'ın görevini eleştiri yağmuruna tuttu, bu oran geçen yılın Temmuz ayında yüzde 62 ile zirve yaptı.

Amerikalıların sadece yüzde 28'i gizli belgelerin ortaya çıkarılmasıyla ilgili çok şey duymuş ya da okumuşken, yüzde 35'i bu konuda bir şeyler duymuş, yüzde 37'si ise çok az şey duymuş ya da hiç duymamış.

Durum hakkında bilgi arttıkça eleştiri de arttı

Biden'ın konuyu ele alışına ilişkin hem olumsuz hem de olumlu değerlendirmeler, insanlar gizli belgeler hakkında daha fazla şey duydukça ve okudukça artıyor. Durum hakkında daha bilgi sahibi olan kesimin yüzde 50'si başkanı eleştirirken, yüzde 34'ü ise sürece olumlu yaklaştı.

Biden'ın başkan yardımcılığı dönemine ait gizli belgeler ilk olarak Kasım ayında Biden Penn Center'daki eski ofislerinden birinde keşfedildi. Daha sonra Aralık ve Ocak aylarında Başkan'ın Delaware'deki evinde ilave belgeler ele geçirildi. Başkan'ın yardımcıları tüm bu durumlarda söz konusu belgelerin derhal Ulusal Arşivlere iade edildiğini söyledi.

Ocak ayının ilerleyen günlerinde FBI ajanları Biden'ın evinde hem başkan yardımcılığı hem de ABD Senatörlüğü dönemine ait gizli ibareli en az altı belge daha buldu. Biden'ın avukatı, FBI aramasının Başkan'ın gönüllü olarak Wilmington'daki mülküne erişim teklif etmesinin ardından gerçekleştirildiğini ve ajanların ayrıca Biden'ın başkan yardımcılığı dönemine ait birkaç el yazısı not da dahil olmak üzere ek materyaller bulduğunu söyledi. FBI ajanları Çarşamba günü Biden'ın Rehoboth'taki tatil mülkünde bir arama yapmış ancak herhangi bir belge bulamamıştı.